Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273075 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 17 Kwi 2018, 22:18 »
... Jak jest wolne miejsce to się bierze wiele rzeczy na "wszelki wypadek", jedzenie z dużym zapasem itd...
Stereotyp i generalizowanie. Nie wszyscy są tacy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Kwi 2018, 22:34 »
Stereotyp i generalizowanie. Nie wszyscy są tacy.

Nie wszyscy, ale prawie wszyscy. Ludzi co do sakw biorą tyle co do bagażu UL - jest niesłychanie mało, tyle lat jeżdżę a jeszcze nie spotkałem takiego przypadku ;)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 17 Kwi 2018, 23:10 »
Bardzo ciekawe to, co piszecie. Uff, dobrze że już zamówiłem ten namiot i mam z głowy jedno :)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 17 Kwi 2018, 23:19 »
No ale co ja mam zrobić jak lepiej mi się sprawdza zestaw kosztujący 150 zł niż Ortliebowska torba za 5 stówek. Leży drugi rok w szafie i pewnie pójdzie do ży..tfu...do sprzedaży niebawem :)
Jak drugi rok leży to pewnie ta większa, co?
A nie masz tam gdzieś wersji M?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 18 Kwi 2018, 00:43 »
Także pomimo że to będzie kolejny klocek do mojego ekwipunku, to zamówiłem własnie Tordisa.

Gdzie będziesz woził stelaż? W trójkącie ramy?

Offline Mężczyzna byczys

« 18 Kwi 2018, 01:35 »
Tak, planuję zakup torby. Ostatnio na Roztoczu przymierzałem Burra Burra od Krzyśka i poza ceną jest super :)

Offline Mężczyzna byczys

« 21 Kwi 2018, 22:25 »
Tordis 1 dotarł do mnie wczoraj. Pakunek faktycznie dosyć ciężki. Najważniejsze jednak jak się będzie układał w kufeku ;)

Pałąki po złożeniu krótsze niż myślałem, jednak to one chyba mają największy udział procentowy w wadze całości. Namiot rozłożyłem kontrolnie w pokoju. Konstrukcja trochę inna niż w dwójce, ale bardzo podobna. Sypialnia oczywiście wąska, ale nadal komfortowa. Ogólnie w porównaniu do Soloist, to jest bardzo dużo miejsca. Dwa przedsionki super sprawa i duża wygoda.

Sypialnia do wysokości około 30 cm jest wykonana z jednolitego materiału, więc wiatr nie powinien hulać i sprawia przytulne wrażenie. Problem z wentylacją i kondensacją będzie na pewno. Wszystko wyjdzie przy pierwszych testach w terenie.

Zastanawiam się po co wewnątrz sypialni, wzdłuż głównych szwów, wszyte są takie małe pętelki od góry do dołu co kilkadziesiąt cm. Te u góry już wykorzystałem na przywiązanie cienkiej tasiemki do powieszenia jakiegoś ciucha.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Maj 2018, 17:37 »
FN w tym roku wypuścił lżejszą wersję Veiga - REKVIK II. Materiały, jak w Tromviku, konstrukcja stara, cena mało zachęcająca - 1300 złotych (na promocja pewnie ze dwie stówki mniej): https://www.fjordnansen.pl/product-und-29252-Namiot-REKVIK-II.html

A tu coś, co jeśli pojawi się w wersji czterosezonowej, pomimo tego, że będzie trzeci - biere!
3F UL Gear TaiJi.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Maj 2018, 22:11 »
FN w tym roku wypuścił lżejszą wersję Veiga - REKVIK II.
Przecież to nie ma sensu. To jest konstrukcja Sierry II, która po zamianie stelażu na alu i szpilek na tytan wazy 2.700g, a kosztuje 1/4 tej ceny.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Cze 2018, 14:09 »
Kolejny, inspirowany, wypust od NH - https://www.naturehike.com/opalus-3-person-tunnel-tent/

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 25 Cze 2018, 21:26 »
https://www.decathlon.pl/namiot-trekkingowy-900-1-os-id_8492462.html
 A korzysta ktoś z tego dacatlonowego namiotu? Zastanawiam się nad jego zakupem.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 25 Cze 2018, 22:25 »
W
https://www.decathlon.pl/namiot-trekkingowy-900-1-os-id_8492462.html
 A korzysta ktoś z tego dacatlonowego namiotu? Zastanawiam się nad jego zakupem.

Ja kupiłem niedawno. Ale miałem czas na jeden biwak więc niewiele mogę powiedzieć. Tyle, że wentylacja jest ok, kondensacja minimalna. Przy temp. na zewnątrz 10 st. w środku było 14. Mam 185  cm i wygodnie się mieszczę na długość. W przedsionku dość miejsca na bagaż czy buty. Da się także w nim usiąść.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna byczys

« 2 Sie 2018, 18:57 »
Hej

post do użytkowników namiotów Tromvik I i Tromvik II :-)

Firma Fjord Nansen prowadzi właśnie akcję bezkosztowej wymiany stelaży dla obu modeli. Od daty premiery zgłaszane bowiem były problemy z jakością ich wykonania. W moim namiocie (Tromvik I) uszkodzeniu uległ poprzeczny pałąk stelaża, który poszerza niejako namiot i tropik. W miejscu łączenia, całkowicie schował się w złotej rurce srebrny aluminiowy trzpień, przez co straciłem możliwość rozłożenia poprzecznego pałąka. Namiot z wygodnej i szerokiej konstrukcji, jak na swoje wymiary, zamienił się w wąski trójkąt. Warto jednak podkreślić, że pomimo takiego rozłożenia zachowywał wciąż swoją nieprzemakalność (całonocna ulewa nad Domasą nie dała mu rady).

Jeśli ktoś z Was ma podobne problemy, niech zgłosi sprawę pod adres: internet@fjordnansen.pl
Ja załączyłem zdjęcie (vide poniżej), skan faktury i adres dostawy. Nowy stelaż wysyłany jest kurierem.

Krzysiek

Mi się właśnie ujawniła ta wada, a wioze namiot specjalnie do Skandynawii by go tam używać. W tej sytuacji jest bezuzyteczny. Dziś prowizorka, ale w deszczu nie ma szans :(

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Sie 2018, 18:44 »
Zadzwoniłam właśnie do Big Agnes w sprawie naprawy namiotu (Copper Spur UL2). Namiot ma prawie 10 lat i swoje przeżył, najwyższa pora więc podkleić szwy, przyda się też wstawić nowe zamki.

Dowiedziałam się, że:
- wymiana zamków kosztuje 5 dolarów
- podklejenie szwów i impregnacja namiotów jest za darmo, w ramach gwarancji. Mówię, że namiot ma 10 lat - nie szkodzi, i tak za darmo.

Całkiem przyzwoicie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum