Autor Wątek: Góry MRDP 2015  (Przeczytany 33274 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Góry MRDP 2015
« 21 Sty 2015, 17:46 »
W tym temacie ze Śmieja jest trudna rozmowa. On nawet początkowo MRDP we wrześniu robił. Co do zapisywania się to jestem tego samego zdania co olo, z wyjątkiem kasy - tu nie ma się co spieszyć. :)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 23 Sty 2015, 19:55 »
Od kilku dni usiłuję się zgłosić do GMRDP i moje zgłoszenie nie chce "wyjść" z komputera.  :(

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Sty 2015, 20:01 »
Może napisz po prostu mail do Daniela na maratony@home.pl

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 23 Sty 2015, 20:20 »
Od kilku dni usiłuję się zgłosić do GMRDP i moje zgłoszenie nie chce "wyjść" z komputera.

to spisek - skrypt Cię blokuje  :P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Sty 2015, 22:59 »
Skrypt działa, bo mnie dopisało, widnieję w "poznaj zawodników" ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 31 Sty 2015, 12:03 »
Ludziska szaleją. Już 53 osoby wpisane na listę. Coś nie widzę naszego memorka. Memorku - wybierasz się?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
« 31 Sty 2015, 14:03 »
Tradycyjnie fantazja co poniektórym dopisuje  ;) Na MRDP też chętnych było ze 2 razy tyle co tych co na starcie stanęli.

Tym bardziej, że limit czasowy jest taki bardziej pod tych słabszych a nie wyżyłowany jak w przypadku MRDP. ;-)
Górami MRDP to bardzo ciężki ultramaraton ale w związku ze wspomnianym limitem to popierdółka w stosunku do MRDP :D Mam obawy, że wielu słabeuszy, jak ja, po przejechaniu GMRDP zabierze wiary, że MRDP też jest do przejechania i będzie dużo "zgonów"

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 31 Sty 2015, 14:24 »
W 2013 roku podczas MRDP, trasę GMRDP przejechałem w około 4,5 doby. Na starcie miałem już za sobą 1200 km w nogach, a w ciągu tych czterech dni miałem 4 noclegi po około 5 godzin.
Bardzo jestem ciekaw jak to pójdzie w tym roku, kiedy wystartuję na świeżo i perspektywa dystansu to będzie 1120 km a nie 3150.
Dobrze (jak dla mnie) się składa, ze MP będzie miał w tym roku trasę bardzo wymagającą - będzie można po pokonaniu próbować ocenić w miarę realnie możliwości na GMRDP.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
« 31 Sty 2015, 14:31 »
 Remigiusz Ornowski ma zamiar pokonać GMRDP w dwie doby.
Z tego wynika, że średnia brutto to 23,25 km/h - dużo jak na tyle przewyższeń :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 31 Sty 2015, 18:56 »
Remigiusz Ornowski ma zamiar pokonać GMRDP w dwie doby.
Z tego wynika, że średnia brutto to 23,25 km/h - dużo jak na tyle przewyższeń

To jest niezły kozak. BBTour pokonał w niecałe 36 godzin, więc te 12 dodatkowych godzin jest dość realną dokładką na trudy trasy
i dodatkowe 110 km. Utrudnieniem tutaj będzie start w południe i nie będzie już ludzkiej siły, żeby nawet on się z drugą nocą nie musiał zmierzyć. Ale się z tym najwyraźniej liczy, skoro 48 godzin planuje :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 31 Sty 2015, 20:13 »
GMRDP to już zupełnie inna liga, chociażby ze względu na konieczność samodzielnego zaopatrywania się w prowiant. Niby zakupy w sklepie to chwilka, ale zawsze to się przeciąga a suche jedzenie to nie to samo co Żurek z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzozowie :D Z kolei w knajpie na obiad trzeba czekać.

Natomiast nawet ukończenie GMRDP nijak ma się do całego MRDP. Ja po prostu sobie tego nie wyobrażam, chociaż fakt, że jakiś czas temu nie wyobrażałem sobie innych rzeczy, które obecnie są jak najbardziej realne :P Na ukończenie 1000 km to trzeba mieć wytrzymałość i trochę psychiki, ale na MRDP to wydaje mi się, że to już rośnie do jakiejś wysokiej potęgi, trzeba być już po prostu pod względem psychiki kozakiem.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 31 Sty 2015, 20:14 »
Hej
Jako Org jednej z imprez zastanawiam się nad porównaniem kosztów jedzenia, przy opcji

1. Organizator zabezpiecza: jedzenie, picie, itp (uwzględnia to wyższa opłata startowa).
2. Zawodnik sam sobie zabezpiecza/kupuje jedzenie w trasie. (opłata startowa pokrywa minimum zabezpieczenia technicznego imprezy, wykarmienia i spania ludzi z obsługi technicznej)

W pierwszym przypadku zamawiając np: obiad, lub chociaż porządną zupkę. Koszt jednostkowy będzie znacznie mniejszy. Z praktyki wiem że można jeszcze wytargować kawę gratis. Na PK leżą batony, owoce, kanapki woda. Żurek czeka na zawodnika.

W drugim przypadku zawodnik przyjeżdża do baru, jest klientem "z karty" i dostaje cenę  detaliczną. Oczywiście pozostaje kwestia smakowania komuś "jedzenia" zbiorowego albo możliwości wyboru samemu (niestety przy znacznie dłuższym czasie oczekiwania) Dodatkowe rzeczy (batony, wodę itp) kupuje w barze (drożej) lub w przydrożnym sklepie (kolejny czas)

różnice zatem są następujące:

Opcja 1: Taniej, krócej przebywamy na PK, teoretycznie można nie brać torby na jedzenie, ale jest mniejszy wybór z menu :-)
Opcja 2: Drożej, Tracimy więcej czasu na sprawy związane z czekaniem i kupowaniem, ale można wybrać co się chce. i oczywiście więcej trzeba wozić ze sobą.

Może być 3 wariant. Org zabezpiecza Pole namiotowe, resztę trzeba kupić. Na PK czeka wszystko co trzeba ale trzeba słono płacić :-) Wariant rodem z PBP , ale o kosztach lepiej nie wspominać.

Reszta to dywagacje n/t wyższości świąt ... :-)
Każda opcja jest dobra, tyle że każda ma wady i zalety. :-) Zapewne po kilku kolejnych edycjach zawodnicy będą publikować swoje rzeczywiste koszty od startu do mety :-)

A tak żartem ;-)

Kiedyś w BBT brała udział bardzo sympatyczna Pani która: wąchała toalety na wszystkich PK i ten opis pojawiał się w jej relacji :-).
Jednak dla Orgów  BBT jest to: albo kwestia do zbagatelizowania, albo wysiłków zmierzających do poprawy jakości toalet na PK. A jeśli mają poprawiać, to w jaki sposób :-) Wybierać lepsze lokale na PK, czy prosić właścicieli o częstrze sprzątanie po zawodnikach?

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 31 Sty 2015, 21:49 »
Trochę nie wyobrażam sobie organizowania MRDP w ten sposób jak BBTour. Trasa jednak trzy razy dłuższa, uczestników wielokrotnie mniej. Kto za to zapłaci? Pewnie, ze podczas MRDP w knajpie traciłem cenny czas, ale to był jednak też czas odpoczynku. MRDP to dziesięć dni jazdy, dziesięć dni życia z rowerem i dla roweru, czy osiem jak dla najlepszych. Tego się nie da przejechać w tempie BBTouru. Poza tym trasa prowadzi zadupiami, gdzie czasem trudno o knajpę, sklep, gdzie są fatalne drogi. Tutaj nawet takie wygi jak na RAAM musiałyby spuścić trochę z tonu.
BBTour i MRDP to imprezy nieporównywalne, diametralnie inne.
A organizację BBTouru bardzo sobie chwalę. :) Impreza jedyna w swoim rodzaju, już z tradycjami, ze sławą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum