Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273223 razy)

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 21 Maj 2023, 23:49 »
Chodzi oczywiście o lato - do połowy sierpnia. Tło jest takie: jeżdżę z NH Cloud Up 2. Do tej pory mnie nie zawiódł. Rozmiarowo jest to w praktyce 1 osoba + sprzęt + mały przedsionek. Mam wersję z odciągami po bokach, dwoma od frontu i jednym z tyłu (ta upgraded). Na internatach ludzie robią z tym namiotem niekoniecznie całkiem rozsądne rzeczy ::) Ale jak na vedur.is widuję na południu po 20m/s, to się zaczynam zastanawiać…

Cloud Up ma stelarz wewnętrzny, ale spokojnie można rozstawić sypialnię pod tropikiem. Siateczka zaczyna się tak w 1/3 wysokości sypialni. Za to najpierw trzeba rozłożyć cały tropik, zanim można myśleć o odciągach. I jeszcze najlepiej, żeby wiatr nie zmienił kierunku. Dlatego chodzi mi po głowie np. NH Cloud Peak 2 (ktoś używał?).

Dzięki za info - dobrze wiedzieć z pierwszej ręki, co się sprawdziło.
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2023, 23:54 maku »

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 22 Maj 2023, 07:56 »
Prognoza pogody to podstawa i najlepiej nie z jednego źródła.
Jeżeli prognoza wspomina o złej pogodzie to rozbijaj się tak aby coś Cię osłoniło.
Jeżeli byś jechał w drugiej połowie czerwca lub pierwsza lipca to są tam widne noce i można jechać w nocy na ogół jest wtedy słabszy wiatr niż w dzień. Nie raz tak robiłem.  Ale to wątek o namiotach, a nie o Islandii więc nie przynudzam.
« Ostatnia zmiana: 22 Maj 2023, 09:20 WujTom »
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 22 Maj 2023, 09:12 »
...

Cloud Up ma stelarz wewnętrzny, ale spokojnie można rozstawić sypialnię pod tropikiem. Siateczka zaczyna się tak w 1/3 wysokości sypialni. Za to najpierw trzeba rozłożyć cały tropik, zanim można myśleć o odciągach. I jeszcze najlepiej, żeby wiatr nie zmienił kierunku. Dlatego chodzi mi po głowie np. NH Cloud Peak 2 (ktoś używał?).

Tylko to nie jest lekki namiot.
W lepszej cenie naturhike znajdziesz zdecydowanie poniżej 2kg w kraju tego samego pochodzenia, spełniający Twoje potrzeby z zewnętrznym stelażem.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline maku

• Miasto:
« 22 Maj 2023, 11:39 »
...

Tylko to nie jest lekki namiot.
W lepszej cenie naturhike znajdziesz zdecydowanie poniżej 2kg w kraju tego samego pochodzenia, spełniający Twoje potrzeby z zewnętrznym stelażem.

Cloud Up jest względnie lekki. Ale to działa w dwie strony: lekki -> słabszy i stąd moje wątpliwości. NH ma też tą zaletę, że jest popularny - sporo ludzi te namioty tyra i pisze o ew. problemach. Wiec jest mniej niewiadomych kupując ich sprzęt.

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.05.2019
« 22 Maj 2023, 16:13 »
NH Cloud Peak 2 (ktoś używał?).

Nie używałem, tylko oglądałem z bliska i rozbijałem w pokoju. Wynik tych oględzin był taki, że namiot do tej pory leży w szafie nieużywany. Mianowicie:
1) Jest krótki, długość sypialni mi wyszła niecałe 2m (nawet zakładając, że coś źle naciągnąłem to będą to maksymalnie 2 metry). Według producenta ma to być 210 cm. Te 10 cm może zadecydować o przycieraniu śpiworem o ścianki, co w zimowych warunkach oznacza moczenie śpiwora.

2) W miejscu łączenia się 3 suwaków, zamykających wejście do sypialni, pozostaje mała dziurka, przez którą do środka może się dostawać różne robactwo (w tym kleszcze). A więc do użytkowania latem też tak nie do końca.

Nie twierdzę, że ten namiot, to jakąś totalną porażką. Na pewno świetnie będzie sobie radził z wiatrem, jest samonośny (łącznie z przedsionkami) i powinien też mieć dobrą wentylację.
Każdy ma swoje priorytety i potrzeby. Dla mnie te 2 minusy wymienione powyżej są dyskwalifikujące.

Offline maku

• Miasto:
« 22 Maj 2023, 17:35 »
Wyszła nowa wersja Cloud Peak, która ma po obu stronach po jednym zamku - wejścia rolują się do podłogi. Fakt natomiast, że do tych wymiarów trzeba podchodzić ostrożnie - do Cloud Up 2 na absolutny styk wchodzi materac 195 cm, choć podany wymiar to 210 cm. Ale przy moim wzroście zostaje te 15 cm zapasu na długość, więc ujdzie.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 22 Maj 2023, 21:16 »
Też leżałem w cloud i lipa przy moim 180cm ledwie. Mój osobisty wymóg, to 215cm w środku.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 25 Maj 2023, 00:40 »

NH Cloud Peak 2 (ktoś używał?).
1) Jest krótki, długość sypialni mi wyszła niecałe 2m
...
2) W miejscu łączenia się 3 suwaków, zamykających wejście do sypialni, pozostaje mała dziurka,
...
 powinien też mieć dobrą wentylację.

Mam. Używam. Nie mierzyłem jaki jest długi. Materac wchodzi, ja się mieszczę. Mogę zmierzyć, jeśli jest taka potrzeba.

Dziurka występuje. Wkurzająca sprawa, ale jeszcze nic mi przez nią nie wlazło (chyba).

Z tą kondensacją to bym go tak nie chwalił. Wygląda na dobrze wentylowany, ale tylko wygląda. Żaden z moich wcześniejszych namiotów nie był tak mokry od środka jak ten. Nie dzieje się to zawsze, warunki pogodowe też mają dużo do powiedzenia, ale za mną już wiele lat spania w namiotach i jakieś porównanie mam.

Z ciekawszych , rzadko dostrzeganych wad: podłoga zszyta jest z dwóch kawałków i podklejona taśmą. To będzie pierwsze miejsce, w którym zacznie przeciekać. Tak się po prostu nie robi. To jakieś wyjątkowe partactwo chińczyków.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Cze 2023, 16:37 »
Pilna sprawa!!

Możliwe, że będę potrzebował namiot na wyjazd. Posiadam fajny klon Hubby. Niestety nie ma mowy, żeby pręty 50 cm weszły do torby na rame. Innego miejsca nie znajdę ;/ Katastrofa

Potrzebuję możliwie lekki namiot jednoosobowy. Pręty maksimum 45 cm - rzucać propozycjami, ja sobie ten wymiar zweryfikuję. Chciałbym żeby dało się rozbić samą moskitierę.

Najlepiej jakoś Chińczyk. Gardzę namiotami, ale boję się, że na planowanym wyjeździe może być problem z drzewami. Nie chcę wydawać kupy kasy, bo nie będę go aż tak intensywnie używać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 17 Cze 2023, 17:05 »
Proszę bardzo. Chcesz spać na glebie to potem wykorzystasz jako samą moskitierę. Kijek to już Twoja inwencja..
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Cze 2023, 17:10 »
Naturehike Spider 1
Tutaj masz rozbitą samą moskitierę

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 17 Cze 2023, 17:40 »
Proszę bardzo. Chcesz spać na glebie to potem wykorzystasz jako samą moskitierę. Kijek to już Twoja inwencja..
Miałem na myśli spanie na glebie jako przeciwieństwo hamaka. Już bez takiej dosłowności

Naturehike Spider 1
Tutaj masz rozbitą samą moskitierę

1,5 kg z akcesoriami - sporo jak na 2023 rok. Mój namiot kupiony wiele lat temu, waży tyle samo, a ma nawet dodatkową poprzeczkę. Chyba musi być wykonany z podobnych materiałów.

Dobra propozycja. Szukam właśnie mniej więcej takiego. Jest normalne wejście, kolor jest bardzo dobry. Na minus zwężenie nad głową i waga. Na plus szerokość na dole - mój mieści matę do spania i ledwo się mieści nawet torba na kierownicę - ma za to spory przedsionek.

Na 85-90% jestem przekonany do zakupu. Ma jakieś wady? Siedzi się w nim wygodnie?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 17 Cze 2023, 17:51 »
Ja mam 182 cm i siedzę w nim wygodnie. Wuj Tom, też w takim mieszka, ale jak On tam się mieści to ja nie wiem :) Widać jednak konstrukcja posiada ukryte zapasy przestrzeni :). Do wad zaliczyłbym nieco przykrótki tropik, pozostawiający jak dla mnie zbyt długą szczelinę od gruntu. Zaletą jest banalnie proste rozkładanie. Sama przyjemność. Jest mały po złożeniu. Lubię ten namiot na krótkie wypady w miarę stabilną pogodę. Często wówczas rozbijam właśnie sama moskitierę. Z jakością jest nienajgorzej, bo używam go już trzeci lub czwarty sezon i żadne problemy się nie pojawiły.

Ps. Specjalnie dla Ciebie zmierzyłem stelaż :) Ma 34 cm długości

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 17 Cze 2023, 18:12 »
Pilna sprawa!!

Potrzebuję możliwie lekki namiot jednoosobowy. Pręty maksimum 45 cm - rzucać propozycjami, ja sobie ten wymiar zweryfikuję. Chciałbym żeby dało się rozbić samą moskitierę.

Najlepiej jakoś Chińczyk. Gardzę namiotami, ale boję się, że na planowanym wyjeździe może być problem z drzewami. Nie chcę wydawać kupy kasy, bo nie będę go aż tak intensywnie używać.

Decathlon Trek 900 1 osobowy. Jakość prima sort, cena jak za dobrego Chińczyka. Wchodzi mi w baranka kiery 42 cm. Spełnia wszystkie twoje wymagania.

« 17 Cze 2023, 18:14 »
Dzięki wielkie! Kupione minutę po ostatniej odpowiedzi ;)

35 cm to faktycznie rewelacja, bo można wsadzić nie tylko do framebaga, ale też do sakwy. Do tego wpadły kupony, więc nie było co zwlekać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum