Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273073 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 3 Sie 2018, 18:50 »
Ile kosztuje wysyłka w dwie strony?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Sie 2018, 19:24 »
Lecę akurat do Stanów, wyślę przy okazji. Z tego co widzę wyjdzie ok. 18 dolarów w pierwszą stronę i potem z 38 dolarów w drugą (za granicę).

PS Nie twierdzę, że to jakiś świetny interes. Po prostu nie u wszystkich producentów obsługa klienta stoi na wysokim poziomie, a że sporo osób pisało ostatnio o namiotach BA, może komuś przyda się ta informacja.
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2018, 19:30 Janus »

Online Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Sie 2018, 07:35 »
Lecę akurat do Stanów, wyślę przy okazji. Z tego co widzę wyjdzie ok. 18 dolarów w pierwszą stronę i potem z 38 dolarów w drugą (za granicę).
Trzeba jeszcze załatwiać papiery celne na naprawę, co by drugi raz nie opodatkowali.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 4 Sie 2018, 08:00 »
Trzeba jeszcze załatwiać papiery celne na naprawę, co by drugi raz nie opodatkowali.
W takich sytuacjach nadawca zaznacza, że to towar po naprawie gwarancyjnej, a nie nowy. Zdarzało mi się zamawiać w ten sposób sprzęt ze Stanów (czytnik Kindle po wymianie, aparat do pracy z podmienionym filtrem NIR) - nigdy nic nie płaciłam, nie musiałam też wypełniać żadnych papierów.

• blog podróżniczy
« 4 Sie 2018, 08:35 »
Ja to tylko zaznaczam, bo kopanie się z urzędem celnym nie jest przyjemne i właściwe wypełnienie papierów może oszczędzić nam masę czasu i pieniędzy. Nie tylko w kwestii namiotów.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 4 Sie 2018, 08:43 »
Ja to tylko zaznaczam, bo kopanie się z urzędem celnym nie jest przyjemne i właściwe wypełnienie papierów może oszczędzić nam masę czasu i pieniędzy. Nie tylko w kwestii namiotów.
Ale jakich papierów? Przecież to nadawca zaznacza co wysyła.

• blog podróżniczy
« 4 Sie 2018, 08:50 »
Tak, ale jeśli wcześniej sprowadzałas sobie ten namiot, to musisz mieć dowód zakupu polski lub papier z poprzedniego oclenia. Inaczej, jeśli przyjdzie przesyłka powrotna( serwis jest nadawcą), to mogą ją oclić ponownie, według wartości rynkowej. Urząd celny ma gdzieś, co nadawca z zagranicy wpisze na deklaracji celnej, ty jako odbiorca masz im dostarczyć papiery potwierdzające twoją wersję (zostaniesz do tego wezwana).

Pomijam procedury celne w USA, gdy paczka tam przychodzi, bo tego tematu nie znam.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 4 Sie 2018, 08:58 »
Tak, ale jeśli wcześniej sprowadzałas sobie ten namiot, to musisz mieć dowód zakupu polski lub papier z poprzedniego oclenia. Inaczej, jeśli przyjdzie przesyłka powrotna( serwis jest nadawcą), to mogą ją oclić ponownie, według wartości rynkowej. Urząd celny ma gdzieś, co nadawca z zagranicy wpisze na deklaracji celnej, ty jako odbiorca masz im dostarczyć papiery potwierdzające twoją wersję (zostaniesz do tego wezwana).

Pomijam procedury celne w USA, gdy paczka tam przychodzi, bo tego tematu nie znam.
Ciekawe, nigdy w takim przypadku nie proszono mnie o żadne papiery - ani w Polsce, ani w Szwecji. Może przez to, że nadawcami były duże firmy jak Amazon czy Olympus, które pewnie zazwyczaj nie robią przekrętów.

• blog podróżniczy
« 4 Sie 2018, 09:03 »
Zwykła ruletka. Spróbuj coś zamówić z Japonii, list z celnego pewny w 100%.

W sprawach celnych, przypomina mi się forumowa historia, gdy Daniel połamał widelec w Norwegii, a jego kolega odesłał zwłoki roweru do Polski. Bez wyjaśnień w celnym się nie obyło (jak ktoś pamięta szczegóły, to proszę o przytoczenie)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 4 Sie 2018, 12:01 »
To juz nie mógł podjechać na pocztę do Szwecji lub Finlandii ? ;D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 21 Sie 2018, 16:27 »
Aktualizacja do mojego poprzedniego wpisu. Właśnie dostałam odpowiedź od Big Agnes.

We have an update on your gear. We water tested the tent body and fly and discovered that the waterproof coatings in the fabric have deteriorated. Given the age of the tent we do not have any new parts to replace the tent body and fly with. This is an issue we cover under warranty. We would like to send a brand new tent out to you.

Przypominam, że namiot ma niemal 10 lat, nawet nie pytali o dowód zakupu :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Sie 2018, 16:31 »
No to w zasadzie nie wiem tylko czy napisać Wow! czy chapeau bas!
Pokazali klasę.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Sie 2018, 16:54 »
I taki właśnie namiot sobie kupię  :)

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
« 9 Gru 2018, 23:28 »
Poszukuję lekkiego namiotu do bikepackingu, odrzuciłem już konstrukcje oparte na kijkach trekkingowych (przy kierownicy baranek nie pomieszczę), rozważam teraz dwie konstrukcje NH:

a) https://www.amazon.de/Naturehike-Ultralight-Rucksack-Radfahren-dunkelblau/dp/B06XXXS8HX/ref=sr_1_7?ie=UTF8&qid=1544384653&sr=8-7&keywords=naturehike%2Btent&th=1 99 EUR z darmową dostawą z Amazonu, lekki, ale jednopowłokowość budzi pewne obawy (nie mam doświadczenia, żeby samemu ocenić, czy faktycznie będzie to problem, recenzje wydają się być ok, na końcach jest mesh odsunięty od tropiku więc głową i nogami raczej się nie łapie wilgoci)

b) https://www.aliexpress.com/store/product/Naturehike-Tent-20D-Silicone-Fabric-Ultralight-2-Person-Double-Layers-Aluminum-Rod-Camping-Tent-4-Season/2878009_32797382886.html?spm=2114.12010612.8148356.28.6a6314829qSthT 142 USD z wysyłką z Hiszpanii, widzę, że w nowej wersji jest też w końcu ciemna zieleń nadająca się do wtapiania w otoczenie

Czy warto iść w lżejszy namiot jednopowłokowy, czy jednak lepiej dwu?

• blog podróżniczy
« 10 Gru 2018, 00:07 »
Jak coś, to mam tagara. Na krótkie wycieczki jest ok, ale po paru nocach zrobi się mokra szmata z niego i śpiwora. Jednak Polska ma bardzo często warunki sprzyjające kondensacji.
Z plusów, jest bardzo pakowny i szybki w rozbijaniu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum