Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273069 razy)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 20 Lut 2017, 09:28 »
+/- 500. Nie zamierzam spać w nim w zimie i będzie sporadycznie używany. Samemu to jednak rzadko jeżdżę.
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 20 Lut 2017, 10:11 »
+/- 500. Nie zamierzam spać w nim /.../

;)

Jeśli nie +/- 5oo euroli, - w FN, np., miast całego namiotu kup sam tropik maluci, pałąk, śledzia. Pod śpiwór, na ziemię, najpierw cienka, plastikfolia po dł./szer. z zapasem, na tę (alu-)mata, śpijworek. Rozbijaj się na wzniosach terenu.   
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Lut 2017, 11:52 »
Rolf, Twój Naturehike przecieka? Coś więcej gdzie i w jakich sytuacjach? Reklamowałeś?

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 20 Lut 2017, 12:22 »
Szięki R_och za zdjęcia. Ten namiot to jest dwójka prawda?
To jest konkretna linka do tego namiotu.
https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20170220032048&SearchText=NH15T012-T2
Nowy model zielony 134 $
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 20 Lut 2017, 12:50 »
A rozważałeś ten: https://www.decathlon.pl/namiot-turystyczny-quickhiker-ultralight-ii-id_8245650.html . Co prawda to dwójka, ale dla mnie wygląda na całkiem wygodną jedynkę.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 20 Lut 2017, 16:53 »
Rolf, Twój Naturehike przecieka? Coś więcej gdzie i w jakich sytuacjach? Reklamowałeś?

Jak mam być precyzyjny - to nie mój, ale mojej partnerki życiowo-rowerowej. Pisałem o tym tutaj:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13657.25

Jeśli chodzi o reklamację - obiecali zrobić refund, ale coś im nie wychodzi ;) Chyba ze 3 godziny już spędziłem na czacie z Chińczykami, a końca nie widać. Nie rozumiem w sumie, czemu ludzie to z Chin sprowadzają, zamiast na niemieckim Amazonie sobie kupić, wtedy bez problemu - w razie czego - można reklamować.
+/- 500. Nie zamierzam spać w nim /.../

Jeśli nie +/- 5oo euroli, - w FN, np., miast całego namiotu kup sam tropik maluci, pałąk, śledzia. Pod śpiwór, na ziemię, najpierw cienka, plastikfolia po dł./szer. z zapasem, na tę (alu-)mata, śpijworek. Rozbijaj się na wzniosach terenu.   

Mówisz poważnie? Chociaż z Naturehike nie byłem w pełni zadowolony, to jednak wydaje mi się znacznie bardziej komfortowy, niż opisane przez Ciebie rozwiązanie.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 20 Lut 2017, 20:37 »

Tak. Pod incydentalne, lekkie wyjazdy stosuję/wałem tarp + worek niewodoszczelny - mój błąd. Sam tropik jest lepszy - deszczem nie zacina, ostrym wiatrem nie wywiewa, nie wszystkie insekty wlatują. Tropik zwyczajowo jest wyższy. Opisane rozwiązanie pod plecy (folia) jest db. pomysłem Amerykańców, jaki mi w pakiecie sprzedali.

Dowód: sprzedam dobry tarp mountainlaureldesigns, super kołki szt. 2, folię, szpile. Worek se zostawiam.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Lut 2017, 21:12 »
sprzedam dobry tarp mountainlaureldesigns

Jaki model? To ten co miałeś na zlocie w Borach Tucholskich?

• Skup i ubój. Rozbiór.

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
« 21 Lut 2017, 09:35 »
+/- 500. Nie zamierzam spać w nim w zimie i będzie sporadycznie używany. Samemu to jednak rzadko jeżdżę.

Stałem przed podobnym wyborem do Twojego.
Albo coś od Majfriendów, Quickhiker Ultralight 2 lub coś z duetu FN czyli Tordis (stelaż zewnętrzny) i Tromvik (stelaż wewnętrzny, lżejszy). Z chińczyka widzę ludzie są zadowoleni, lecz czasem zdarza się jakaś wpadka i rozwiązanie problemu może zabrać sporo czasu. Trochę mnie to wystraszyło i wybrałem coś z gwarancją w Polsce. Wygrał Tromvik najniższą wagą i dobrą promocją.
(w tej chwili widzę np. Tordisa w Szumgum za 649, trochę przekracza budżet).

Dodano:
Na Szumgum jest jeszcze coś takiego: http://www.szumgum.com/namiot-rockland-soloist.html. Nie wiem jak z jakością i trwałością ale cena nie zabija.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 21 Lut 2017, 09:43 KMarcel »

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 22 Lut 2017, 07:45 »
Wszystkim dziękuję za odpowiedzi, nie chciałem wcześniej nabijać postów, jeszcze się zastanowię co wybrać - jak to zrobię, dam znać.
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Mar 2017, 10:29 »
Do mnie dziś przyszedł NatureHike CloudUp 1 w kolorze zielonym, kupiony za 298 PLN. Realna waga całości, tj: namiot + sypialnia + 12 szpilek + 3 odciągi + paski + pokrowce to 1,5 kg. Do tego jest osobna podłoga ważąca 0,2 kg, chociaż chyba nie jest niezbędna, przyda się w terenie z podłożem o ostrych krawędziach. Jak się odrzuci odciągi, paski i kilka szpilek (bez odciągów wystarczy 8, choć może i przy 6 namiot będzie dobrze naciągnięty), to pewnie jeszcze 100 gramów da się zejść.

Rozstawiłem w mieszkaniu, wrażenia pozytywne. Przede wszystkim duży jak na jedynkę. Mam 188 cm wzrostu i mogę w środku spokojnie siedzieć wyprostowany i jest jeszcze mały zapas. Trzeba go jednak dobrze naciągnąć w nogach, bo inaczej jest bardzo wąski. Można rozstawić samą sypialnię, ale można też rozstawić sam tropik (wówczas jednak chyba trzeba użyć tej dodatkowej podłogi).

Więcej będę mógł powiedzieć po testach w terenie i jakimś deszczu :)

« Ostatnia zmiana: 17 Mar 2017, 12:02 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 17 Mar 2017, 11:40 »
Jak się sprawdza taka wielka powierzchnia z siatki? Czy przez to nie jest zimniej wewnątrz?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 17 Mar 2017, 11:50 »
Namioty z siatki nie są przeznaczone na śnieżne i mroźne zimy, ale na chłodne lato czy jesień/wiosnę jak najbardziej się nadają. Używałam podobnego w Skandynawii i Patagonii. Bywało mi zimno, ale raczej dlatego, że po prostu było zimno, a nie przez taką a nie inną konstrukcję namiotu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum