Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 272939 razy)

Offline Hasan

• Miasto: Mazury
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 22 Mar 2014, 23:10 »
coleman cobra 2. Byłem z nim 2 miesiące  w Skandynawii. Dobry namiot

Offline Kobieta Lily

• Miasto:
  • Na forum od: 20.03.2014
« 22 Mar 2014, 23:30 »
coleman cobra 2. Byłem z nim 2 miesiące  w Skandynawii. Dobry namiot
Jak tak patrzę to na razie idealny.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Mar 2014, 08:39 »
Idealny to nie, bo mało wygodny i ciężko go rozstawić jak nie masz jak szpilek wbić.

Offline Kobieta Lily

• Miasto:
« 23 Mar 2014, 11:19 »
Nie planuję jeździć w wysokie góry, gdzie nie będę miała jak wbić szpilki. Przynajmniej w najbliższym czasie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Mar 2014, 11:23 »
Idealny to nie, bo mało wygodny i ciężko go rozstawić jak nie masz jak szpilek wbić.
Coś za coś, konstrukcja samonośna jest cięższa.

Warto zwrócić uwagę na wymiary:

Usiąść się da, ale tylko w odpowiednim miejscu. Zdecydowanie za to na plus jego długość. Nawet osoba mająca wyraźnie ponad 2 m będzie miała duży zapas ;)

Namiot mieści dwie osoby pod warunkiem, że jedna osoba to człowiek, a druga to bagaż.. no chyba, że masz zamiar jeździć z dzieckiem :P 135 cm w najszerszym miejscu to bardzo mało.

Wagowa 2,5 kg, więc tak sobie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Lily

• Miasto:
« 23 Mar 2014, 12:04 »
W planach są podróże z koleżanką lub samotnie. Nie mam zbyt wielu znajomych na takie wyprawy. Myślę, że mimo wszystko jest w porządku.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Mar 2014, 12:08 »
Usiąść się da ale ze skuloną głową (wiem, bo mam, a wysoka nie jestem). Długość i ogólnie wymiary po rozstawieniu - in minus, bo strasznie rozległy jest. Waga chyba jest zaniżona nawet (muszę sprawdzić).
Dla 2 osób będzie w colemanie niewygodnie, dla jednej do spania bardzo ok, do siedzenia nie bo nisko ;)
Tordis byłby wygodniejszy zdecydowanie. Na plus dla colemana - nie zachodzi wilgocią. Przynajmniej mi nie zaszedł przy deszczu, mokrej trawie i ogólnie dużej wilgotności (temp. ok 5 stopni było).

Offline Hasan

• Miasto: Mazury
  • Na forum od: 01.02.2011
« 23 Mar 2014, 12:16 »
Mój chyba waży 2,1 kg i jest trochy niższy od tego co podał Worek foliowy. Lily zobacz sobie na innej stronie jego wymiary. Fakt ze trochę ciężko w nim operować ale dawałem rade  przebierać się w środku. W dwie osoby nie spałem ale mając 4 sakwy dwie trzymałem w środku, dwie w przedsionku a w drugim przedsionku gotowałem i było dość wygodnie. Raz tylko nie miałem jak dobrze wbić szpilek i po położeniu się spać złożył mi się jak domek z kart po podmuchu wiatru ;) ale to było na plaży na Łotwie.
Jeśli dobrze wbijesz szpilki to nie straszne mu deszcz ani wiatr.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 23 Mar 2014, 15:42 »
Oprócz szerokości (ta mierzona jest zawsze przy podłodze) rozpatrujcie też stopień pochylenia stelaża. Z reguły widać to na zdjęciach, czasem warto poczytać w necie. My mamy dwójkę o szerokości 140 cm w systemie REAL DOME (stelaż w iglo, który ma małe pochylenie przy podłodze). Dajemy w nim radę w dwie osoby i dziecko.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta Lily

• Miasto:
« 23 Mar 2014, 16:38 »
Jeśli Ty przy szerokości 140cm się mieścisz w dwie osoby z czymś, to w 135cm nie powinno być problemu, imo.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Mar 2014, 17:05 »
Kiedyś robiłem przymiarki przed sklepem Quechua T2 ultralight pro i całkiem mi się podobał (jak na namiot, bo moim aktualnym sprzętem biwakowym jest hamak).

Co ciekawe mieściłem się w nim z kolegą i przestrzeni było na tyle, że zdawało mi się, że jego obecność nie powodowałaby zbytniego dyskomfortu :P Tu okazuje się, że ma tylko 130 cm szerokości, więc może wcześniejsza opinia była nieco przesadzona.

Z moich doświadczeń wynika, że minimum długości to wzrost + 20 cm, w przypadku granicznym i tak trudno mówić o komforcie (bo trzeba się bardzo pilnować żeby z której strony nie dotykać). 220 cm wydaje się być ok przy założeniu, że bagaż trzyma się w przedsionku.

Aha, podobno przy niższej temperaturze i wietrze namiot ma zbyt dobrą wentylację ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 13 Cze 2014, 17:11 »
Może Wy pomożecie, bo ja już zaczynam głupieć...
Szukam namiotu na solowe wypady, takie dłuższe  2-4tygodniowe. Więc warto by było by namiot był wygodny, trwały.
Rejony raczej takie, że musi to być konstrukcja samonośna, umożliwiająca rozbicie samej sypialni (lepsza wentylacja). Priorytetem jest dla mnie objętość, objętość działająca w obie strony - czyli max mały po złożeniu, max duży po rozłożeniu :D Fantasta ze mnie ale oczywiście wszystko w ramach tolerancji -  waga mniej mnie interesuje choć 2300g to max.
Konstrukcje jednopowłokowe skreślam.   
Jeden przedsionek mi wystarczy, choć dwa mile widziane. Jeśli namiot w środku byłby bardzo ciasny to musi mieć odpowiednio duży przedsionek.  Szerokość w środku na całej długości- minimum 60-70cm. Wysokość: musi dać się w nim na spokojnie usiąść, napić czegoś, przebrać. Kieszonki na gadżety,  półeczka "pod dachem", oczko na okulary czy czołówkę - wszystko to sobie baaardzo cenię.
I najlepsze... cena okolice 600zł.
Zostały mi na polu bitwy:
Hannah Desert II - jako opcja wygodna (wagę różną podają, od 2050 po 2550g) Rozmiar po spakowaniu 15x45 ale wiem jak luźne worki daje Hannah - skompresowałbym go na pewno do wymiarów 40x12 (chyba ,ze ma maszty dzielone co 45cm ;)

Fjord Nansen Tordis I - mam na niego fajną cenę, tylko nie mogę znaleźć nigdzie info o rozmiarach po spakowaniu a te, jak już wspominałem, maja dla mnie ogromne i chyba pierwszorzędne znaczenie. waga od 1880 po 205g- w zależności od źródła

Fjord Nansen Veig 2 - cenę tez mam dobrą, 2cm większa średnica po spakowaniu od Tordisa, waga sporo większa - ale powierzchnia namiotu dwa razy taka!

Jest jeszcze mój ideał, niedoścignione, drogie marzenie, za drogie nawet po zakupie w USA... MSR Hubba Hubba. Jest duży, lekki, podobno tez b. mały po spakowaniu. Jego mniejszy brat to chyba pierwowzór dla w/w Fjorda - tez kusi tylko nadal brak kilku stówek...
Macie jakieś ciekawe alternatywy ?
Ktoś dokopał się do wymiarów po spakowaniu Tordisa ? 8a.pl podaje co prawda takowy rozmiar ale jest on identyczny z Tordis II....
No i najważniejsze pytanie: czy ten Tordis daje mozliwość postawienia samej sypialni ? Wg mnie nie, wg testującego ten namiot - tak. Producent milczy (e-mail), telefon nie odpowiada...

EDIT: dodzwoniłem się do zwykłego sklepu, gdzie zwymiarowano mi namiot - luzem ok16x46, po kompresji 12-13 ( średnica).
« Ostatnia zmiana: 13 Cze 2014, 17:31 Neno »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Cze 2014, 17:32 »
Jest jeszcze mój ideał, niedoścignione, drogie marzenie, za drogie nawet po zakupie w USA... MSR Hubba Hubba
A budżetowa wersja MSR Elixir ? Jest tańsza o te parę stówek, ale cięższa. Konstrukcyjnie podobna.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 13 Cze 2014, 18:01 »
Jest jeszcze mój ideał, niedoścignione, drogie marzenie, za drogie nawet po zakupie w USA... MSR Hubba Hubba

A budżetowa wersja MSR Elixir ? Jest tańsza o te parę stówek, ale cięższa. Konstrukcyjnie podobna.

Cięższy, droższy, mniejszy w środku (szerokość podłogi), większy po spakowaniu od Hannaha, którego biorę pod uwagę. Zdaję sobie sprawę, że to inna liga i jakościowo MSR bije go na głowę (choćby szersze ścianki namiotu - inna konstrukcja) jednak namiotów czeskiej firmy miałem już kilka i ich jakość mi w zupełności wystarcza. Nie mniej dzieki za głos w dyskusji!

Na pewno w Desercie wkurzać mnie będzie zamek/drzwi wejsciowe tropiku ale podejrzewam , że większość nocy będzie namiot jaki typuję(my) używany bez tropiku.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 13 Cze 2014, 21:49 »
większy po spakowaniu od Hannaha, którego biorę pod uwagę.

jest mniejszy. Opakowania oryginalne MSRów są dużo za duże i namioty nie są zbyt skompresowane. Jak się wyjmie stelaż to całość jest już w ogóle "mała".

Hannah jest spoko... szału nie ma. ot, taka nienajgorsza firma. Jak pomacasz MSRa i zobaczysz jakość wykonania to uwierz mi, że prędzej czy później kupisz. Takie MSRy, Hillebergi i tym podobne marki to jest w rzeczywistości przepaść... Nie to żebym kusił ale taniej jest kupić jeden namiot niż dwa ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum