Jeśli chodzi o MTB, to "odhaczyłem" już RockShox Judy 4(obecnie seria Dart chyba) i Suntour Axon(sprężynowy)
RS - mechanizm tłumika i blokady skoku w większości z plastiku. Pokrętło od regulacji odbicia wyrabia się w plastikowej tulejce, a potem pada wszystko inne. Nie pamiętam ile mi przejechał, ale bardzo krótko. Po jakichś może 5 k km było po tłumiku. Blokada nie działała. Olej wyciekał do dolnej goleni i blokował amora. Zlałem olej i jeździłem bez tłumika. Z resztą nadal jeździ w rowerze dziewczyny i radzi sobie spoko. wykręcony na 120 ma spory luz, ale wkręcony na 100 chodzi znośnie.
SR - tu konstrukcja ciekawsza, bo tłumik i blokada metalowa. Mniej czuły, ale ogólnie satysfakcjonujący. Też rozwaliłem tłumik, podczas któregośtam z kolei dobicia na hopie. Ale wytrzymał na pewno dłużej od RS.
Ogólnie po tym, co zobaczyłem wewnątrz Judy to nie wydałbym kilka stów na amora tej firmy(choć ich produkty są ogólnie spoko i ludzie na tym jeżdżą). No ale o zęby na pewno można być spokonym i w RS i w Suntourze, który zrobił na mnie lepsze wrażenie.