Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273076 razy)

Offline Mężczyzna Konrad Adkonis

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 25.04.2018
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 10 Gru 2018, 12:14 »
Poszukuję lekkiego namiotu do bikepackingu, odrzuciłem już konstrukcje oparte na kijkach trekkingowych (przy kierownicy baranek nie pomieszczę),

Jeśli interesuje Cię niski budżet, to polecam ten Gellert Track 1 https://allegro.pl/namiot-1-os-gelert-track-1-tylko-1-6-kg-3000mm-i7648524607.html?reco_id=4366dbe6-fc69-11e8-bce6-000af7f643e0

Parametry ma przyzwoite i jest dwu powłokowy. Pomiędzy sypialnią, a tropikiem jest na tyle miejsca, że zmieścisz małą sakwę lub mały plecak. Używałem go w zeszłym sezonie w Polsce, ale większych ekstremalnych warunków, poza jedną szybką ulewą nie doświadczyłem. Ja mam 172 cm. i bez problemu się w nim mieszczę. Do mankamentów jedynie mogę zaliczyć, to że nie rozbijesz go bez wbijania śledzi, czyli nie ma konstrukcji samonośnej. Nie wspominam tu już o  braku możliwości siedzenia. Konstrukcja przewiduje jedynie pozycję leżącą lub półsiedzącą, ale coś za coś ;) Jest lekki i mieści się w baranku, na tyle, że swobodnie mogę operować klamkomanetkami.
« Ostatnia zmiana: 10 Gru 2018, 12:20 Konrad Adkonis »

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
« 10 Gru 2018, 18:21 »
I to mi się podoba :) Wprawdzie trochę cięższy niż konstrukcje NH, ale z tego co czytam opinie można nawet i kombinować z odchudzeniem przez wymianę stelaża i śledzi. Patrzyłem wcześniej też na Rockland Soloist, ale on jakiś dziwnie długi pakunek ma, no i wejście boczne powinno być zdecydowanie wygodniejsze. Docelowo pewnie na większe eskapady niekoniecznie solo kupię jakąś porządną dwójkę, ale na moje obecne potrzeby ten powinien być idealny.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 10 Gru 2018, 19:23 »
1,8 kg...to nie jest lekki namiot. A jeśli wziąć pod uwagę jego gabaryty to raczej kloc. Tyle, że cena bardzo niska.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Prz

« 10 Gru 2018, 19:42 »
Nie jest to jakiś UL, ale kosztuje tak śmiesznie mało, że na początek powinien starczyć. Z for angielskich wynika, że realnie waży 1600 g.

@Konrad Adkonis czy z moimi 183 cm wzrostu będę szorować głową i nogami po skosach, czy się zmieszczę bez problemu?

Znalazłem jeszcze taki: https://www.amazon.de/Highlander-Blackthorn-1-Trekkingzelt-grün/dp/B00BIBEJ52 ale tu wszędzie piszą, że powyżej 175 cm jest za mały, więc na pewno odpada.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Gru 2018, 20:12 »
... odrzuciłem już konstrukcje oparte na kijkach trekkingowych (przy kierownicy baranek nie pomieszczę)...
Chyba w każdym przypadku można kije zastąpić "normalnym" stelażem. W cudzysłowie, bo chyba stosuje się większą średnicę albo dwie średnice chowane jedna w drugą. Podobno wielu piechurów stosuje tę metodę, nawet jak chodzą z kijami. Więcej informacji na forach turystów pieszych. Między innymi, Agnieszka "Zebra" prowadzi bloga, w którym można znaleźć sporo info lekkosprzętowych.
Podobają mi się te skromne tarponamioty, czyli tropik zszyty z podłogą za pośrednictwem siatki albo z podwieszaną moskitierą. Waży to poniżej 800 g i zajmuje niewiele miejsca. Gdybym chciał kupić lekki namiot na dobrą pogodę, to pewnie bym przeglądnął Ali...

Patyki dłuższe niż szerokość barana można wozić podpięte pod np. główną rurę ramy.

« 10 Gru 2018, 21:41 »
1,8 kg...to nie jest lekki namiot. A jeśli wziąć pod uwagę jego gabaryty to raczej kloc. Tyle, że cena bardzo niska.

No skoro mieści się w baranku, to znowu nie taki kloc  ;)...super lekki nie jest, ale przy tych parametrach, to chyba tragedii nie ma... Ja szukałem pod wyścig, tak aby być niezależnym od szukania noclegów, ale jeszcze nie wypracowałem sposobu na szybkie i efektywne ich ogarnięcie i to miał być eksperyment. Owszem znalazłem lżejszy... 600 g. jednopowłokowy ale z przepuszczalnością 1500 mm  :( i taką samą ceną...1500 zł. No a teraz już wiem, że w przyszłym roku w wyścigu pójdę chyba w biwibag'a...ponieważ namiot jaki by nie był generuje zbyt dużo czasu... No i tak wydałem wówczas 230 zł. tylko, a nie 1500...  ;)

« 10 Gru 2018, 21:44 »
.

@Konrad Adkonis czy z moimi 183 cm wzrostu będę szorować głową i nogami po skosach, czy się zmieszczę bez problemu?

Jak będzie taka potrzeba, to mogę go w weekend rozłożyć i pomierzyć co chcecie  ;)

Offline Mężczyzna Prz

« 10 Gru 2018, 21:55 »
Chyba bez mierzenia się obejdzie, z wymiarów wydaje się być spoko, bardziej miałem na myśli skosy w nogach, czy są uciążliwe ;)
A ma ktoś doświadczenie z Rockland Soloist? Nieco lżejszy i jednak wymiar pokrowca jest na wyrost z tego, co czytam, tylko wydaje mi się, że wejście od przodu jest jednak mniej wygodne od bocznego w Gelercie.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 10 Gru 2018, 22:04 »
A ma ktoś doświadczenie z Rockland Soloist? Nieco lżejszy i jednak wymiar pokrowca jest na wyrost z tego, co czytam, tylko wydaje mi się, że wejście od przodu jest jednak mniej wygodne od bocznego w Gelercie.

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=20028.msg381320#msg381320

Wystaczy poszukać. Sam tam opisałem swoje doświadczenia z nim. Leży w szafie ;)

Offline Mężczyzna Prz

« 10 Gru 2018, 22:06 »
A możesz powiedzieć, pomijając przerośnięty wymiar pokrowca, czy całość wejdzie w drybagu wewnątrz baranka 42 cm?

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 1 Sty 2019, 22:57 »
Czy ktoś użytkuje Minima II SL ? Powoli rozglądam się za w miarę uniwersalnym namiotem 2 osobowym - taki zgniły kompromis - żebym mógł go zabrać na rower - jak i na Woodstock  ;D

Chyba - że macie inne propozycje . W zaszłym roku na polandrock pożyczyłem Aravis 2 - i też było oki - ale on już trochę waży , a mógłby mniej ..

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 1 Sty 2019, 23:09 »
A to po takiej imprezie nie został ani jeden namiot do utylizacji?

Ja tam nie wiem. Ja nocuje na "prestiżowym" polu Toi Camp  :P

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 2 Sty 2019, 09:47 »
Na festiwal takie jednorazówki mogą się nadać, ja bym nie brał namiotu za 2 tysiące PLN na Woodstock. Cegły za 100 zł na rower też nie.

Nie chcę jednorazówki , chcę w miarę porządny namiot. Budżet każdego o którym wspomniałem  nie przekracza jednego tysiąca. Odnośnie Wooda i moich doświadczeń - to akurat tam się nie boję o sprzęt  - zarówno strzeżone - spokojne pole jak i miejsce do rozbijania jest idealne - ogólnie śmieszy mnie poziom wiedzy o tym festiwalu , ale cóż - taki mamy klimat ;-)

Gorzej o sprzęt do lasu i na rower - tam już mam obawy czy sprosta - dlatego pytam tutaj ..

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Sty 2019, 10:02 »
Koleżanka z pracy jeździ z FN Korsyka.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 2 Sty 2019, 10:08 »
? - FN Korsyka, na pewno? Toż to cegła jest (5 kg)
"Never argue with idiots"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum