Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273253 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 12 Sie 2012, 16:33 »
Bo to jest krajek - nie człowiek z kraju :D ;) (żartuję - bez urazy) :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Sie 2012, 16:48 »
1,7kg to jednak nie jest UL, te zaczynają się tak gdzieś od 1-1,2kg. Właśnie te 0,5kg więcej powoduje, że można dać m.in. normalne szpilki, bo szpilki w namiotach UL to wyglądają tak:
http://www.terra-nova.co.uk/Product_Type/Camping_Accessories/Tent_Accessories/Titanium_1g_Skewer_Peg_%28Pack_of_6%29.html
Uwaga odnośnie tych szpileczek, w twardym, żwirowym podłożu jest je wbić znacznie łatwiej niż zwykłe. Za to na "polskie pole" nie bardzo się nadają.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 15 Kwi 2013, 22:20 »
Żaden, w teorii Hannah.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 15 Kwi 2013, 23:55 »
Sorki, że zrobię małe OT ale opis na aukcji mnie uderzył.

Hi-Tec jest brytyjską firmą, założoną w 1974. Oferuje odzież, obuwie oraz akcesoria do uprawiania aktywności w kategoriach: Athletic/Sport, Cort/Indoor, Outdoor i Golf. Ambasadorem marki jest Krzysztof Wielicki, jeden z najwybitniejszych polskich himalaistów. Wspinał się w Alpach, Kaukazie, Pamirze, Hindukuszu, Himalajach. Pierwszy stanął na szczycie Mount Everest zimą. Jest piątym człowiekiem na świecie, który zdobył Koronę Himalajów* – 14 najwyższych gór na świecie. Krzysztof Wielicki jest uosobieniem wartości, które wspiera marka: wytrwałości, dążenia do celu oraz umiejętność łączenia codziennej pracy ze sportowym hobby.

Globalnie Hi-Tec sponsoruje podróżników, mistrzów świata i wybitnych sportowców w takich dyscyplinach jak badminton, golf, squash i floret. „Jest jeszcze tyle do zrobienia. Po pracy.” Tym hasłem Hi-Tec zachęca pracujących i studiujących, do realizowania sportowych aktywności.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu sportowego. Oferujemy szeroki wybór produktów marki Hi-Tec: śpiwory, namioty oraz odzież.

Ktoś miał kontakt z jakimiś naprawdę wysokiej jakości wyrobami tej firmy?

A co do namiotów: nie kupiłbym niczego co spłonie w 2sek. A boję się, że tak może być z nr 1 i 3. Co do Hannaha to ta firma zawsze jest wielką niewiadomą ;)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 16 Kwi 2013, 01:50 »
Hmm generalnie najbardziej się nastawiałem na tego trolla, ludzie piszą o nim względnie dobre opinie, znowu namiot camp trails polecał kolega yoshko, w tym przypadku tybet odpadnie z miejsca. Wybór ograniczył by się do tych 2. Ciężka sprawa.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 16 Kwi 2013, 09:33 »
Recon, gdzie chcesz jechać i na ile?

CampTrails mam i ja. Zalety: wygodna konstrukcja - sypialnia w dużej mierze z siatki którą można 'zamknąć' materiałem, dwa wygodne wejścia, nie przemaka. Wady: mi podłoga zachodziła wilgocią (codzienne spanie na mokrej trawie i deszcze), 3,5kg, długie maszty nie mieszczące się w sakwie, brak linek w komplecie.
Troll na pewno lżejszy, ale jedno wejście. Tak samo ten hi-tec.
To jest niska półka jeśli chodzi o namioty. I na pewno nie zaliczyłabym ich do lekkich namiotów wyprawowych. Wydaje mi się, że obojętnie który wybierzesz to wyjdzie na to samo. Ale nie miałam w ręku ani trolla ani hi-teca, więc zgaduję.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 16 Kwi 2013, 09:40 »
Ja bym wybrał Hannah, to w miarę dobra firma. Lata temu miałem Trolla i jeśli się coś nie pogorszyło, to dobry zakup za taką cenę.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 16 Kwi 2013, 10:00 »
Miałem  Trolla S i obecnie mam CampTrails.

Hannah ma na oko solidniejsza i cięższa podłogę (taka plecionka), podwieszana półeczkę i jedno wejście. W międzyczasie patykiem udało mi się przebić jednak ta podłogę oraz łatwo wcinały suwaki uchwyty do zamków. Złamałem stelaż podczas rozkładnia jak burzy (naprawiony na kolejny rok zipem). Koniec końców sarny stratowały i było po tropiku.

Woodland na oko ma mniej solidną podłogę taki jednolity materiał w dotyku delikatny ale jeszcze nic go nie przebiło. Subiektywnie mam wrażenie, ze taka podłoga bardziej kondensuje wilgoć niż ta w Hannah ale jeszcze nie miałem w nim okazji spać w pojedynkę. Jest podwieszana półeczka i więcej kieszeni w sypialni. Suwaki w porządku. Dwa wejścia co czyni sprzęt bardziej funkcjonalnym i łatwiej wysuszyć ale tez ciut trudniej rozbić bo trzeba użyć 3 pałąki stelaża. Jeszcze nic w nim nie złamałem i sarny trzymały się z daleka.

Jakbym miał do wyboru namiot dla jednej osoby za ta samą cenę to wziąłbym Hannah bo segmenty pałąków ma krótsze i mogłem schować spakowany namiot do dużej sakwy. CampTrails na pewno jest wygodniejszy dla dwóch osób.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 16 Kwi 2013, 16:02 »
Namiot ma być na wyprawę do Turcji tegoroczną(miesiąc z kawałkiem) no i na przyszłość za rok/dwa. Nie przewiduję raczej jakiś bardziej ekstremalnych sytuacji  ;D

Co do tematu, to pomylił mi się trochę, w sumie nie chodzi mi o ultra lekki namiot, do 3,5kg też będzie spoko, byle gabaryty w granicach przyzwoitości.

W takim razie chyba kupię tego trolla, bo w tej klasie cenowej nie ma lepszych namiotów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Kwi 2013, 13:31 »
A co do namiotów: nie kupiłbym niczego co spłonie w 2sek.
W przypadku namiotu to akurat jest zaletą. Namiot ma spłonąć tak szybko, żeby człowiek zamknięty w środku odniósł jak najmniejsze obrażenia. Dłuższe płonięcie namiotu tylko pogarsza sytuacje.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 17 Kwi 2013, 14:10 »
A gdyby do wyboru dodac drozszy namiot fjord nansen lima 2, bylby znacznie lepszy? ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2013, 14:38 Recon »

Offline Drzewo

• Miasto:
« 17 Kwi 2013, 19:40 »
A co do namiotów: nie kupiłbym niczego co spłonie w 2sek.
W przypadku namiotu to akurat jest zaletą. Namiot ma spłonąć tak szybko, żeby człowiek zamknięty w środku odniósł jak najmniejsze obrażenia. Dłuższe płonięcie namiotu tylko pogarsza sytuacje.

????
To po co stosuje sie trudno palne i szybko gasnace materialy/impregnacje w namiotach ?

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
« 17 Kwi 2013, 22:54 »
No tak, ale jedno nie wyklucza drugiego: Albo namiot jest niepalny i nie ma zagrożenia, albo jest tak mocno palny, że spłonie zanim zdąży poważnie poparzyć użytkownika i wtedy + - jako takiego zagrożenia też nie ma, w każdym razie mniejsze, niż gdyby płonął 5minut :p

Offline Drzewo

• Miasto:
« 17 Kwi 2013, 23:25 »
Wystarczy zobaczyć jak płoną namioty na YT. Niektóre palą się na tyle wolno, że spokojnie można z nich wyjść inne pokryte są różnymi powłokami wygaszającymi ogień (po odstawieniu źródła płomienia), a jeszcze inne palą się tak dynamicznie, że do środka wpadają płaty płonącego plastiku. Nie chcę przesadzać z istotą palności namiotów ale zwyczajnie warto wiedzieć, że coś takiego się dzieje i warto przy okazji kupna namiotu zapytać się sprzedawcę jak dany materiał reaguje na ogień.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum