Autor Wątek: Jakie polecacie miękkie siodełka  (Przeczytany 1225 razy)

Offline Mężczyzna PiotrD1994

• Miasto:
  • Na forum od: 12.08.2014
Jakie polecacie miękkie siodełka
« 27 Sie 2014, 19:36 »
Chce się was spytać jakie są miękkie siodełka żeby po 20 km w te i z powrotem tyłek nie bolał.Wcześniej jeździłem na piankowym szerokim i było bardzo twarde postanowiłem zmienić, kupiłem żelowe ciut węższe myślałem że będzie miększe a było jeszcze twardsze. Aktualnie moim rowerem można jechać nie dalej niż 5 km w te i z powrotem proszę doradźcie mi jakie są miękkie siodełka żebym nic bólu nie odczuwał po 20 km w te i z powrotem?   

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Jakie polecacie miękkie siodełka
« 27 Sie 2014, 19:45 »
Siodełko nie musi być miękkie a ma być wygodne. Względnie aby zad przestał boleć po jeździe na dystansie ok. 40 km (tak szacuje) to trzeba jak najwięcej jeździć by po prostu się wyrobił. :)

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Sie 2014, 20:17 »

Skuteczne rozwiązania okupione są bólem/urazami - jesteś więc na dobrej drodze.  ;)

Nie rozumiem dlaczego? zakładasz, iż właściwe mają być te 'miękkie". Z sześciu siodeł, na których ostatnimi laty jeździłem, najlepiej się sprawdziły akurat te twarde/średnio-twarde. Jedno najbardziej miękkie - przy dłuuuugiej jeździe - powoduje najwięcej urazów (tyłek w żelu osiada w jednym miejscu), pozostałe - właściwie żadnych.

Niektóre sklepy oferują możliwość nabycia siodła określonych marek na okres próby chyba 2 tygodni; jeśli ich nie uszkodzisz, - możesz zwrócić. Tak było (jest?) z siodłami SQlab, Brooksa i czymś jeszcze.

Wskazówka może brzmieć: twarde/średnio-twarde i wąskie. Empirii - jednak - i tak nie przeskoczysz (nie jedno siodło na różne rowery - choć jeden tyłek).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 27 Sie 2014, 23:26 »
Jak nie zależy ci na wadze spraw sobie amortyzowaną sztycę, zapewne poczujesz różnicę :)
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Sie 2014, 10:27 »
Zdecydowanie odradzam miękkie siodła. Twarde i średnie siodełko powoduje Ci ucisk głównie na kości kulszowe. Tam skóra z czasem się wyrobi i będziesz miał stalowy, kolarski tyłek.

Jak kupiłem sobie super miękkie żelowe siodełko, to tyłek mi się w nie zapadał. Ucisk był nie tylko na kości kulszowe, ale na wszystko, w tym prostatę itd. Niewygodne i niezdrowe.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Sie 2014, 13:28 »
Na tegoroczną wyprawę wziąłem siodełko Selle Jet Boni kupione za 35 zł. ::) Przed wyjazdem przetestowałem na dystansie około 30-50 km. Jechało mi się bardzo wygodnie, jak na szosowe jest stosunkowo szerokie i to właśnie odpowiednio dobrana szerokość ma największy wpływ na komfort jazdy. Jedyne zarzuty odnośnie siodełka to lekkie rdzewienie ozdobnych nitów i zbyt delikatne obicie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 28 Sie 2014, 21:56 »
Nie ma wygodnego siodła - to twój tyłek po prostu się do niewygody przyzwyczaja.

A i tak prawda jest jedna - jakiego byś nie kupił i tak będzie do d...:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 29 Sie 2014, 15:54 »
Można jeszcze kupić takie silikonowe nakładki/pokrowce na siodełko ;) bardzo wygodne i dobrze się sprawdza, gdy ktoś ma delikatne cztery litery ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum