Autor Wątek: zmiana amortyztora  (Przeczytany 599 razy)

Offline Mężczyzna czeczen

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 12.07.2014
zmiana amortyztora
« 24 Sie 2014, 22:25 »
Proszę o pomoc w zmianie amortyzatora. Posiadam ten rowerek:
http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3.bialy/17696/74819/
interesuje mnie zmiana na ten amorek:
http://aventurasport.pl/pl/p/Amortyzator-przedni-SR-SUNTOUR-Raidon-27%2C5-SF14-RAIDON-XC-LO-R-27%2C5/1369
Wiem, że rama "chyba" nie jest taperowana a amortyzator na taki wygląda. natomiast rura sterowa niby jest odpowiednia. Może mi ktoś wyjaśnić jak szukać amora do mojego roweru???

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odp: zmiana amortyztora
« 26 Sie 2014, 21:00 »
Nie kupuj Raidona! W ogóle Suntour-a traktuj jak wariata biegającego z odbezpieczonym granatem.

Oddałem ostatnio do serwisu Activia pięcioletniego Epicona oraz trzymiesięcznego Raidona. Co było w gorszym stanie? Ano Raidon. Ta kupa ma uszczelki które są jeszcze większą kupą, ba, nawet smarowania to to nie ma. Trzeba było wymienić element zwany "szpilką" - tj. to do czego przykręca się śrubę od spodu.

Dozbieraj do porządnego Rock Shox-a, Sektor np. bo XC32 "podobno" został zubożony względem droższych konstrukcji.

Ów element tak wygląda:
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2014, 21:13 kolega_na_fullu_;-) »

Offline Mężczyzna czeczen

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 12.07.2014
« 27 Sie 2014, 08:55 »
Dzięki za pomoc. W końcu ktoś odpisał. ale...
Szukam czego o 100mm skoku i nie 80 czy 120 tylko 100.
Za amora nie dam 1500zł bo to ponad połowa ceny mojego roweru a aż takim zajawkowiczem nie jestem. Poprostu chcę zmienić bo to co jest założone w standardzie to kupa do kwadratu. nawet w swoim starym mongoose miałem lepszego seryjnego rst-ka.
Max kasa jaka wchodzi w gre to 800-1000zl  W tym ma być coś na goleniach 32mm i nie tyle mi chodzi o prace co o wytrzymałość, żeby nie łapał luzów, bo swoje ważę.
Miałem kupić rower crossowy ale padło na MTB więc korzystam z tego mtb i prawie codziennie wypad do lasu, więc lekkie korzenie, szutry, kamienie :D Nawet zarymowałem hehe  8)

• ~(FSM)~
« 27 Sie 2014, 13:13 »
Pozostają Ci używki lub wyprzedaże. Nowe RST ponoć wykorzystują starą technologię Manitou.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 27 Sie 2014, 16:28 »
RST to szit jakich malo. Juz lepiej suntoura, naprawdę...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 3 Wrz 2014, 11:05 »
Być może nowe RST są już względnie dobre, ale odkąd potwierdziłem, że RST to Rozwal Sobie Twarz, nie kupię już "taniego" amortyzatora: albo FOX, RS, Manitou albo sztywniak.
Wracam do jeżdżenia.

• ~(FSM)~
« 6 Wrz 2014, 20:53 »
Jest jeszcze Marzocchi. ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 7 Wrz 2014, 22:17 »
Jeśli chodzi o MTB, to "odhaczyłem" już RockShox Judy 4(obecnie seria Dart chyba) i Suntour Axon(sprężynowy)

RS - mechanizm tłumika i blokady skoku w większości z plastiku. Pokrętło od regulacji odbicia wyrabia się w plastikowej tulejce, a potem pada wszystko inne. Nie pamiętam ile mi przejechał, ale bardzo krótko. Po jakichś może 5 k km było po tłumiku. Blokada nie działała. Olej wyciekał do dolnej goleni i blokował amora. Zlałem olej i jeździłem bez tłumika. Z resztą nadal jeździ w rowerze dziewczyny i radzi sobie spoko. wykręcony na 120 ma spory luz, ale wkręcony na 100 chodzi znośnie.

SR - tu konstrukcja ciekawsza, bo tłumik i blokada metalowa. Mniej czuły, ale ogólnie satysfakcjonujący. Też rozwaliłem tłumik, podczas któregośtam z kolei dobicia na hopie. Ale wytrzymał na pewno dłużej od RS.

Ogólnie po tym, co zobaczyłem wewnątrz Judy to nie wydałbym kilka stów na amora tej firmy(choć ich produkty są ogólnie spoko i ludzie na tym jeżdżą). No ale o zęby na pewno można być spokonym i w RS i w Suntourze, który zrobił na mnie lepsze wrażenie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum