Autor Wątek: Lekki namiot wyprawowy  (Przeczytany 273088 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Lekki namiot wyprawowy
« 10 Mar 2019, 12:14 »
Uwaga na MSR Tour 1:
Jedynkę można kupić w Polsce i znacznie taniej bo po 1450 PLN ale co z tego skoro każdy egzemplarz jest wadliwy. Ten namiot nadaje się jedynie na letnią pogodę. Przy każdym nawet spokojnym deszczu przecieka wszystko, tropik, podłoga. MSR jedyne co robi to wymienia namioty na dokładnie tak samo wadliwe.

Byłem bardzo zainteresowany kupnem tego namiotu ale że w sieci było sporo negatywnym informacji na temat jego wad to postanowiłem go wypożyczyć. Pół dnia rozbity w ogródku na lekkim deszczu i w środku wszystko w wodzie...nie polecam, unikać jak ognia. Chociaż może profesjonalna impregnacja + dodatkowa podłoga rozwiązałyby problem ale raczej nikt nie wydaje tyle pieniędzy na namiot by potem tak się bawić.

To jest tylko Twoja opinia - i nie ma co jej traktować specjalnie poważnie. Bo wbrew temu co piszesz jest w sieci wiele pozytywnych recenzji tego namiotu, więc teorie że każdy egzemplarz jest wadliwy między bajki można włożyć, bo jest wielu zadowolonych użytkowników.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Mar 2019, 12:23 »
...
To jest tylko Twoja opinia ...
Raczej nie. Po lekturze wątku o namiocie z przedsionkiem na rower i pogrzebaniu w internecie mam wrażenie, że albo jest to jakaś zorganizowana akcja konkurencji, albo MSR naprawdę zaliczył skuchę.
Rozeszło się po świecie, że MSR ma problemy z jakością, a my nie wiemy jaka jest prawda.
Warto byłoby pozbierać wiarygodne opinie, by jakoś się odnaleźć w tym chaosie.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 10 Mar 2019, 12:37 »
Skoro Wilk woli ufać kupionym opiniom w agencjach PR zamiast kolegom z forum którzy siedzą tu od lat to niech tak będzie. Proponuje go nie denerwować bo zaraz znowu się obrazi i zacznie niszczyć wątki na forum.

On chyba nie rozumie że oceniać należy konkretny model, a nie całą firmę.  A wierzyć mi przecież nie musi, ale wystarczy zerknąć na strony wielu rowerowych podróżników aby przekonać się że ten konkretny model to kompletne badziewie nie warte nawet $10( i mówią to często fanboye marki MSR którzy używają namiotów tej marki od wielu lat). Co z tego że MSR ma wiele udanych konstrukcji skoro Tour to badziewie?

Każdy kto chciałby zweryfikować jakość tego modelu może przecież kupić ten namiot w popularnym sklepie przez internet, przetestować 1 dnia i potem bez przeszkód odesłać ten pseudo namiot korzystając z prawa 14 dni do zwrotu.

Aby uściślić ja testowałem wersje zielona, i wszystkie negatywne opinie, informacje o zwrotach, filmy jakie widziałem też dotyczyły wersji zielonej.
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2019, 12:43 __ »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2019, 13:26 »
Skoro Wilk woli ufać kupionym opiniom w agencjach PR zamiast kolegom z forum którzy siedzą tu od lat to niech tak będzie. Proponuje go nie denerwować bo zaraz znowu się obrazi i zacznie niszczyć wątki na forum.

Nie masz najmniejszych podstaw do opinii, że wiele pozytywnych recenzji zostało kupionych - to jest jedynie Twoje widzimisię. Dokładnie na takiej zasadzie można Twoją opinię uznać za kupioną przez konkurencję. Więc jak nie masz dowodów że ktoś wziął za to pieniądze i dlatego kłamie o tym jak mu namiot wytrzymuje na deszczu i wietrze w czasie sztormu nad samym morzem - nie wolno czegoś takiego pisać. Napisz, że masz inne zdanie, a nie chamsko insynuujesz, że jak ktoś ma inną opinię - to znaczy, że go kupili.

Może jakaś partia namiotów ma problemy, ale w żadnym razie nie wszystkie jak napisałeś, bo jest wiele pozytywnych opinii. Pierwsza z brzegu użytkownika co używa tego dość długo, jest Long Term Report, jak najbardziej pozytywny, gdzie nic nie puściło w czasie całonocnych ulew.
http://www.backpackgeartest.org/reviews/Shelters/Tents/MSR%20Hubba%20Tour%202%20Tent/Test%20Report%20by%20Kathleen%20Waters/#LRPT

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 10 Mar 2019, 13:41 »
Tak to jest jak się kopiesz z fanboyem, widać nie bez powodu wilk poleca MSR.
Gdyby ktoś utknął to jeszcze raz powtórzę namiot MSR Hubba Tour z 2018 roku to totalny badziew, całkowicie wadliwy i nie nadający się do użytku, a jedyną reakcją MSR jest wymiana na równie wadliwy (bo to kwestia konstrukcji) albo odpowiedzi w stylu poniższej:
the Hubba Tour series has stepped away from taped seams, and returned to using a thread that expands when it comes in contact with water. This means that there may be leaking at first, but as the threads take on water they expand to seal off the seams
Co jest potwierdzeniem że namiot będzie przeciekał i jest to w tym modelu prawidłowe.
Unikać tego modelu za wszelką cenę! I nie dać się nabrać marketerom czy fanboyom!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2019, 14:18 »
Tak to jest jak się kopiesz z fanboyem, widać nie bez powodu wilk poleca MSR.
No i o czym można gadać z człowiekiem co tej klasy argumentacji używa?

O firmie mam bardzo dobre zdanie bo sam używam ich namiotu i znam wielu równie zadowolonych użytkowników. A ja poddaję sprzęt naprawdę solidnym testom, a nie jestem teoretykiem jak Ty, co rozważa rozstawienie połowy nienapiętej sypialni, żeby zrobić miejsce w przedsionku na rower  :P. Przecież z takim tekstem dyskwalifikujesz się jako wiarygodna osoba do oceny namiotu, skoro rozważasz takie kuriozalne rozwiązanie - to znaczy, że nigdy w trudnych warunkach w namiocie nie spałeś. Bo jakbyś używał namiotu w trudnych warunkach - to byś wiedział, że każdy tropik wilgotnieje od wewnątrz i dlatego poprawne rozstawienie sypialni jest bardzo ważne, bo jak nie napniesz jej połowy, to druga połowa będzie się kleić do tropiku i wkrótce spłynie do sypialni woda. I to samo dotyczy szukania ultrajtowego namiotu z możliwością schowania roweru do środka. Szukając zaciekle takiego rozwiązania, czyli całkowitego zaprzeczenia ultralajtowości - pokazujesz, że nie masz pojęcia o tej branży.

A ja nie wypowiadam się jedynie na podstawie zamiłowania do firmy, tylko iluś recenzji, które czytałem. Podważanie każdej innej od Twojej recenzji na podstawie tekstu, że została kupiona - to jest dziecinada, Twoja opinia ma obowiązywać wszystkich, a jak ktoś myśli inaczej - znaczy, że go kupiono. Jak jest naprawdę, czy jest partia wadliwych namiotów - nie wypowiadam się, bo nie mam do tego wystarczającej wiedzy. Natomiast całkowicie nie zgadzam się z Twoimi tekstami, że wszystkie namioty MSR Hubba Tour są do niczego, bo to jest całkowita nieprawda, jest wiele opinii temu zaprzeczających.

Ja oceniając wiarygodność osoby testującej dany sprzęt - od razu stawiam sobie pytanie o jej doświadczenia i to jakim obciążeniom poddaje sprzęt. I ktoś nocujący w tym ileś nocy jest dla mnie dużo bardziej wiarygodnym recenzentem, niż człowiek co nie ma pojęcia, że namiot z rozstawioną połową sypialni to będzie zupełne nieporozumienie. A umiejętność poprawnego rozstawienia namiotu, w tym przede wszystkim dobrego napięcia, tak żeby tropik nigdzie nie przycierał o sypialnię - to podstawa na deszczu, od tego w sporej mierze zależy jak namiot będzie się sprawdzał w takiej sytuacji. Kto wie czy za Twoje problemy z tym namiotem odpowiadały wady samego namiotu, czy może to, że nie potrafiłeś go dobrze rozstawić.

To tak jak z użytkownikami Garminów - w sieci są tysiące opinii jakie to fatalne urządzenia, tylko jakoś dziwnym przypadkiem bardzo rzadko są to osoby potrafiące ich poprawnie używać.
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2019, 14:25 Wilk »

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 10 Mar 2019, 15:26 »
Coś chyba z tym konkretnym modelem jest nie tak.
Sam od jakiegoś czasu sprawdzałem cenę dla 2.

Po waszej burzy dokładniej przeszperałem sieć:
- Ten namiot ma najniższą ocenę z dwójek na stronie producenta www.msrgear.com
- na youtubie jest chyba w miarę wiarygodny filmik "szczelności" (
) oraz aktualizacja ale bez testu wody (
) co prawda nie zrozumiałem czy modyfikacje dokonał on sam czy firma MSR. W najnowszym filmie nadal używa tego namiotu czyli chyba da radę. Ale trzeba wiele odciągów stosować.

Oczywiście jest też trochę pozytywnych opinii.

Gorzej jak się trafi na "egzemplarz/serię" z funkcją prysznica.

Nadal szukam czegoś nowego dla siebie. Mi Chińczyki typu NatureHike odpadają z powodu wzrostu ;(

Co do produktów MSR to moim skromnym zdaniem (miałem tylko pożyczony na 2 krótkich wyjazdach namiot MSRa) bardzo porządna firma. Ale czasem każdemu może się coś nie udać.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 10 Mar 2019, 15:57 »
@Wilk:
Dobre sobie jesteś teoretykiem który wpierdziela się w każdy temat udając eksperta.
A żeby było śmieszniej odnosisz się do zupełnie innego tematu na forum gdzie trwają teoretyczne rozważania na temat idealnego namiotu z miejscem na rowerem, co najśmieszniejsze krytykujesz namioty których w rękach nie miałeś. Wielkie mi doświadczenie "kupiłem w życiu jeden podobny namiot 10 lat temu dlatego znam każdą konstrukcję na wylot" :D Nie ma tak łatwo kochaniutki. Jak po prostu nie lubisz dyskutować na forum to możesz ponownie usunąć konto i prowadzić monolog na swojej stronie. Forum właśnie polega na tym że dyskutujemy na temat różnych rozwiązań, modyfikacji czy DIY nawet jeśli nikt z nich nie skorzystamy.

Bo jakbyś używał namiotu w trudnych warunkach - to byś wiedział, że każdy tropik wilgotnieje od wewnątrz i dlatego poprawne rozstawienie sypialni jest bardzo ważne, bo jak nie napniesz jej połowy, to druga połowa będzie się kleić do tropiku i wkrótce spłynie do sypialni woda.   
Gdybyś poświęcił chociaż 1 minute swojej ignorancji na research to wiedziałbyś że w proponowanym przeze mnie rozwiązaniu nie ma fizycznej możliwości klejania się tropiku do sypialni bo ten jest niezależny i w takiej konfiguracji znajduje się około 35 cm od wewnętrznej sypialni..ale zamiast coś zaproponować czy sprawdzić od razu lepiej krytykować "bo ja miałem kiedyś tam w życiu podobny namiot, co z tego że zupełnie inny".

Szukając zaciekle takiego rozwiązania, czyli całkowitego zaprzeczenia ultralajtowości - pokazujesz, że nie masz pojęcia o tej branży.
I po raz kolejny udowadniasz jedynie że jesteś upartym ignorantem. Jak osioł który raz coś postanowił i nie może przyjąć do wiadomości że ultralight to nie tylko filozofia opierająca się o bikepacking ale również każdy turystyczny sprzęt nowej generacji który jest po prostu lżejszy od swoich poprzedników. Producenci oznaczenia UL na swoich namiotach/sprzęcie to pewnie umieszczają przez przypadek ;-) nie dlatego że sprzęt jest znacznie lżejszy w stosunku do poprzednich generacji.

Ten wielki bół dupy pomijając to ze jesteś fanatykiem MSR bierze się za pewne z tego że to właśnie ty poleciłeś ten badziewny namiot na forum (bez żadnego sprawdzenia) i pewnie mogłeś narazić na zakup tego totalnego badziewia nieświadomych użytkowników. Jest Ci bardzo wstyd ale zamiast przeprosić wolisz iść w zaparte "bo miałem kiedyś namiot MSR więc ten model której nawet nie widziałem na oczy też na pewno jest dobry i wszyscy kłamią".
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2019, 16:44 __ »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2019, 16:26 »
Ale o czym można dyskutować z człowiekiem, co każdą recenzję inną od swojego zdania uznaje za kupioną? Takim tekstem sam się skreślasz jako rozmówca. Masz post wyżej przykład Wuja jak się rzeczowo dyskutuje na konkretne argumenty. To jest normalna wymiana poglądów, przytaczanie konkretnych opinii na poparcie swojej tezy - a nie insynuowanie, że jak ktoś inaczej to ocenił niż Ty - to znaczy, że dostał za to pieniądze. Prowadzisz tylko wycieczki osobiste w moim kierunku na słabym poziomie - to jest Twoja cała działalność w tym wątku.

I dalszych złośliwości na niskim poziomie gościa który tak łatwo traci panowanie nad sobą komentować nie ma sensu, sam się zaorałeś.
I po raz kolejny udowadniasz jedynie że jesteś upartym ignorantem. Jak osioł który raz coś postanowił i nie może przyjąć do wiadomości że ultralight to nie tylko filozofia

A to zgłaszam do administracji. Od osłów to możesz wyzywać swoich znajomych, jak Ci na to pozwolą, tutaj obowiązuje pewien poziom kultury. Jak nie potrafisz trzymać emocji na wodzy - to nie pisz, zanim nie ochłoniesz.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 10 Mar 2019, 16:40 »
Nie każdą tylko kupioną. Jeśli nie potrafisz odróżnić jednozdaniowych pochlebnych kupnych opinii od obszernych negatywnych recenzji popartych zdjęciami oraz filmami to chyba masz spory problem... ale nie z namiotami :)

A to zgłaszam do administracji.
No ładnie, próba zastraszenia kolegi na forum tylko dlatego że udowodniłem że jedne co robisz to atakujesz ludzi, a każdy twój post to popis pyszałkowatości oraz ignorancji.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 10 Mar 2019, 16:41 »
Coś chyba z tym konkretnym modelem jest nie tak.
Może po prostu 1200mm tropiku jest nie tak.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Mar 2019, 16:51 »
Uważaj bo to może być stara wersja która ma kilka poważnych wad.
Powinieneś kupić wersje poprawioną (upgrade) czyli NH18T010-T:
Dzięki. Tego nie wyguglałem. Rzeczywiście są tez wersje upgrade. Nieco droższe KLIK chociaż nie napisali co tam jest lepiej zrobione?
Jeszcze raz dziękuje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2019, 17:09 »
Może po prostu 1200mm tropiku jest nie tak.

W przypadku silnylonowych tkanin to nic nie mówi. Wszystkie tego typu namioty mają zbliżone parametry tropików, to nie jest to samo co zwykłe 5000mm na tkaninie innego typu jakie często mają cięższe namioty.

A lekkie zawilgocenie tropiku od wewnątrz i osadzanie się kropel na sypialni (co widać na tym filmie) to jest norma w każdym namiocie na mocnym deszczu, dlatego ważne jest takie rozstawienie by sypialnia nie dotykała tropika, nawet gdy namiot namoknie i trochę opadnie. Natomiast na filmie widać, że nawala mocno uszczelnienie szwów, tak to nie ma prawa puszczać i to jest w tym egzemplarzu zepsute. Gościu mówi, ze kupił ten namiot ileś miesięcy wcześniej przed tym testem, może przez to, że leżał zwinięty szwy tak mu nawalały.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 10 Mar 2019, 17:13 »
Niestety nie rozumiem (mój angielski jest słaby) czy ten drugi film to jest ten sam namiot po jego poprawkach czy nowy z poprawkami od MSRa?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 10 Mar 2019, 17:22 »
W przypadku silnylonowych tkanin to nic nie mówi. Wszystkie tego typu namioty mają zbliżone parametry tropików, to nie jest to samo co zwykłe 5000mm na tkaninie innego typu jakie często mają cięższe namioty.
A co mnie to obchodzi. Ich psi obowiązek podać parametr który mówi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum