Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 287738 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 8 Wrz 2015, 13:27 »
Zapodaj rzeczywiście coś ciekawego ze stelażem do transportu na górnej rurze.
3Ful Kodo :P Ile masz centymetrów pod górną rura? U mnie się bezproblemowo mieści.

Ten Naturehike (na innych aukcjach od 80) ma tylko 40 cm długości
http://www.aliexpress.com/item/New-Fashion-2-Person-Tent-20D-Silicone-Fabric-Tent-Double-layer-Camping-Tent-Lightweight-Only/32378676189.html?s=p
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 8 Wrz 2015, 14:48 »
Kupowanie chińskich podróbek, jakkolwiek dobrych wydaje mi się bardzo nie w porządku. Może mam takie zdanie bo sam wymyśliłem kilka udoskonaleń sprzętu, które potem zostały wprowadzone do finalnych produktów. Ktoś tam siedzi w tych biurach projektowych godzinami aby przemyśleć jakiś detal. Potem chińczyk to kradnie i sprzedaje za ułamek ceny. Takie czasy.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Wrz 2015, 14:50 »

Nie wolisz dokupić albo zamówić stelaża, który spełnia taki warunek, zamiast dobierać pod tym kątem namiot?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 8 Wrz 2015, 15:43 »
Cytat: łatośłętka w Dzisiaj o 09:53

Nie wolisz dokupić albo zamówić stelaża, który spełnia taki warunek, zamiast dobierać pod tym kątem namiot?

No, ja wożę cały namiot pod górną rurą :o
Iglak - Hannah  Lighter coś tam.
2.3 kg real weight
47 cm po spakowaniu, mieści się super pod rurą górną (bez slopa).

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Wrz 2015, 15:52 »
A można gdzieś takie stelaże dobrej jakości zamówić (najlepiej DAC) na wybraną długość stelaża (te w MSR czy BA są skomplikowane bo mają odgałęzienia i boczne poprzeczki) i z krótszą długością rurek? Bo to byłoby rzeczywiście bardzo sensowne rozwiązanie.

W Marabucie z dowolną długością Ci zrobią, ale nie mają DAC tylko trochę cięższe (i mocniejsze) rurki. Nie wiem jak z tymi łączeniami. Za 2 maszty po 4 metry płaciłem ok 200zł.

Pojedyncze elementy DAC można zamówić tutaj i na kilku innych stronach.
http://www.extremtextil.de/catalog/Accessories/Tent-poles:::23_100.html

Offline Mateusz

« 8 Wrz 2015, 15:56 »
produkty są za drogie w stosunku do ich kosztów
Z tym się zgadzam 100% dlatego jestem w stanie (po części) zrozumieć ludzi kupujących podróbki.

Hilleberg szyje w Estonii (tylko)

Pojedyncze elementy DAC można kupić od Hilleberga i przyciąć na odpowiednią długość. Moi kumple (Wazari Team) zamówili sobie konkretny stelaż bezpośrednio od DAC.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Wrz 2015, 16:03 »
Powiedzmy sobie szczerze, konstrukcja masztów 'ala Hubba' nie jest już nowością od kilku lat. Wszyscy producenci zrobili swoje klony, Marmot, BA, MSR, nawet "marketowe" REI. Wszystko jest made in taiwan. Czemu Chińczycy mieliby tego nie robić pod własną marką? Większość z tego chłonie ich własny rynek. Aliexpress to tylko poboczny kanał dystrybucji.

(przede wszystkim kolor, bo żółci jeszcze nie wpadli na to by robić te podróbki zielone)
Analog Hubby jest dostępny w zielonym. Ten model, co wrzucił worek, też jest dostępny jako zielony, ale tylko w wersji nylonowej (biały jest z silnylonu).

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 8 Wrz 2015, 16:27 »
Co myślicie o nowym Hillebergu (oprócz ceny): http://europe.hilleberg.com/EN/products/yellow-label/enan/enan.php
Hilleberg szyje w Estonii (tylko)

Pojedyncze elementy DAC można kupić od Hilleberga
Czy to już jest reklama, czy jeszcze dyskusja na forum?
Czy taki post który pojawia się od czapy od człowieka, którego sponsoruje Hilleberg ma na celu wywołanie dyskusji (po co?, mnie w sumie nie obchodzi co inni myślą o Enanie), czy jest już spamem?

O, takie ciekawe zagadnienie filozoficzno-etyczne dla moderatorów.

Offline Mateusz

« 8 Wrz 2015, 17:19 »
Chyba wypada mi się jakoś odnieść:

Cholera! Wiedziałem, że prędzej czy później znajdzie się jakiś leśny dziadek, który wykryje mój spisek. Z wątku o produktach Crosso wiem, ze masz doskonałe pojęcie o marketingu szeptanym. Któż jak nie ty mógł dociec tego, że pisząc tę wiadomość raz po raz gładzę swoją nowiutką smycz z wielkim napisem HILLEBERG!

Chcesz kawa na ławę? Koniecznie musisz wszystko wiedzieć. Masz prawo.

W zamian za zrobienie sesji fotograficznej dla Hilleberga mogę sobie wybrać dwa dowolne namioty z ich kolekcji. Fajnie nie? Jeden mam już wybrany, a drugi? A drugi ma być totalną fanaberią - stąd pytanie o Enana.

Jeśli chcesz znać stanowisko (pewnie, że chcesz - zresztą masz prawo) oddziału europejskiego Hilleberga nt. marketingu w Polsce to wygląda następująco: "To nie jest nasz rynek, nie przeznaczymy na to ani grosza" Wnioski? Możesz spać spokojnie. nikt w Polsce kto dobrze pisze o produktach tej firmy nie jest przez nią do tego w jakikolwiek sposób skłaniany.

Wszystko jest jasne?

p.s. Produkcja w Estonii w kontekście wspomnianej wcześniej Szwecji to raczej wada niż zaleta.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 8 Wrz 2015, 18:28 »
/.../Ten Naturehike (na innych aukcjach od 80) ma tylko 40 cm długości
http://www.aliexpress.com/item/New-Fashion-2-Person-Tent-20D-Silicone-Fabric-Tent-Double-layer-Camping-Tent-Lightweight-Only/32378676189.html?s=p

Dziękuję :).
Dzielę zdanie z Mateuszem.

Hubba HP powoli się konczy (przepraszam, jednak od wczoraj 'n' nie działa), tak skąpo jak Wilk się nie zapakuję, o takiej możliwości zamówienia nie wiedziałem.

Po prostu nie umiałeś się spakować. Mi też długość tego stelaża mocno przeszkadza, ale do tej samej podsiodłówki pakuję namiot ze stelażem, materac i śpiwór i czasem też menażkę z kuchenką. Tak więc argument pod tym kątem jest chybiony, z Hubbą da się tak jeździć i złożony namiot zajmuje sensowną ilość miejsca.

Kilka razy próbowałem - nijak. Raz zapytałem, jak te Hubby w podsiodłach wozicie. Odpowiedziała mi Kot - Kot jedak jeździ z inną podsiodłówką; pomyślałem, że od rafalb, skrojona pod stelaż.

Więcej klamotów wożę - stelaż musi być na rurze. Śpiwór i materac, również tarp i worek do spania wożę a baranie. najzwyczajiej na noc przebieram się w czyste, wożę też miskę do mycia, garnuszek, maszynkę do gotowania, wszystko od deszczu...

No, ja wożę cały namiot pod górną rurą :o
Iglak - Hannah  Lighter coś tam.
2.3 kg real weight
47 cm po spakowaniu, mieści się super pod rurą górną (bez slopa).

(Dawaj fotkę) no tak, jednak ja jestem liga międzyzakładowa. Ledwo se radzę.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Wrz 2015, 19:26 »
Zaraz, coś mi nie pasuje. Mówisz o montażu do szosy, no nie? Do niskich nie należysz, przecież do którejś z rurek powinno na luzie przypasować. Strzel fotkę załadowanego, może coś jeszcze podpowiemy. Zawsze można pod skośną dać (najdłuższa), tylko będzie się syfić okrutnie.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum