Autor Wątek: Namibia 2014  (Przeczytany 5317 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Namibia 2014
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Wrz 2014, 18:57 »
Wtrącę się i zaapeluję o powstrzymywanie emocji, żebym z kolejnego wątku wyprawowego nie musiał usuwać połowy wpisów i wydzielać nowych wątków.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline mihau

• Miasto: góry
  • Na forum od: 04.05.2009
    • http://www.outland.pl
« 17 Wrz 2014, 19:19 »
@ Iwo

Oczywiście podzielam Twój pogląd  - niech sobie każdy jeździ w czym chce, w kożuchu, nago, w syntetyku. Ja odpowiedziałem na pytanie forumowicza dot. mojego odzienia i próbowałem uzasadnić mój wybór, ponieważ sam kiedyś się rozbierałem i eksponowałem skórę, co uważam za b. poważny błąd wynikający z niewiedzy i braku doświadczenia. Temat jest jednak zamknięty - ludzie mając dwa skrajne poglądy wiedzą przynajmniej, że należy się zastanawiać, szukać informacji, spróbować różnych ciuchów - i sobie wybiorą optymalne wdzianko ;-)

@ martawiewiórka
Tak - w nocy hieny cętkowane zaczęły szarpać za rowery i bagaże, byliśmy na totalnym odludziu, sytuacja była mocno niepokojąca. Poczytaj o sile ich szczęk, zobacz jak otaczają lwy. Nie bały się, rzucałem w nie kamieniami, a one nas okrążały.
W namiocie raczej jesteś bezpieczna. Raczej, ponieważ to dzikie zwierzęta, nieprzewidywalne. Ataki na ludzi nie są częste, ale jednak się zdarzają. Masa nowych doświadczeń, chciałbym wrócić do Namibii dla zwierząt.

@ magda

Dzięki, Tak, będzie do poczytania, w miesięczniku Rowertour. Pierwsza część w numerze październikowym, poszła już do druku ;-)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 17 Wrz 2014, 19:23 »
Tak - w nocy hieny cętkowane zaczęły szarpać za rowery i bagaże, byliśmy na totalnym odludziu, sytuacja była mocno niepokojąca. Poczytaj o sile ich szczęk, zobacz jak otaczają lwy. Nie bały się, rzucałem w nie kamieniami, a one nas okrążały.

ja wiem, wiem, hieny to jedne z moich ulubionych zwierząt, coś tam na ich temat pooglądałam już w zyciu - ja bym nasikała w gacie jakbym spotkała.:) Bardzo ciekawe. Poszły sobie wreszcie? Coś je wystraszyło? Zrezygnowały ot tak?

Edit: a właśnie, nasuneło mi się kolejne pytanie. Wy w ogóle mieliście cokolwiek do obrony, czy uzbrojeni byliście w wiedzę jedynie?;) Wiem, pytanie moze zabrzmieć głupio:)
« Ostatnia zmiana: 17 Wrz 2014, 19:34 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Elwood

• Gość
« 18 Wrz 2014, 07:39 »
Wystarczy zabrać zdjęcie Wilka w rajtkach...  ;D

Gwoli ścisłości widziałem w Uzbeku, w środku lata trzech gości na bicyklach. Dwóch brytoli, których cuciłem zimną wodą z wiadra i jadącego w przeciwpołożną - nieznanego "człowieka w kapeluszu" (że się tak pod Wilczego podepnę :) ).
Brytole posuwali w rajtkach, ale widać nic innego nie mieli, cyklista w kapeluszu, zaś w samych gatkach. Tego ostatniego mijaliśmy na podjeździe pod klif.
Przykro było na nich patrzeć... "Kapelusz" wysycony na maksa melaniną, więc może poczuł się murzynem? Brytole, to sympatyczne rudzielce byli... więc cienko...  :lol:
Że zacytuję ich nację:
Nie ma złej pogody, tylko ludzie są nieodpowiednio ubrani.
 ;D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Elwood

• Gość
« 19 Wrz 2014, 06:45 »
25 lat temu, zdarzyło mi się pracować na urlopie dziekańskim na Żeraniu. Załapałem się do ekipy kładącej terakotę. W sumie robota na okrągło, ale nie oto, nie oto. Najpierw ją trza było skuć, co czyniono razem z wylewką (miejscami grubą na 10cm). Narzędziem ku celu, solidny młot pneumatyczny. Taki, co ckm przypomina dzieciom.
Zdarzało się nam robić przy wielkich piecach. Temperatura przy nich dochodziła do 60st.
Nikogo w lajkrze nie widziałem...  ;D
Za to w bechatkach i czapce uszatce, a i owszem :P

Wilku, w tej Syrii, to w jakich temperaturach jechałeś?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 21 Wrz 2014, 13:10 »
Przód i extrawheel: Marathon Extreme 2.25 - kapitalne opony do jazdy w piachu, mieliśmy je w Mongolii w ub. roku. Tych opon już nie produkują - bardzo lekkie, mocne. Idealne na Islandię, Mongolię - na Afrykę brałbym oczywiście XR, ale wiadomo, prawie nie do zdobycia...

Kilka lat temu kupiłem zwijane XR'y, nie przejechały nawet 10tys km po asfalcie i były do wyrzucenia. Ale widać już za długo leżały i guma była sparciała.

Marathon Plus MTB (o których piszesz) - mocne, wolałbym szersze niż 2.1, ale kolcom się nie oparły - 3 czy 4 gumy. Mocno się zuzyły, przejechaliśmy ok 4000 km
Fakt, zużywają się dość szybko, no i nie ma opon nieprzebijalnych (pomijając jakieś dziwne nowożytne wynalazki).

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 21 Wrz 2014, 19:52 »
Dyskusję zostawię sobie na później, na razie dziękuję autorowi wątku za linka do tych zdjęć. Zagłębię się w nie za długo zanim wrócę. Są super ;)

Offline mihau

« 2 Sty 2015, 16:06 »
Dla zainteresowanych Namibią, w galerii jest trochę nowych zdjęć, a w miesięczniku Rowertour jest druga część relacji = cześć trzecia będzie niebawem. Pozdrawiam wszystkich i życzę super podróży, tych dużych i małych, w 2015! ;-)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Sty 2015, 21:26 »
bardzo fajne! dziękuję że dałeś znać o zdjęciach, czekałem i się doczekałem.

pozdrawiam

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 2 Sty 2015, 23:12 »
Ktoś wie jak to się fachowo nazywa?
http://outland.pl/gallery/album/Big%20bicycle%20travels%20-%20Wyprawy%20rowerowe/2014%20Namibia/Namibia%20-%20part%201/index.html#namibia_bicycle_005.jpg
Nad Morzem Śródziemnym mówiliśmy na to "kapary", "kolce"... Fajnie było by wreszcie dowiedzieć się co to.

PS. Zdjęcia super - i z poprzednich wypraw też.
« Ostatnia zmiana: 2 Sty 2015, 23:23 LeśnyDziad »

Offline mihau

« 3 Sty 2015, 16:24 »
@ LeśnyDziad

ta roślina to Tribulus terrestris aka Buzdyganek naziemny, nie życzę nikomu wjechania w takie poletko ;-)

Offline mihau

« 11 Wrz 2018, 19:41 »
Szanowni Forumowicze,
nie zakładam nowego wątku "Namibia 2018", gdyż tegoroczna podróż była niejako kontynuacją tej sprzed 4 lat.
Wrzuciłem trochę zdjęć na fb wraz z krótkimi opisami, będę się starał systematycznie uaktualniać materiał. Pozdrowienia!

Tagi: namibia afryka 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum