Cytat: Król Julian w 29 Cze 2023, 11:07Nie podzielam absolutnie zdania, że fakt, iź firma 4 razy wymienia materacyk na kolejny, świadczy dobrze o tej firmie. Na kolejnych trzech wyprawach nie miałem na czym spać.Tylko trzeba rozdzielić dwie sprawy, bo mieszanie ich nie ma sensu. Kwestia awaryjności materaca - to jedna sprawa i na pewno dobrze o producencie nie świadczy. Ale do obiektywnej oceny trzeba by znać skalę zjawiska, mamy na forum wielu użytkowników materaców tej firmy - i jest ich dużo więcej niż osób ich produktami zawiedzionych, więc zachowujmy odpowiednie proporcje.
Nie podzielam absolutnie zdania, że fakt, iź firma 4 razy wymienia materacyk na kolejny, świadczy dobrze o tej firmie. Na kolejnych trzech wyprawach nie miałem na czym spać.
... Byłbym w stanie to zrozumieć o ile to tani produkt, ale płacę więcej raczej za produkt a nie za reklamację bo to drugie powinno być standardem i mówi też o tym prawo.Nie chcę tych reklamacji chcę spokój.
Przykład inny, reklamowałem continental race king. Musiałem oponę zdjąć z koła aby wysłać. ALe na czym jeździć? Kupiłem więc identyczną drugą aby móc na czym jeździć. Reklamacja został uznana itd. ale ja koszt poniosłem na czas nieposiadania reklamowanej opony.
Więc reklamacja to chyba nie najlepszy interes czasem, wolałbym to co pisze ktoś wcześniej, że kupuję "lepsze- często odpowiednio droższe" aby właśnie tych reklamacji nie mieć.
Materacyk to grosze, na mnie się wypiął SONY z aparatem za 5 tys i dodatkową gwarancją za prawie tysiąc złotych... Od tego czasu SONY dla mnie jako firma nie istnieje, nawet za darmo bym nie wziął,...
No więc kupując materac tej firmy wziąłem Xtherma, mimo że jest cięższy od Xlite i gorzej się pakuje. Raportowanych przypadków wystrzelonego Xtherma jest tak ze 100 razy mniej, niż Xlite. Podejrzewam, że w pogoni za ultralightem producent zrobił sprzęt, w którym tolerancja produkcyjna jest minimalna.
Dokładnie, trafione w sedno. Co mi z dożywotniej gwarancji na spieprzonym wyjeździe ?
A do Wilka. Może masz to szczęście i trafiasz na sprzęt bez konieczności reklamowania, a może masz to gdzieś i kupujesz nowy. Nie neguję inwestycji w markowy sprzęt. Jednak nie przekonuje mnie często jego duża awaryjność albo niechlujstwo w produkcji/projekcie za cenę, którą się za niego płaci. I trudno usprawiedliwiać to wpadką producenta. I wolałbym kupić dobry sprzęt, a nie gwarancję jego naprawy/wymiany.
A już kompletnie nie przemawia do mnie tłumaczenie, że Ortlieb dopuszcza prucie się Cordury na zgrzewach
Jakim cudem ma się nie pruć przy zgrzewie? Tam jest goła krawędź. Nie ma w tym najmniejszej winy producenta.
Polecam zapalniczkę.
Cytat: maku w 29 Cze 2023, 13:29No więc kupując materac tej firmy wziąłem Xtherma, mimo że jest cięższy od Xlite i gorzej się pakuje. Raportowanych przypadków wystrzelonego Xtherma jest tak ze 100 razy mniej, niż Xlite. Podejrzewam, że w pogoni za ultralightem producent zrobił sprzęt, w którym tolerancja produkcyjna jest minimalna.Mnie bardziej przekonuje teza o pewnej partii materacy źle wykonanych. Jest mnóstwo przykładów (także na naszym forum), gdzie XLite'y żyją długie lata. Sam mam już chyba trzeci czy czwarty rok, intensywnie używany i nic sie z nim nie dzieje.
... A Twoje osobiste doświadczenia powodują, że się zniechęciłeś do tej firmy i nie zachowujesz obiektywizmu w ocenie, generalizując na podstawie paru znanych Ci uszkodzonych materaców...
To ciekawe bo właśnie dostałem info od jednego z forumowiczów, że w poprzednich, szarych sakwach Gravel Pack (bo o nie tu chodzi) nic takiego nie występuje.
Sakwy są ogólnie OK ale to wykończenie jest marne wg mnie. A w ich workach prują się taśmy parciane więc to nie jest odosobniony przypadek. Tu akuratnie zapalniczka się sprawdziła
Ten sam producent robi sprzęt, w którym może sobie pozwolić na dodatkowe 70 gramów wagi i nagle nie słychać o partiach towaru, w których ludzie często zgłaszają problemy.
Gravel Pack jest z CORDURy? Chyba nie. Niestety ten materiał się strzępi i tyle. Producent nie jest w stanie z tym nic zrobić.
... Jednak Ortlieby to nie są drogie sakwy. Nie są wiele droższe od Crosso, a jakość zdecydowanie lepsza.
Ja miałem to samo, rozwalił mi się suwak w pełnej torbie na ramę Apidury. Firma potraktowała mnie bardzo brzydko, uznali, że to moja wina, że za bardzo obciążyłem suwak - i mnie spuścili. Wkurzyłem się mocno, bo dając koło 800zł za torbę myślałem że za te pieniądze kupuję też odpowiednie podejście firmy do klienta, a dostałem "nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobisz"...
Szukam lekkiego namiotu, który będę mógł rozbić podczas podróży np w centrum miasta, na targowisku itp. Chodzi o to że chciałbym podrywać panny, a później z nimi do tego namiotu. Poradźcie jakiś ciekawy namiot i ewentualnie dobre miejscówki na takie akcje.