Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273064 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 8 Mar 2016, 21:44 »
Hej

masz bardzo wyśrubowane oczekiwania ;-) Kiedyś (czyt. kilka lat temu) firma Mountain Hardware sprzedawała 1 -2 os. namioty w wersji ultralight, pod wspinaczki w stylu alpejskim (wejście na szczyt w górach wysokich, albo na dużej ścianie >1000 m wys. w jednym ciągu). Nie wiem jak jest teraz z ich ofertą, ale może spróbuj pójść tym tropem ...

Z ciekawostek, to polecam Ci śledzenie strony polskiego producenta odzieży wspinaczkowej - http://montano.pl/. Ostatnio Tadek Grzegorzewski, szef firmy, ogłosił na fb iż w kwietniu/maju pojawi się w sprzedaży ich lekki namiot. Kilka zdjęć namiotu, z testów zimowych znajdziesz na ich stronie profilowej na fb. Waga - 1.39kg, ale ponoć usilnie starają się zejść niżej ;-)

Pozdrawiam

Krzysiek

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 8 Mar 2016, 22:00 »
Dziękuję bardzo za linka :-) Będę śledził!
W pewnym sensie wymagania faktycznie wygórowane, a z drugiej strony to gdyby Camp MINIMA SL I wciąż był dostępny, to już nie miałbym żadnego problemu - waga, cena, tylko ten kolor... ;-) (najwyżej spałbym z podkulonymi nogami ;-) )

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 9 Mar 2016, 12:25 »
Ech... Jak ja to szukałem... Zresztą - nie pierwszy raz :-) (i pewnie nie ostatni :-)) )
Dziękuję bardzo za pomoc!

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Mar 2016, 13:49 »
Witam
Namiot do 1kg to na przykład http://www.coleman.eu/iberia/p-23094-rigel-x2.aspx
Coleman Rigel x2. W dwójkę trochę ciasno. Ja spałem sam z bagażami.
W sklepie za 520zł. Ja na Alledrogo kupiłem używany za 250zł.
Pozdrawiam

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 9 Mar 2016, 16:31 »
Dla mnie to była porażka. Rano mi już na nos kapało :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Mar 2016, 18:52 »
Pewnie Furman tej klapki nad głową nie otwierałeś. :-)
Namiot ma kilka wad. Nie to co bym go polecał. Po prostu kolega się pytał o namiot poniżej 1kg i to jedyny jaki użytkowałem.
Pierwsza wada to brak siatki w "drzwiach". Druga to, że główna wentylacja jest w dachu namiotu. Kształt przypomina trumnę i nie za bardzo można usiąść.
W czasie użytkowania nic się nie urwało, nie pękła, nie przetarło. Pod tym względem ok.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 9 Mar 2016, 19:36 »
Po pierwszej nocy tej klapki to ja wogóle nie zapinałem. I wejścia też nie zasuwałem tylko samą siateczkę zostawiałem.
Poza tym oczywiście namiot całkiem fajny. Niecały kilogram robi jednak dobre wrażenie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 12 Mar 2016, 22:54 »
Fjord Nansen zapowiada nowy model namiotu - Tromvik. Ma ważyć do 2 kg, konstrukcja podobna do Tordisa, tylko stelaż pod tropikiem a nie na wierzchu. Cena oczywiście wyższa niż Tordisa. Dostępny będzie w kwietniu.

I jest. 2 waży 2 kg (nie wiem dokładnie, nie brałam specyfikacji), koszt w granicach 1400-1500 zł (zapomniałam już  :icon_redface: ). Tropik silikonowy czy jakoś tak. Jedynka waży chyba 1,4-1,5 kg, ale o cenę nie pytałam.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Mar 2016, 23:14 »
I jest. 2 waży 2 kg (nie wiem dokładnie, nie brałam specyfikacji), koszt w granicach 1400-1500 zł (zapomniałam już  :icon_redface: ).
Tyle kiedyś kosztowała Hubba Hubba. Szału nie ma.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna skager

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 05.03.2016
« 13 Mar 2016, 13:39 »
Witam wszystkich,
jako że nie mam mozliwości ogladniecia tych namiotów n"namacalnie" dwa pytania mam do użytkowniów Hubby i Tordisa 2.
1. Jak rozumiem rozbijanie Hubby polega najpierw na rozłozeniu wnetrza i dopiero po tym nałożenie tropiku? Jak wygląda rozbijanie go w padającym deszczu przez jedna osobe?
2. Tordis 2 - Czy ten namiot jest samonośny? tzn bez wbitych śledzi? Czy da sie go bez problemu przenieść trzymając za stelaż na przykład? Jak jest z naprezeniem tropiku bez wbitych śledzi?
Pytam bo czas na nowy namiot. Mój stary Alpinus mam już dwadzieścia lat bez  i powoli sie odklejają szwy a i podłoga przemaka dość mocno już. 
Szukam namiotu w miarę lekkiego ok 2,5 kg który miałby samonośną konstrukcje w tym sensie aby stał bez śledzi , obowiązkowo dwa wejścia, dwupowłokowy   i dałoby sie go rozbić w deszczu bez zmoczenia wnętrza. Czytałem opinie kol. Jacun moj namiot- plus i minusy acz nie wiem jak jest z tą stabilnością właśnie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Mar 2016, 13:41 »
Jak rozumiem rozbijanie Hubby polega najpierw na rozłozeniu wnetrza i dopiero po tym nałożenie tropiku? Jak wygląda rozbijanie go w padającym deszczu przez jedna osobe?
Kolejność dowolna: i dla rozkładania, i składania. Możesz rozpiąć samą sypialnię i obrzucić tropikiem, albo najpierw tropik, a potem na sucho podwieszać wewnątrz sypialnię.

Tordis 2 - Czy ten namiot jest samonośny? tzn bez wbitych śledzi? Czy da sie go bez problemu przenieść trzymając za stelaż na przykład? Jak jest z naprezeniem tropiku bez wbitych śledzi?
Jest samonośny. Jedyne, co się nie uda bez śledzi, to napięcie przedsionków, które będą sobie radośnie dyndały.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Mar 2016, 13:44 »
Ale rozstawianie samej sypialni bez dodatkowej podłogi to jest już bardzo upierdliwe.
Rozwiń tę myśl, bo nie mam dodatkowej podłogi, a nie widziałem tu miejsca na upierdliwość.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum