Ja używam FN Troll II o tej samej długości sypialni i jest dla mnie za krótki - mam 178cm.
Z tym akurat nie jest tak tragicznie, choć oczywiście taki namiot nie pożyje tyle co normalny; tu zależy sporo od jakości namiotu, te drogie (a to pułap przynajmniej 800-1000zł) mają te tkaniny naprawdę dobrej jakości, choć leciutkie; natomiast od razu trzeba wymienić szpilki, te UL do niczego się nie nadają..
borafu: pisalem wcześneij, że mam FN
Ja używam FN Troll II
Cytat: Wilk w 19 Cze 2012, 12:47Z tym akurat nie jest tak tragicznie, choć oczywiście taki namiot nie pożyje tyle co normalny; tu zależy sporo od jakości namiotu, te drogie (a to pułap przynajmniej 800-1000zł) mają te tkaniny naprawdę dobrej jakości, choć leciutkie; natomiast od razu trzeba wymienić szpilki, te UL do niczego się nie nadają..Nie wiem, czy Copper Spur można zaliczyć do ultralekkich namiotów (jest oznaczony jako UL, ale waży więcej niż Fly Creek z racji większych rozmiarów), ale ja nie miałam ze szpilkami żadnych problemów. Wbijałam je nie raz w kamieniste podłoże w Norwegii i żadna nie jest ani trochę wygięta. Zobaczymy, jak poradzą sobie na Islandii
A widziałaś szpilki w ultralekkich namiotach? Terra Nova, F10 i u innych? To są często wykałaczki z tytanu i chyba o to przedmówcy chodziło.A prawda jest taka, że albo ultralekko albo wygodnie. Są lekkie(ale nie najlżejsze) namioty oferujące przyzwoity komfort uzytkownikowi/użytkownikom - np seria MSR Hubba.
@Janus - używasz może Copper Spur UL2?Możesz coś więcej o nim napisać? Taką - powiedzmy - minirecenzję
Piszesz, że Twój namiot jest super wygodny - ale trzeba tu zwrócić uwagę na kluczową sprawę - używasz bardzo lekkiego namiotu, ale jednak namiotu 2-os, a nocujesz w nim przecież samotnie.
Czy na tym forum są jacyś zadowoleni bądź niezadowoleni użytkownicy tych modeli? A może są jakieś lepsze i zarazem tańsze namioty, które mi umknęły?
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.