Autor Wątek: Velotraum na Allegro  (Przeczytany 1783 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Velotraum na Allegro
« 23 Wrz 2014, 14:08 »
to miało być śmieszne ? śmieszy szczególnie tych co stracili swoje rowery ??

Śmieszne, nie śmieszne ale przyznaje się, że swój pierwszy rower Author Mystic też straciłem.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 23 Wrz 2014, 15:45 »
Cytat: Waxmund w Wczoraj o 11:24
Proszę, podaj mi jakieś wiarygodne źródło Twoich zarzutów.
musiałabym podać Ci mój adres, od czasu jakw 2009 roku paser i złodziej wystawił mój rower Scott 3 latek, złożony na częściach markowych i kołach, które kosztowały 2 tysie, na allegro za 750 zł,  śledzę aukcje drogich rowerów za śmieszną cenę wywoławczą, zazwyczaj allegrowicze kręcą gdy pytam o pochodzenie roweru i dokumenty - to moja pasja, btw mojego roweru nie odzyskałam
Dalej nie podałaś żadnego argumentu, dlaczego niby wszystkie/większość rowerów po okazyjnych cenach miałoby być jumane, a nawet ten konkretny, a który pytał JazzBand. Rozszerzanie swojego pojedynczego przypadku na wszystkie pozostałe to nie argument. Ja tak własnie okazyjnie kupiłem już 2 rowery, obydwa czyste - i co z tego? Wszystkie będą czyste? Guzik tam.
Zaczęłaś wieszać na sprzedającym psy nie mając do tego podstaw.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 25 Wrz 2014, 09:11 »
Zaczęłaś wieszać na sprzedającym psy nie mając do tego podstaw.
Co więcej, nie tylko na tym sprzedającym, nadal uważam, że większość aukcji za śmieszną cenę to zajumane fanty. Co więcej uważam , że podaż na fanty rodzi popyt, więc moim tokiem myślenia, ignorancja trefnych aukcji jest pozytywna.
Kupuje tylko przeceny ze sklepów i ze znanych źródeł,  moja sprawa, reszta, trudno niech się bawi w ruletkę, to ich odpowiedzialność przed swoim sumieniem. Sami zrobicie jak uważacie. Ja nie kupuję.

do Viracocha, a wg ciebie ile powinien kosztować mało jeżdżony 3 latek na ramie scotta, nowym osprzecie xt i ritchey wcs , z pancernymi kołami dt swis i amorkiem fox-a, 750 zł  ?

Offline Mężczyzna Medawc

« 25 Wrz 2014, 11:43 »
Dalej do oskarżeń o kradzież nie masz żadnych podstaw. A miej świadomość, że sprzedający może tu zajrzeć, a bezpodstawne oskarżenia są karalne:
Art. 212

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 25 Wrz 2014, 11:48 »
Dalej do oskarżeń o kradzież nie masz żadnych podstaw.

Mzewa nigdzie nie oskarżyła go o kradzież, tylko wyraziła ostro wątpliwości co do tego typu aukcji.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Medawc

« 25 Wrz 2014, 11:55 »
Jeżą mi się włosy na plecach jak widzę aukcje gdzie sprzedaje się używane rowery warte 5 tysi za 700 złotych.

Złodziej który ukradł mi rower także wystawił go na aledrogo jako niesamowitą okazje.

Nie bądźcie paserami.
Jak będę sprzedawać moje rowerki, zaoferuję wszystkie rachunki do wglądu !
Jednoznacznie sugeruje w tym poście kradzież. Nie musi powiedzieć wprost: "on ukradł".

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 25 Wrz 2014, 13:56 »
Złodziej który ukradł mi rower także wystawił go na aledrogo jako niesamowitą okazje.
Nie bądźcie paserami.
Jak będę sprzedawać moje rowerki, zaoferuję wszystkie rachunki do wglądu !
Jednoznacznie sugeruje w tym poście kradzież. Nie musi powiedzieć wprost: "on ukradł".
Musi wskazać personalnie osobę, w poście pomówiłam wyłącznie osobę, która ukradła MÓJ rower, reszta, jak jest kryta rachunkami, może spać spokojnie.
O aukcji z tematu jest tyle, co o włosach na plecach.

Sorry za to całe OT
Ale nie umiem spokojnie patrzeć jak porządni ludzie, lubiący rowery, stają się niechcący paserami. Powinniśmy się / jako roweromaniacy/ trzymać w kupie i doradzać z głową oraz wspierać, a nie ułatwiać złodziejom upłynnianie fantów.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2014, 14:04 mzewa »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 25 Wrz 2014, 13:59 »
w poście pomówiłam wyłącznie osobę, która ukradła MÓJ rower

Skoro ukradła Twój rower, to spokojnie, z całą pewnością jej nie pomówiłaś :)

Medawc, daj spokój. każdy ma prawo do swojego zdania, a nikt nikogo nie pomówił. Wrzuć na luz.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 25 Wrz 2014, 14:19 »
Takie rowery często pod koniec "zachodniego" życia mają wielu właścicieli, z czego połowa to handlarze (a druga to zbieracze złomu na wystawkach). W pewnej chwili ten cały "złom" ląduje na jakiejś ciężarówce i jedzie do Polski.
Tu odpowiednie poprawki, przekładki, malowania i rower idzie na allegro. Cena adekwatna do odpicowania, potem jest ciągle obniżana (jak brak zainteresowania). A przebitki.. zależą od sprzedającego.
Kiedyś chciałem kupić Kogę (XT i takie tam), w końcu podebrał mi ją Symfonian (i okazało się, że cena pomimo okazyjności nie była wystarczająco okazyjna). Ale rower prześledzony, nawet ex właściciel odnaleziony.. Ale niesmak z poszukiwań pozostaje: sam sprzedający.. wyparł się, że sprzedaje rowery.. "jaka koga? ja nie sprzedaję żadnych rowerów.."
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 25 Wrz 2014, 14:46 »
do Viracocha, a wg ciebie ile powinien kosztować mało jeżdżony 3 latek na ramie scotta, nowym osprzecie xt i ritchey wcs , z pancernymi kołami dt swis i amorkiem fox-a, 750 zł  ?
Używanego składaka w takiej konfiguracji osobiście bym nie kupił, bo opis wygląda jak podrasowanego na "sportowo" Golfa II - mało jeżdżony przez emeryta z Niemiec ;), zresztą 95% rowerów wystawionych na sprzedaż jest w stanie "idealnym", "perfekcyjnym" lub "bardzo dobrym", co sprowadza się do umycia i ew. wymienienia napędu.
Trzyletni rower może być już porządnie zajechany, a jeszcze całkiem nieźle wyglądać. "Mało jeżdżony" trzylatek może mieć spokojnie przebieg ok. 20 tys. km., a to już znaczy, że wszystko może się zacząć powoli sypać. Cała odpowiedzialność finansowa leży po stronie kupującego, więc cena musi być odpowiednio niska. Dodatkowo w składaku trudno określić jego wiek.
Sam niedawno próbowałem sprzedać rower 2,5-letni za 40% ceny sklepowej (potwierdzonej rachunkiem) i nie "poszedł" przez 3 tygodnie. Ponieważ jedynym powodem była chęć zmiany na inny model, zostawiłem go sobie, bo bardziej ceny obniżać nie zamierzałem.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 26 Wrz 2014, 07:35 »
Używanego składaka w takiej konfiguracji osobiście bym nie kupił, bo opis wygląda jak podrasowanego na "sportowo" Golfa II - mało jeżdżony przez emeryta z Niemiec ;), zresztą 95% rowerów wystawionych na sprzedaż jest w stanie "idealnym", "perfekcyjnym" lub "bardzo dobrym", co sprowadza się do umycia i ew. wymienienia napędu.
Trzyletni rower może być już porządnie zajechany, a jeszcze całkiem nieźle wyglądać. "Mało jeżdżony" trzylatek może mieć spokojnie przebieg ok. 20 tys. km., a to już znaczy, że wszystko może się zacząć powoli sypać. Cała odpowiedzialność finansowa leży po stronie kupującego, więc cena musi być odpowiednio niska. Dodatkowo w składaku trudno określić jego wiek.
Sam niedawno próbowałem sprzedać rower 2,5-letni za 40% ceny sklepowej (potwierdzonej rachunkiem) i nie "poszedł" przez 3 tygodnie. Ponieważ jedynym powodem była chęć zmiany na inny model, zostawiłem go sobie, bo bardziej ceny obniżać nie zamierzałem.
nie prosiłam o wykład jak podrasować rower, żeby go opchnąć, ja wiem ile on był wart, bo oczywiście cały czas mowa o moim rowerze, którego nie zamierzałam  sprzedawać , a wystawił go na aledrogo złodziej

Offline Mężczyzna Medawc

« 26 Wrz 2014, 08:26 »
mzewa - skończ. Tak, już dotarło do nas, że jakiś złodziej rąbnął Ci rower i wystawił za bezcen. Domyślamy się, że nie zamierzałaś go sprzedawać. I co z tego? Wszyscy sprzedający rowery okazyjnie to złodzieje, a kupujący paserzy?

Ale nie umiem spokojnie patrzeć jak porządni ludzie, lubiący rowery, stają się niechcący paserami. Powinniśmy się / jako roweromaniacy/ trzymać w kupie i doradzać z głową oraz wspierać, a nie ułatwiać złodziejom upłynnianie fantów.

Konkretną radę, co zrobić, gdy podejrzewamy, że rower był jumany podałem sam wcześniej. Ty na razie tylko rzucasz "złodziejami" i "paserami" wszędzie wokoło i zaczynasz już jeździć po forumowiczach, którzy nie chcą przyłączyć się do żałoby po Twoim rowerze poprzez bojkot okazyjnych aukcji.
A jak nie umiesz spokojnie patrzeć - polecam:

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 26 Wrz 2014, 08:46 »
Nie musisz się ze mną dzielić zawartością swojej apteczki.

Jak na razie to Ty po mnie "jezdzisz". Zastanawiam się dlaczego... ale nie musisz odpowiadać, temat dla mnie jest zamknięty.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 26 Wrz 2014, 10:27 »
Mzewa, obawiam sie ze poziom twojej arogancji w tym watku przekracza mozliwosci jednej tubki powyzszej masci. Zastosuj dwie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum