Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 272988 razy)

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 9 Maj 2015, 22:17 »
FN Troll II ?

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 10 Maj 2015, 09:42 »
Czy jest na rynku namiot ważący około 2 kg ( Marabut - 2,8) który spełniał by podobne warunki tzn - był w miarę trwały ( niech by chociaż 10 lat wytrzymał),
"Trwałość" to względny termin, ale dla mnie to wygląda tak: albo pancerny i ciężki Marabut albo lżejsze i odrobinę mniej trwałe konstrukcje. To nie jest tak, że Hubba Ci się rozsypie po 5 latach... ale zastanowiłbym się już przy częstym rozstawianiu jej podłogi bezpośrednio na betonie.
Są jeszcze namioty klasy Hilleberga. Np Hilleberg Rogen. Proste i 2 osobowe igloo ważące lekko powyżej 2kg... Pancerne. Może nawet odrobinę mocniejsze a na pewno lepiej wykończone niż Marabut... Drogie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 10 Maj 2015, 10:16 »
Na tego Hilleberga zerknę chociaż nie wiem na czym miało by polegać lepsze wykończenie :) Być może miałem jakiegoś farta i trafiłem na wyjątkowy egzemplarz ale wykonanie było i jest nadal na najwyższym poziomie.
Troll waży prawie tyle samo co Komodo. Fajnie wygląda, bardzo podobny do Marabuta, parametry zbliżone więc to w zasadzie to samo co Marabut :)
Przyjrzałem się bliżej tym MSR i faktycznie jest kilka modelów ( Hubba) które są sporo lżejsze. Tylko czy one spełniają moje wcześniejsze warunki? No dobra niech już nie będą tak trwałe, ale czy konstrukcja jest podobna, czy może rozbić na deszczu w przeciągu 2 minut zachowując suszę w środku. Czy da się używać bez naciągów i wbitych szpilek. Czy cały rozbity namiot możne podnieść i wytrzepać śmiecie ze środka?
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 10 Maj 2015, 11:20 »
Na tego Hilleberga zerknę chociaż nie wiem na czym miało by polegać lepsze wykończenie
Jak byś miał okazję pomacać to zrozumiesz... Jak już się trochę pomieszka w namiotach tej klasy to później Marabut wygląda jak sprzęt turystyczny sprzed 20 lat. Nie mówię, że źle.. sam mam Marabuta i jestem zadowolony ale jednak są firmy które pod wieloma względami biją go na głowę... Ale za to trzeba zapłacić czasem 3-4 razy więcej.

MSR spełnia wszystkie z powyższych warunków poza rozbijaniem w deszczu. Za to w upalne dni świetnie działa jako moskitiera - rozbijasz samą sypialnię. Coś za coś.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Maj 2015, 11:55 »
Troll waży prawie tyle samo co Komodo. Fajnie wygląda, bardzo podobny do Marabuta, parametry zbliżone więc to w zasadzie to samo co Marabut :)
Mam oba (Komodo już dożywa swoich dni), więc łatwo mi porównać.

Komodo jest trochę szerszy, ale dla jednej osoby Fiord wystarcza na rozłożenie wszystkich klamotów bez problemu.
Fiord jest mniejszy (głównie krótszy) po spakowaniu, ja go wożę pionowo w sakwie Crosso Classic Big.

Najważniejsza różnica w wygodzie jest taka, że w Marabucie wejście jest umieszczone na krótszej ścianie, bez jakiegokolwiek przedsionka i kiedy pada nie da się przejść nie puszczając deszczu do środka. W Fiordzie nie jest z tym może idealnie, ale zdecydowanie lepiej, bo wejście jest na dłuższym boku, bardziej nachylonym i jest osłonięte przez niewielki przedsionek.

Roweru do żadnego nie wstawiałem  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Maj 2015, 17:48 »
Bardzo podobny do FN Troll, ale prawdopodobnie ze sporo lżejszych materiałów
http://www.aliexpress.com/item/Ultra-Light-Silicon-Coated-20D-Ripstop-Nylon-And-Aluminum-Pole-trekking-tent/576992966.html

Przyjrzałem się bliżej tym MSR i faktycznie jest kilka modelów ( Hubba) które są sporo lżejsze. Tylko czy one spełniają moje wcześniejsze warunki? No dobra niech już nie będą tak trwałe, ale czy konstrukcja jest podobna, czy może rozbić na deszczu w przeciągu 2 minut zachowując suszę w środku. Czy da się używać bez naciągów i wbitych szpilek. Czy cały rozbity namiot możne podnieść i wytrzepać śmiecie ze środka?
Mam 3ful Kodo, który jest wierną kopią MSR Hubba. Rozbija się dosyć szybko, ale tropik nakłada się na moskitierę, więc zawsze coś popada. Podczas deszczu, gdy wejście jest otwarte, nic nie nakapie, bo posiada pałąk zwiększający szerokość dachu.

Jest to prawdziwa samonośna konstrukcja - szpilki nie są konieczne, jedynie istnieje ryzyko, że cały namiot odleci na wietrze.. Jedynie aby utrzymać kształt tylnego przedsionka, wymagane jest wbicie jednej szpilki. Nie jest to jednak konieczne.

W razie potrzeby mogę udostępnić swój namiot.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 10 Maj 2015, 19:32 »
Witam
A co myślicie o EXOLIGHT II firmy Jack Wolfskin ? Pomijając kwestię ceny która jest chora u Polskiego dystrybutora. Ma szkielet zewnętrzny, a nie wewnętrzny jak większość chińczyków czy MSR, który wydaje się mi lepszych rozwiązaniem szczególnie do rozbijania lub zwijania w deszczu.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2015, 19:47 Diver »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 11 Maj 2015, 22:17 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 21:53 PABLO »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Maj 2015, 08:03 »
Jakoś nie obiło mi się o uszy, żeby polskie wyprawy jeżdżące zimą w Himalaje w skrajne warunki z atomowymi wiatrami ponad 100km/h używały Hillebergów

Tak, tylko że oni te namioty traktują jak jednorazówki. No i nie sądzę, żeby nosili je powyżej bazy. Tam się raczej używa lekkich namiotów jednopowłokowych, jak np. Bibler, ale mogę się mylić.

Sprawdź sobie lepiej ile było wypraw polarnych z Marabutami :)

To powiedziawszy, ostatnio stwierdziłem, że przydatne są jednak fartuchy śnieżne, których w Hillebergach brakuje.

Offline PABLO

« 12 Maj 2015, 10:07 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 21:53 PABLO »

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 12 Maj 2015, 10:44 »
Porównałem sobie na szybko Hilleberg Akto z moim Muwangiem I i nie widzę nic co by uzasadniało 5X wyższą cenę, szczególnie z rowerowego punktu widzenia.

Offline PABLO

« 12 Maj 2015, 10:48 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 21:52 PABLO »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe