Autor Wątek: Velotraum na Allegro  (Przeczytany 1784 razy)

Offline Mężczyzna JazzBand

• Miasto: Dolny Śląsk
  • Na forum od: 31.08.2014
Velotraum na Allegro
« 5 Wrz 2014, 22:15 »
Co myślicie o tym rowerze na Allegro:
http://allegro.pl/velotraum-cross-crmo-sklep-5000zl-grodzisk-maz-i4564052262.html

Czy wart jest tej ceny?
my name is Band
Jazz Band

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Velotraum na Allegro
« 5 Wrz 2014, 23:35 »
Nie jestem znawcą MTB, ale rama nie wygląda mi na 19" tylko raczej koło 21" (spory odstęp między końcami górnej i skośnej rury). Prawdopodobnie rama jest też krótka - jeździłem trochę na rowerze z krótką górną rurą i na zakrętach nie ma jak dociążyć przedniego koła (ale może to moje przyzwyczajenie z roweru szosowego..)

Poza tym rower całkiem ładny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 6 Wrz 2014, 09:38 »
Czy dałoby sie go przerobić na rower wyprawowy?

my name is Band
Jazz Band

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 6 Wrz 2014, 10:03 »
Raczej dałoby się, bo z tego co widzę, to ma mocowanie pod bagażnik tylny.

Co do krótkiej górnej rury, to bym się tym totalnie nie przejmował. Sam polubiłem ostatnio krótkie rowery i nie mam problemu z szybką jazdą ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 6 Wrz 2014, 15:05 »
Ta rama to jest 19 cali prawie na pewno.

Moim zdaniem za krótka raczej nie będzie (jak na nie szosę). Miałem w góralu górną rurę 54cm (od środka główki do środka podsiodłówki) i było idealnie(18"). Shannon 18" ma niemal identyczny wymiar, a jest bardzo popularny.

A sądząc po zdjęciu, to tam rurka jest dłuższa. Strzelam 56cm. Do tego mostek strasznie długi.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 8 Wrz 2014, 11:24 »
Jeżą mi się włosy na plecach jak widzę aukcje gdzie sprzedaje się używane rowery warte 5 tysi za 700 złotych.

Złodziej który ukradł mi rower także wystawił go na aledrogo jako niesamowitą okazje.

Nie bądźcie paserami.
Jak będę sprzedawać moje rowerki, zaoferuję wszystkie rachunki do wglądu !

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 21 Wrz 2014, 12:10 »
Bez przesady. Sprzęt używany traci na wartości i nie ma się o temu dziwić... Warto na pewno się przyjrzeć sprzedawcy przed kupnem, ale trochę się zapędzasz chyba z tym paserstwem, hm?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 22 Wrz 2014, 10:59 »
Nie uważam, żeby wymaganie rachunków do wartościowej sprzedawanej rzeczy było przesadą i uważam tzw okazje za zwykłe paserstwo. Rowery zazwyczaj pochodzą z kradzieży w Niemczech albo w kraju.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 22 Wrz 2014, 11:24 »
Proszę, podaj mi jakieś wiarygodne źródło Twoich zarzutów.

www.waxmund.pl

« 22 Wrz 2014, 16:51 »
Nie uważam, żeby wymaganie rachunków do wartościowej sprzedawanej rzeczy było przesadą i uważam tzw okazje za zwykłe paserstwo. Rowery zazwyczaj pochodzą z kradzieży w Niemczech albo w kraju.

Moje pytanie sprowadzało się do tego czy ten rower jest wart podanej ceny.
To, że sprzedawca podał ile kosztował nowy nie oznacza wcale, ile jest warty w obecnym stanie.
Ja nie potrafię tego ocenić. Stąd  moje pytanie do bardziej doświadczonych.

BTW. Nikt tego roweru nie kupił na Allegro, więc może to nie była taka "tzw okazja."

Rowery zazwyczaj pochodzą z kradzieży w Niemczech albo w kraju.

To jest całkiem ciekawe podejście.
my name is Band
Jazz Band

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Wrz 2014, 17:27 »
Swój stary rower rozprzedałem na części i bez paragonu. Nie pamiętam czy go ukradłem z salonu czy zapłaciłem. :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Wrz 2014, 23:02 »
Zgadzam się z Mzewą o tyle, że ten rower wygląda na wart znacznie więcej niż cena, za jaką go wystawiono. Sama rama jest tyle warta, a do tego np. opony, których stan wygląda na co najmniej dobry, nie mówiąc o reszcie osprzętu.

Na pewno podejrzenie nielegalnego pochodzenia istnieje i można się domyślać, że nie tylko my tak uważamy, skoro rower się nie sprzedał. Ale czy nie prościej, by osoba zainteresowana zapytała sprzedawcę o papiery, a przynajmniej o numer ramy i poguglała...?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 22 Wrz 2014, 23:04 »
Odpowiadając na na pytanie - wart swojej ceny, nawet jeśli co nieco trzeba będzie wymienić i trochę podłubać. Za te pieniądze kapitalna baza pod wyprawówkę.

Jeśli chcesz kupić, to poproś gościa o podanie nr ramy, lub nawet jeszcze lepiej o zdjęcie z numerem ramy. Jeśli poda bez oporów i kręcenia można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że rower jest czysty.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 23 Wrz 2014, 10:21 »
Proszę, podaj mi jakieś wiarygodne źródło Twoich zarzutów.
musiałabym podać Ci mój adres, od czasu jakw 2009 roku paser i złodziej wystawił mój rower Scott 3 latek, złożony na częściach markowych i kołach, które kosztowały 2 tysie, na allegro za 750 zł,  śledzę aukcje drogich rowerów za śmieszną cenę wywoławczą, zazwyczaj allegrowicze kręcą gdy pytam o pochodzenie roweru i dokumenty - to moja pasja, btw mojego roweru nie odzyskałam
Jeśli chcesz kupić, to poproś gościa o podanie nr ramy, lub nawet jeszcze lepiej o zdjęcie z numerem ramy. Jeśli poda bez oporów i kręcenia można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że rower jest czysty.
  i to jest zdrowe podejście
Swój stary rower rozprzedałem na części i bez paragonu. Nie pamiętam czy go ukradłem z salonu czy zapłaciłem. :)
to miało być śmieszne ? śmieszy szczególnie tych co stracili swoje rowery ??

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Wrz 2014, 14:05 »
musiałabym podać Ci mój adres, od czasu jakw 2009 roku paser i złodziej wystawił mój rower Scott 3 latek, złożony na częściach markowych i kołach, które kosztowały 2 tysie, na allegro za 750 zł,  śledzę aukcje drogich rowerów za śmieszną cenę wywoławczą, zazwyczaj allegrowicze kręcą gdy pytam o pochodzenie roweru i dokumenty - to moja pasja, btw mojego roweru nie odzyskałam
A ile wg Ciebie powinien kosztować trzyletni używany rower, do tego składak? Zdarzają się posezonowe przeceny nawet o 50% nowych rowerów (sprzed dwóch, trzech sezonów). Trzyletni rower to może być już nieźle wyeksploatowany i cena w okolicach 40% wcale nie wydaje mi się dziwna, bo to już niezła loteria. To, że ktoś nie posiada (zwłaszcza po kilku latach) rachunku na dokonany zakup też nie jest jakieś strasznie dziwne, a już na pewno nie znaczy, że jest złodziejem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum