Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 272973 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 2 Mar 2015, 20:51 »
Może FJORD NANSEN Sierra III lub Sierra II (dla mnie dla dwóch ciasno).
Widzę, że na Allegro dosyć tanie też są Hannah Troll. Linków nie daję, bo i tak wyparują po czasie. :)
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2015, 21:05 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna litthium

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 02.05.2012
« 3 Mar 2015, 12:40 »
znalazłem jeszcze coś takiego http://www.huskypl.pl/namiot-outdoor-bizam-2-os-jasno-zielony-nadruk-d1445.html
waga poniżej 3 kg, mały po spakowaniu i dwa wejścia co według mnie jest dużym plusem. 

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Mar 2015, 12:19 »
Większość namiotów, które ludzie na wyprawach rowerowych używają ma takie wymiary, więc zupełnie nie rozumiem o co Ci biega? Nawet MSR Hubba, czyli namiot typu UL ma po złożeniu ponad 50cm. Przy jeździe z sakwami to już w ogóle nie robi żadnej większej różnicy - wkłada się wzdłuż na bagażnik i gotowe.
Rzeczywiście Hubba jest dłuższa niż 50 cm, producent podaje 51. Moja kopia jeśli odpowiednio docisnąć ma 47 cm, bez dociskania 48,5, reszta szerokości to worek. Obstawiam, że oryginał specjalnie się nie różni, pręty rozpierające dach wymuszają takie długości. Taki namiot na styk wejdzie do sakwy (sprawdzony Ortlieb i MSX), trzeba będzie oczywiście mniej zrolować. Różnica +/- 5 cm powoduje, że albo namiot nie wejdzie w ogóle, albo można będzie normalnie zamknąć sakwę. Namiot ważący 1,5 kg trudno nazwać ultralekkim ;)

A wracając jeszcze do wcześniejszego wątku:
A kolejny wpływ na to mają koszta produkcji, w Azji produkuje się dużo taniej, z reguły kosztem pracownika, który jest wykorzystywany dużo mocniej niż w Europie.
MSR Hubba jest produkowana w Chinach ;) Różnica w cenie między "Europejskimi" namiotami a "Chińskimi" nie wynika więc z wykorzystywania pracowników, tylko ze skrócenia łańcucha przez jaki przechodzi przedmiot. Jeśli ktoś jest wykorzystywany to my, bo Chińczyk może sobie spokojnie kupić bez cła i VAT-u.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 4 Mar 2015, 12:31 »
Jeśli ktoś jest wykorzystywany to my, bo Chińczyk może sobie spokojnie kupić bez cła i VAT-u.

Chińczyk spokojne może sobie kupić namiot pod jednym warunkiem: przez rok nie będzie jadł i pił. A w ten sposób za zaoszczędzone pieniądze kupi sobie wymarzony namiot.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Mar 2015, 17:20 »
MSR Hubba jest produkowana w Chinach ;) Różnica w cenie między "Europejskimi" namiotami a "Chińskimi" nie wynika więc z wykorzystywania pracowników, tylko ze skrócenia łańcucha przez jaki przechodzi przedmiot. Jeśli ktoś jest wykorzystywany to my, bo Chińczyk może sobie spokojnie kupić bez cła i VAT-u.
Śmiem twierdzić, że nie widzisz różnicy pomiędzy MSR Hubba a chińskimi odpowiednikami, które tu tak chętnie lajkowałeś. Na pocieszenie dodam, że to nic złego. Każdemu wedle potrzeb...

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Mar 2015, 17:25 »
różnicą jest głównie stelaż. Materiały są te same, można nawet wybrać opcje z lepszymi :P

My home is where my bike is.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Mar 2015, 17:33 »
Impregnacja(silikon), klamerki, gwarancja etc też to samo?

• blog podróżniczy
« 4 Mar 2015, 17:37 »
są wersje powlekane PU, są wersje powlekane silikonem. Jest wybór siatki (ala HP lub zwykła). Nawet szpilki są te same.
Z resztą, przecież to żadna nowość. Te klony są prawie tak stare jak sama hubba. Jeszcze klona wersji NX nie widziałem, ale to pewnie kwestia czasu :P

« 4 Mar 2015, 18:06 »
Namiot, który wcześniej wrzucałem był wykonany z "lepszych" (cieńszych) materiałów niż MSR Hubba i dlatego udało się zejść z wagą do tego stopnia. Namioty są szyte z Chińskich materiałów, czemu akurat Chińczycy mieliby nie mieć do nich dostępu? Jak się uprzesz, to kupisz nawet coś z Cubenu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• blog podróżniczy
« 4 Mar 2015, 23:42 »
To, że Ci napiszą o tym silikonie i powlekaniu - to jeszcze nie znaczy, że jest to wykonane tak samo jak w markowym namiocie.
Akurat materiał łatwo sprawdzić, sam z resztą mając przed sobą tkaninę z powłoką PU i silnylon raczej nie będziesz miał problemu ze wskazaniem, które jest które. Owszem, nie wiadomo jak z jakością szwów, precyzją wykonania, ale kupując dowolny inny też można się wkopać.
Z resztą, "klon hubby" to nazwa robocza (każdy wie jak wygląda). Jest masa namiotów o tej konstrukcji, zwłaszcza w stanach (przejrzyj REI.com). Kosmiczna technologia to nie jest.

A na temat gwarancji spuściłbym zasłonę milczenia, bo często to kompletna fikcja. Nawet najwspanialsza marka,może mieć dziadowskiego dystrybutora i jeszcze bardziej dziadowski serwis. Wkopałem się nie raz.

« 5 Mar 2015, 00:00 »
Ale jak wieziesz sakwy - to i nie ma większego sensu wkładanie namiotu do środka, bo i tak masz bagażnik, na który idealnie pasuje. Poza tym Ortlieby to są dość małe sakwy, jest wiele większych na rynku.
Takie całkiem małe nie są, bo mają długie rolowanie i mimo teoretycznie niewielkiej pojemności potrafią sporo pomieścić. Do MSX-ów trudniej wsadzić.

Moja Hubba waży 1350g, a poziom 1,5kg to mniej więcej ten od którego zaczynają się namioty UL. Oczywiście są i takie lekko poniżej 1kg, ale w tych już drastycznie tracimy na komforcie.
Nazwałbym po prostu lekkim, takie moje czepianie się. Masz wersję NX? Widziałem gdzieś, że zwykła Hubba waży 1470 g, Kodo razem z zestawem naprawczym (dwa skrawki materiału, plastikowy element do mocowania stelażu i tulejka do zakładania na pękniętą rurkę stelaża) ma 1502 g (dzisiejszy pomiar).

Akurat wiesz jak to wygląda  ;)
Większe firmy dają Ci gwarancję, dają kontrolę jakości itd. Jak Ci nawali namiot MSR-a to łatwo go wymienisz, jak Ci nawali namiot chiński to już z reklamacją może być sporo gorzej. A to wszystko kosztuje, trzeba mieć sieć dystrybutorów, trzeba mieć jakieś sumy przeznaczone na obsługę gwarancji itd. Szansa, że Cię wykiwa firma jak MSR jest dużo mniejsza niż że Cię wykiwa Chińczyk.
Tak jak pisze Globalbus, jeśli sprzedawca pisze, że jest gwarancja to pisze ;) Sprzęt może się też zepsuć po niej. Wolę zostawić pieniądze w swoim portfelu i ewentualnymi naprawami zajmować się sam, a nie błagać o naprawę/wymianę. Nie chcę też płacić za tych, którzy z każdą bzdurą lecą żeby im wymienić przedmiot na nowy.

Tylko pytanie ile to jest warte? Oryginalny MSR jest namiotem wyższej klasy, sprawdzonym przez tysiące ludzi, trwałym itd. Kupując taki produkt masz gwarancję jakości materiałów. A kupując no-name'a z Chin już takiej gwarancji nie masz. To, że Ci napiszą o tym silikonie i powlekaniu - to jeszcze nie znaczy, że jest to wykonane tak samo jak w markowym namiocie.
Droższe materiały to lżejsze materiały, dochodzą jeszcze rodzaje powlekania, ale na tym różnice się kończą. Kupowałem kiedyś materiały będące odpadami poprodukcyjnymi i nie było nawet śladu jakiejkolwiek wady. Nie ma więc co się przejmować.

Tak jak piszesz nie zawsze wiadomo co się kupuje, warto sprawdzić opinie. Ogólnie jednak jestem pozytywnie zaskoczony i uważam, że wydając tyle samo pieniędzy mogę dostać lepszy produkt - o to chodzi, a nie tylko o oszczędzanie.

Na lampkach Chińczycy też podają ogromne wartości lumenów, które niewiele z rzeczywistością mają wspólnego.
Lampki to jest kosmos, ale nie tylko Chińczycy takie bzdury wypisują. Podobnie jak z tymi materiałami. Jeśli znasz diodę, to w przybliżeniu jesteś w stanie ustalić ile rzeczywiście może być lumenów i czy ta lampka jest coś warta.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

« 5 Mar 2015, 01:11 »
Wilku nie odpowiedziałeś: masz zwykłą Hubbę, czy NX?

Nie wstawiaj takich teorii bo każdy na forum zna Twoje podejście. Nie to, że nie chcesz płacić, nie to, że chcesz naprawiać (samodzielna naprawa namiotu to się rzadko udaje) - tylko zwyczajnie, szukasz żeby kupić najtaniej, a jakość jest dla Ciebie na dalekim miejscu. Już wielokrotnie przerabialiśmy Twoje problemy z wszelakim sprzętem, dlatego, że kupowałeś właśnie w taki sposób - patrząc jedynie na cenę.
Trochę przesadzasz, lubię kupować okazyjnie. Staram się kupować możliwie najlepszy sprzęt w znośnych cenach żeby potem go już nie wymieniać. Poza tym kupuję sprzęt nie po to żeby używać, tak jak Ty to robisz, tylko po to żeby testować. Dlatego im więcej kupię, tym lepiej, pewne problemy są akceptowalne.

Akurat. Nie masz wiekszego doświadczenia z tkaninami, z których są robione nowoczesne namioty - a mędrkujesz. Wcale nie jest tak, że droższe materiały to lżejsze materiały, np. Hillebergi są z materiałów bardzo wysokiej jakości, dużo droższych niż te z oryginalnej Hubby, ale wcale nie tak lekkich.
Poza wyjątkowymi przypadkami jest to po prostu nylon. Wiadomo, że jeśli kupujesz bardzo drogi namiot, to dadzą coś lepszego, ale w średniej klasie już różnic być nie powinno.

Osobiście w zeszłym roku kupowałem obręcz karbonową z Chin, producent z dość dużą liczbą pozytywnych opinii. Pierwsza trasa na tej obręczy, maraton w Radlinie - i obręcz pęka na dziurze. Dziura solidna, ale markowe obręcze karbonowe których używałem wcześniej (i którą miałem na tyle, gdy wpadłem w tę dziurę) - też niejedną dziurę zaliczały i nic się z nimi nie działo. Producent oczywiście nie poczuwał się do wymiany i prawie 5 stówek w plecy. Tak więc ja mam powody, żeby Waszego entuzjazmu co do jakości chińskich produktów znacznie tańszych niż europejskie nie podzielać i z dużą ostrożnością podchodzę do takich produktów.
Chcesz mieć pewność kupujesz - drożej. Są też bardziej i mniej sprawdzeni Chińczycy. Pewność jest po prostu jednym z parametrów za który się płaci.

Offline Mężczyzna massi

• bike massi ski i rakiety
  • Miasto: Ząbki/Warszawa
  • Na forum od: 24.09.2012
bike massi ski i rakiety

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum