Autor Wątek: Zamienniki kół na zimę -porada  (Przeczytany 3022 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Zamienniki kół na zimę -porada
« 13 Wrz 2014, 22:54 »
Od bodaj 3 lat dojeżdżam w zimę na uczelnię/do pracy. Początkowo na marathon supreme 1.4, a teraz na snow stud 1.5. Świeży śnieg w obu przypadkach nie jest żadnym problemem, gorsza jest pośniegowa breja, a najgorsza zamarznięta pośniegowa breja (nie dość, że śliskie, to jeszcze rower na tym podskakuje).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 14 Wrz 2014, 09:03 »
Nie wiem, po co ta dyskusja. Ja też dojeżdżam zimą, od lat 6 i też na snow studach. Ja się odnosiłem do tego fragmentu [podkreślenie_moje]

Na zimę nie polecam zbyt szerokich opon. Szczególnie w teren. Im szersza opona, tym szerszy pas śniegu do ubicia..

A to jest właśnie bzdura. EOT.

A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 14 Wrz 2014, 13:15 »
To zależy od pojęcia terenu. Na wydeptaną ścieżkę lepsze będą 2.0 ale skręć sobie w dziewiczy 10cm śnieg. Najlepiej taki częściowo rozpuszczony i zmarznięty(lodowa skorupa na wierzchu) i spróbuj to przejechać grubymi, a potem chudymi oponami ;)
W zimie jeżdżę jakieś ~5 lat. Trenowałem MTB w terenie(na 2.0), dojeżdżałem na uczelnię na 1,75 i na ok. 1,5. Jeździłem na szosówce po asfalcie jak i w śniegu.

Gdybym miał startować w zimowym maratonie MTB, to najpewniej założyłbym błotne 1.75

blondas

• Gość
« 14 Wrz 2014, 17:59 »
To zależy od pojęcia terenu. Na wydeptaną ścieżkę lepsze będą 2.0 ale skręć sobie w dziewiczy 10cm śnieg. Najlepiej taki częściowo rozpuszczony i zmarznięty(lodowa skorupa na wierzchu) i spróbuj to przejechać grubymi, a potem chudymi oponami ;)
W zimie jeżdżę jakieś ~5 lat. Trenowałem MTB w terenie(na 2.0), dojeżdżałem na uczelnię na 1,75 i na ok. 1,5. Jeździłem na szosówce po asfalcie jak i w śniegu.

Gdybym miał startować w zimowym maratonie MTB, to najpewniej założyłbym błotne 1.75
A jeździłeś kiedyś na oponach w okolicach 4". Tak się składa, że ja takim jeżdżę. Zimą w terenie żadnym inny rowerem nie jeździło mi się lepiej i szybciej. Czym szersza opona tym mniej zapada  się w głęboki śnieg.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 14 Wrz 2014, 22:16 »
Czym szersza opona tym mniej zapada  się w głęboki śnieg.

Proste. I oczywiste. Przynajmniej tak by się zdawało, że oczywiste, ale jak widac, nie dla wszystkich :)

Dorzucę jeszcze jeden przykład z innej beczki: w czym byś, Wikrapie1, chodził po głębokim śniegu? Bo ja w rakietach, ale Ty pewnie będziesz twierdził, że najlepiej to w łyżwach? :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Wyprawy młodej pary
« 14 Wrz 2014, 22:25 »
Na 4' nie miałem przyjemności. Wtedy być może nie zapada się w śnieg i to może mieć sens.

Z moich doświadczeń, zarówno 2' jak i 1.5' zapada się w śnieg. 1.5 go kroi, a 2.0 ugniata, na co tracę energię.
: w czym byś, Wikrapie1, chodził po głębokim śniegu?
W rakietach, bo w ogóle bym się nie zapadał. Nie mam fatbike, żeby założyć takie gumy, co by się w śnieg nie zapadały.

Ogólnie cienkie i grube opony mają swoje zalety, w zależności jaki dokładnie jest ten śnieg. A co jest lepsze ogólnie - to by trzeba przejechać trasę ze stoperem, pulsometrem i porównywać :P

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
« 25 Lis 2014, 10:43 »
Panowie,

przyszedł czas na zakup opon  :D niestety jak się przyjrzałem ramie mojego Nordkapp'a a dokładniej tylnym widełkom to obawiam się o oponie 28x2,0 lub 29x2,0 mogę zapomnieć.
Ciężko to jakoś pomierzyć,dobrze było by taka oponę przymierzyć ale nie mam takiej możliwości,oglądałem rower 29" i widzę że tam jest zdecydowanie więcej miejsca na grubą oponę.

Nie chcę ryzykować zakupu opon nie pasujących do Accenta Nordkapp'a,szkoda kasy i zamieszania.Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tej materii to napiszcie,może 28x1,75 z agresywnym bieżnikiem będzie rozsądniejszym i mniej ryzykownym zakupem ?
Rozumiem że opona 28'' i 29'' to to samo.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 25 Lis 2014, 14:55 »
Pamiętaj, że kupując przez internet, nawet z odbiorem osobistym towaru, masz prawo do zwrotu bez podania przyczyny do 10 dni. Jak masz w pobliżu sklep stacjonarny, który prowadzi też sprzedaż internetową, to możesz skorzystać.
Inna sprawa, że jeśli w Nordkappie jest tyle miejsca, co w Shannonie, to o ile w ogóle opona 2,0 wejdzie, to o błotniku możesz na pewno zapomnieć (Marathon Plus 1,75 ma pod błotnikiem u mnie ok 5mm prześwitu).

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 25 Lis 2014, 20:10 »
Do mojego Nordkappa wchodzą Smart Sam-y 1,75 i jeszcze mieści się błotnik.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna hongi

« 25 Lis 2014, 21:36 »
Tak wiem,mogę zwrócić towar do 10 dni,ale po co tyle zachodu.

Wcześniej nie wspomniałem ale chcę w miarę możliwości założyć szerokie "lacie" nawet kosztem błotników,zimą lubi się miedzy nimi na oponą zbierać śnieg i miałbym potop w zsypie  :P.Także błotniki out.Zresztą ile ma się miejsca miedzy opona a błotnikiem zależy jakie się ma błotniki i jak daleko są zamontowane na regulacji,ja mam Oriony 53 mm.

tromba@ ile masz miejsca przy tych oponach szczególnie przy górnych widełkach Nordkapp'a? Na dole przy korbie jest chyba więcej.Zastanawiam się czy da się upchnąć oponę 2,0  :-\

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 25 Lis 2014, 21:54 »
Nie zmierzę bo na jazdę po mieście założyłem Mondial 1,6. Ale 2,0 powinno wejść - z tym że o blotniku to raczej w tym układzie zapomnij.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna hongi

« 28 Maj 2015, 09:33 »
Co za ironia  ;D chytry traci dwa razy  :P

Na zimę jako zamienniki kupiłem koła z tego linku http://allegro.pl/trekingowe-28-maszyny-36szp-vb-novatec-rodi-kolory-i5363513890.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Cz%C4%99%C5%9Bci-16416_Ko%C5%82a-16436.

Po przejechaniu około 1000 km z tylnej piasty zaczęły dobiegać hałasy-stuki,póki,chrobotania etc. Koło "weg" z roweru i do serwisu.Serwisant stwierdził że po prostu z bębenka wypłukał się smar,być może z łożysk i będą do wymiany  :-\ od razu nadmienił ze uszczelnienia w tej piaście do bani. Przyczyną mogło być mycie na wysoko ciśnieniowej myjce roweru,ewentualnie mając na uwadze tandetne uszczelnienia piasty wystarczyło długotrwałe przebywanie roweru na deszczu. Myjkę wykluczyłem,bo myję rower w wannie  ;D skojarzyłem że jakiś czas temu będąc w pracy rower stał pod firmą, a padało cały prawie dzień,potem jeszcze jazda w strugach deszczu.Sam z tym nic nie zrobię  ::)

Jak dla mnie masakra,choć cudów w tej cenie się nie spodziewałem,nie polecam kół u tego allegrowicza,konkretnie tego modelu. Koła są na gwarancji,bawić się w reklamowanie? Czy to w ogóle łapię się pod gwarancję ? W serwisie koszt doprowadzenia tego do ładu serwisant wycenił na 40-50 zł.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 10:23 »
Wygląda na to, że stoją na maszynówkach, więc założyć porządne zamienniki i będzie ok ;)

Online Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Maj 2015, 10:57 »
A sądzisz, że ten model u innego allegrowicza będzie dobry? Ja myślę, że koła spełniły rolę jaką przed nimi postawiłeś. Przetrwały zimę, a teraz albo solidny serwis albo do kosza.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 28 Maj 2015, 11:07 »
Po co daje się łożyska "maszynowe" które mają zwiększać trwałość i uszczelniacze, które w zasadzie nie działają ??

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum