Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 272934 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 3 Maj 2013, 16:59 »
Dusza napisał, że dramatycznie

Psia kość, miałem na myśli niedramatycznie. Sorki  :icon_redface:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Maj 2013, 17:02 »
Jakbym jej powiedział, że 650 g waży mój spakowany materac to raczej ciężko by było jej to ocenić. ;)

@miki przypomniało mi się,z ę podczas pewnego srogiego podjazdu zatrzymałem się na samym starcie i napełniłem do pełna (2l) butelkę z przydrożnego kranu. Oczywiście woda została tylko wwieziona na przełęcz bez utylitarnego celu. :D

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
« 3 Maj 2013, 17:13 »
Jakbym jej powiedział, że 650 g waży mój spakowany materac to raczej ciężko by było jej to ocenić. ;)

Moja noga czuje każdy gram, bo jest po dwóch przeszczepach i niestety muszę zadawać takie pytania, aby ocenić co mogę, a czego nie ;)

Wiem Yoshko , trudno zrozumieć pytania o każdy gram :) Podobnie jak mi zrozumieć jazdę z obciążeniem, która nigdy z balastem ponad bidon nie jeździłam :)

Sorry za OT.
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 3 Maj 2013, 17:17 »
Kolibereq, rower to nie plecak, ciężar poczujesz jedynie wolniej jadąc i to tylko na podjazdach (no, poza wnoszeniem go do pociągów czy po schodach). Oczywiście obiążony rower inaczej się prowadzi, ale to kwestia przyzwyczajenia niż jakiegoś problemu.

Ps. Może pojeździsz na jakieś krótkie wycieczki z sakwami zanim kupisz pełny ekwipunek i wyjedziesz na długą wyprawę?

« 3 Maj 2013, 17:20 »

Ps. Może pojeździsz na jakieś krótkie wycieczki z sakwami zanim kupisz pełny ekwipunek i wyjedziesz na długą wyprawę?

Tak właśnie zrobiłam, na razie sakwy kupiłam, ale trzymajmy się tematu :)
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2013, 17:29 kolibereq »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 3 Maj 2013, 17:29 »

Moja noga czuje każdy gram, bo jest po dwóch przeszczepach i niestety muszę zadawać takie pytania, aby ocenić co mogę, a czego nie ;)

Wiem Yoshko , trudno zrozumieć pytania o każdy gram :) Podobnie jak mi zrozumieć jazdę z obciążeniem, która nigdy z balastem ponad bidon nie jeździłam :)

Sorry za OT.

Ja całkiem serio odpowiedziałem ws. wagi. Rozumiem, ze to dla Ciebie ważne i odpowiedziałem jaka jest różnica, więc odpowiedziałem. :) Na płaskim nie czuję różnicy czy mam na rowerze 15 czy 20 kg. Bardziej znaczący problem robi wiatr czołowy.

PS: Zrobiłaś już listę ekwipunku z suma wagową?

« 3 Maj 2013, 17:35 »
Rozumiem, ze to dla Ciebie ważne

PS: Zrobiłaś już listę ekwipunku z suma wagową?

Wolałam wyjaśnić, niż wyjść na dziwaka ;)  Zgodnie z tą listą kompletuję i planuję zakup jak najlżejszych rzeczy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Maj 2013, 17:59 »
Tak właśnie zrobiłam, na razie sakwy kupiłam, ale trzymajmy się tematu :)
Bez OT? Żartujesz sobie?  :o

;D

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 6 Cze 2013, 08:27 »
Hej, jak myślicie, taki namiot ma prawo być trwały?
Vaude Power Lizard UL - http://allegro.pl/namiot-vaude-power-lizard-ul-1kg-1-2os-p-nowy-i3288513549.html
Bo atrakcyjna cena, ale boję się, że dwuwarstwowa dwójka ważąca 1,05 kg nie pociągnie dłużej niż kilkanaście, kilkadziesiąt noclegów.... Czy może jestem w błędzie? Podobno firma solidna... Jakbym już wydawał trochę na namiot, to musiałby służyć kilka ładnych lat...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Cze 2013, 08:30 »
Wolisz się zdać na "ekspercką" opinię kogoś, kto go nigdy nie używał, czy poszukać w internecie recenzji, np. takich?

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/reviews/display_reviews.html?forum_thread_id=34263

Lester

• Gość
« 6 Cze 2013, 09:05 »
Rolf, o trwałość tego namiotu nie martwiłbym się zupełnie. Rok temu kupiłem też na allegro taki sam namiot, też używany. Nocowałem już w nim około 30 razy i w zasadzie namiot ten jest pozbawiony wad, poza jedną, ale dla mnie bardzo przeszkadzającą - praktycznie brak jakiejkolwiek wentylacji i w konsekwencji kondensacja olbrzymiej ilości pary wodnej na wewnętrznej ścianie tropiku. Na Islandii namiot był praktycznie cały czas mokry od środka. Radziłem sobie z tym w ten sposób, że przed złożeniem namiotu wycierałem tropik od środka ręcznikiem. W nocy trzeba było uważać, aby nie dotknąć śpiworem do tropiku, bo łatwo byłoby go wtedy zamoczyć, na szczęście miejsca w środku jest na tyle dużo, że nie było z tym problemów. Mimo to na tegoroczny wyjazd do Norwegii ponownie zabieram ten namiot, zamiast dużej dwójki Marabuta, którą też posiadam.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 6 Cze 2013, 10:19 »
Podobno firma solidna...

Używam ileś tam rzeczy Vaude. Produkty są -spoko- dostatecznie dobrej jakości. Niektóre z nich osiągają jakość najwyższej półki.
Namiot, o którym piszesz, jest dość popularny, zwłaszcza wśród 'goniących gramy'. Podnoszoną wadą -o czym pisał Lester- jest brak (skutecznych) luftów. Dość mocna kiszka, zwłaszcza wówczas, jeśli śpisz w puchowym, leje, jest parno, a Ty nie chcesz się nadmiernie kisić.
Trwałość super lekkich artykułów już z natury jest mniejsza. Największym zagrożeniem są uszkodzenia mechaniczne.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Rolf

« 6 Cze 2013, 11:20 »
Hmmm, w takim razie chyba sobie go daruję, jak mam prawie tysiaka wydać, to nie na coś, w czym będzie mi źle... Aczkolwiek wieźć kilka kilogramów mniej brzmi zachęcająco, nie mówiąc już o wycieczce w góry z plecakiem i moim schorowanym kręgosłupie.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 6 Cze 2013, 13:02 »
Potwierdzam, że kondensacja jest potężna - szczególnie przy niskich temperaturach.
Za to ma sporo zalet - bajecznie prosto się go rozstawia i składa, jako jedynka jest duży (w przedsionku i wewnątrz spokojnie rozstawisz dwie sakwy i jeszcze zostanie Ci miejsce na przepakowanie, gotowanie itd.
No i wielkość po spakowaniu, moja puchówka jest większa.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Rolf

« 6 Cze 2013, 14:09 »
Też masz identyczny?
Naprawdę kondensacja jest największym problemem przy słabej wentylacji? A nie brak tlenu podczas snu / wzrost stężenia CO2 / bóle głowy?
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2013, 14:17 Rolf »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum