Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 272903 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 25 Lis 2011, 21:31 »
W tej chwili na stronie producenta:

http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&kat=1

można kupić namioty o których pisał Robert, w jeszcze niższej cenie. Dodatkowo można dokupić stelaż z duraluminium na wyprzedaży za mniejszą kasę.

Namiot fjorda nansena używamy od 3 sezonów, jesteśmy bardzo zadowoleni. Sprawdził się przy największych ulewach i wichurach.
Teraz jest najlepszy okres do zakupu sprzętu z uwagi na wiele wyprzedaży i "czyszczenie" magazynów :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Lis 2011, 00:44 »
Ja te różnice zauważę. Jedni to widzą a inni nie - to chyba kwestia podejścia, gustu itd.
Raczej pogody :P (popatrz jakie warunki miała Janus w Norwegii, a zrozumiesz, dlaczego jest tak zadowolona z dobrego namiotu, który posiada :) )

Tak właśnie kombinuję. Wymiary pewnie tych podłóg gdzieś w sieci są więc zrobić identyczną to banał. Takie maty w Casto widziałem dość tanio.
I po zakupieniu takiej płachty z casco (na oko z pół kilograma ze sznurkami, oczkami itd.) z namiotu lekkiego robi się namiot ciężki :lol:
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2011, 00:49 aard »
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 26 Lis 2011, 00:46 »
popatrz jakie warunki miała Janus w Norwegii

... i ile nocy w nim spała? ;) ;P

:))

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 26 Lis 2011, 06:55 »
Jako footprint dobrze sprawdza się folia do dachów, do kupienia w marketach budowlanych. Ca. 250 gram.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 26 Lis 2011, 09:29 »
Jest tylko jedna rzecz, nad którą powinieneś się bardzo dobrze zastanowić, jest to rozmiar namiotu. Mam dużą dwójkę (marabut atacama) i prawdopodobnie przy najbliższej okazji zmienię na / kupię coś naprawdę lekkiego i małego po spakowaniu. Komfort faktycznie jest olbrzymi (duży przedsionek, wygodne wejście itd), ale jego wielkość powoduje, że niechętnie biorę go na krótkie wypady.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Freud

• Na forum od: 16.06.2011
« 2 Gru 2011, 23:06 »
Zastanowię się Daniel - dzięki.
Tak czy inaczej na 90% jestem za trójką. Może się to zmieni - kto wie. Jak pojadę z Adą to wielkość namiotu nie będzie miała znaczenia.
Tani namiot dwójka lub nawet jedyna na krótki wypad można zawsze dokupić. Na krótki jakiś porządny nie jest potrzebny: pogoda znana. Na krótki wypad w deszcze nie będę wyjeżdżał ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline m+k

« 2 Gru 2011, 23:34 »
Jak wiesz Freud my mamy trójkę. Osobiście nam bardzo odpowiada. Gdy leje deszcz, albo jest silny wiatr możemy swobodnie wewnątrz przygotować posiłek, przebrać się i umyć. Ale, coś za coś. Waga większa ale i wygoda też.
Przed kilkoma dniami zamówiłam stelaż z duraluminium. Wczoraj dotarł. Jest dużo lżejszy od tradycyjnego a poza tym nie będzie już (mam nadzieję) problemu z pękającymi rurkami z włókna szklanego. Cena stelaża była niższa z uwagi na wyprzedaż, stąd szybka decyzja o jego zakupie.
Pozdrawiamy

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 2 Gru 2011, 23:55 »
Cena stelaża była niższa z uwagi na wyprzedaż, stąd szybka decyzja o jego zakupie.

Bardzo proszę takie informacje (i linki) wrzucać na wątek "okazje na allegro, ebay...". Po to on jest. Może inni też by skorzystali? :)
No chyba że to była wyprzedaż jednej sztuki, wówczas nie ma o czym mówić :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline m+k

« 3 Gru 2011, 00:20 »
Wrzucone:)

Pozdrawiam. :)

Offline Mężczyzna Freud

• Na forum od: 16.06.2011
« 3 Gru 2011, 01:24 »
No to pięknie - zacząłem myśleć o tym przedsionku jako o czymś ważniejszym niż 1kg różnicy w wadze czy też siatce w suficie do popatrzenia w niebo :D

To gotowanie w przedsionku to jest coś na prawdę ważnego kiedy pada deszcz? Jak sobie z tym radzicie?

Swoją drogą BA posiada do niektórych namiotów dostawki przedsionka, tylko niestety to już znowu dodatkowo, no i ta cena :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 3 Gru 2011, 07:38 »
Gotując na gazie można myśleć o gotowaniu w przedsionku, czasem wygodna sprawa, choć zdecydowanie nie najważniejsza.
Ale jeśli będziesz gotował na benzynie, to i tak musisz wyjść.
Wracam do jeżdżenia.

Offline m+k

« 3 Gru 2011, 09:33 »
Czasami zdarza się, że faktycznie gotujemy w przedsionku (tak jak pisałam - przy ulewie, czy silnym wietrze). Powiem szczerze, jesteśmy po czterdziestce i trochę wygody w ten właśnie sposób sobie funduję. Wożąc o 1kg więcej zapewniam sobie m.in taki luksus, że gdy szykuję (zakładając, że pada lub wieje) kolację  w sypialni,  w tym samym czasie gotuję (blisko - " pod ręką") wodę na herbatę. Praktycznie bez "gramolenia" się w tą i z powrotem mam wszystko. Z reguły jestem już przebrana i dzięki temu nie muszę nakładać mokrej kurtki.
Poza tym, gdy rano szykujemy się do drogi (np podczas spania na gospodarza, lub gdy zimno i pada) wszystko możemy w wygodny sposób spakować i przebrać się (nie robiąc wokoło niepotrzebnego "bałaganu"). Nie należymy do minimalistów jeśli chodzi o namiot. Poza tym nasze bagaże rozkładają się na dwie osoby. Inaczej jest jak ktoś jeździ samotnie.
Pozdrawiamy. :)
« Ostatnia zmiana: 3 Gru 2011, 10:04 m+k »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Gru 2011, 12:06 »
a co to jest to duraluminium? nigdy mi jeszcze stelaż nie pękł, ale wolałbym tego uniknąć.... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline m+k

« 3 Gru 2011, 12:23 »
Myślałam o aluminium (nieprawidłowo napisałam, przepraszam). A jeśli chodzi o stelaż z włókna szklanego, zdarzały nam się podłużne pęknięcia rurek stelaża i złamania, stąd decyzja o zmianie na alu. Być może w tych droższych namiotach stelaże są aluminiowe (stąd m.in też i wyższa cena) i nie miałeś takich przypadków
Pozdrawiam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum