Autor Wątek: Zamienniki kół na zimę -porada  (Przeczytany 3023 razy)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Odp: Zamienniki kół na zimę -porada
« 28 Maj 2015, 11:08 »
Po przejechaniu około 1000 km z tylnej piasty zaczęły dobiegać hałasy-stuki,póki,chrobotania etc. Koło "weg" z roweru i do serwisu.Serwisant stwierdził że po prostu z bębenka wypłukał się smar,być może z łożysk i będą do wymiany  :-\ od razu nadmienił ze uszczelnienia w tej piaście do bani. Przyczyną mogło być mycie na wysoko ciśnieniowej myjce roweru,ewentualnie mając na uwadze tandetne uszczelnienia piasty wystarczyło długotrwałe przebywanie roweru na deszczu. Myjkę wykluczyłem,bo myję rower w wannie  ;D skojarzyłem że jakiś czas temu będąc w pracy rower stał pod firmą, a padało cały prawie dzień,potem jeszcze jazda w strugach deszczu.Sam z tym nic nie zrobię  ::)

W tych piastach słabym punktem jest bębenek(na kulkach) do którego dostaje się syf w efekcie czego zaciera się i czasami nawet pęka korpus.
Prawdopodobnie i to stało się tutaj.
Nowy bębenek bezpośrednio od dystrybutora:
http://e-speeder.pl/produkt/7077/Korpus-kasety-CB-S1-SMN-ST-typ-Shimano8-9S;Stal.html?ref=m2823
Zima to ciężki okres smar jest gęsty, wraz z woda dostaje się sól i części korodują. Wymienisz bębenek za 50zł + łożyska za kolejne 9zł/szt. i masz koła na kolejną zimę.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 28 Maj 2015, 11:38 »
Jak nie ma uszczelnienia to, czy maszyny czy kulki to je szlak trafi w trymiga. Za takie pieniądze trudno porządne buty kupić, a co dopiero koła do zimówki :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 11:54 »
http://archiwum.allegro.pl/oferta/kolo-28-tyl-aluminium-czarne-stozek-pod-kasete-i4246721317.html

Przejechało do tej pory 6000km w tym zimę, 2 tygodnie na sakwach w Bieszczadach i nic nie dolega ;D Podczas przeglądu zauważyłem mały wżer na konusie, więc przełożyłem z innego koła. Bębenka nie dotykałem.

Co prawda zima w tym roku bardzo łaskawa i soli było mało, ale chyba mogę się wypowiedzieć pochlebnie na temat tego koła w tej cenie.

Offline Mężczyzna furman

« 28 Maj 2015, 12:07 »
Reguł nie ma, w sumie nawet najgorsza piasta powinna wytrzymać dłużej niż jedna zimę. Istotne są też konkretne warunki w jakich pracowała. Nie zmienia to jednak faktu, że ja bym nie ryzykował zakupu takiego koła. Ale bije się w piersi, ponieważ wywodzę się z MTB, swego czasu sporo się ścigałem i na terenowych zjazdach musiałem polegać na sprzęcie. Raz już się połamałem gdy pękła obręcz i poleciałem po korzeniach :)

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
« 28 Maj 2015, 16:50 »
Niby koła spełniły swoją rolę, co nie znaczy ze je wyrzuce.
Napisałem do sprzedawcy, opisałem sytuacje, gość odpisał ze odda mi 30 zł po naprawie na podstawie paragonu. Czyli dokładam do interesu 20 zł, chyba koszty wysyłki w ramach gwarancji były by większe.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 19:51 »
No to bardzo uczciwe podejście sprzedawcy.

furman Też śmigałem w MTB i wydaje mi się, że różnica drogie a tanie to głównie waga. Tańsze obręcze są cięższe, przez to pewnie utrzymując godną wytrzymałość. Zarówno Alexrims dm-18 wart jakieś nie wiem, 50zł w wadze rzędu 600gram dał radę tak samo, jak Mavic 317 ważący 440gram i 2 razy droższy. W zasadzie żadnej obręczy nie połamałem..

Ja jestem pod wrażeniem, że to tanie koło nawet bez kapslowania w obręczy daje radę pod sakwami i w zimie. Wydaje mi się jednak, że szybko się ściera. Prawdopodobnie po max 15-20 tys. km ta obręcz będzie do wywalenia.

Offline Mężczyzna furman

« 28 Maj 2015, 22:00 »
No nie wiem..nie jestem jakimś sprzętowym ortodoksem ale waga to moim zdaniem nie wszystko. Podobnie jak to, ze wysoka cena nie jest synonimem wysokiej jakości. Natomiast przyznaję się, że lubię mieć dobry sprzęt, na którym mogę polegać. Tak jak pisałem byłem już raz połamany gdy pękła mi obręcz na zjeździe. Nie pamiętam co to było...jakieś takie właśnie "nie wiadomo co" kupione na allegro. Od tej pory dosyć starannie wybieram komponenty do swoich rowerów.
To wszystko nie oznacza oczywiście, że pieję z zachwyty na drogimi częściami bo tak nie jest, dużo się zastanawiam zanim coś kupię.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 23:16 »
Oczywiście takie uogólnienia to zawsze jakiś poziom abstrakcji. Jednak pęknąć może zarówno obręcz super markowa i droga, jak i tania.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 29 Maj 2015, 02:18 »
Po przejechaniu około 1000 km z tylnej piasty zaczęły dobiegać hałasy-stuki,póki,chrobotania etc.
Moja piasta Novateca chrobocze od przynajmniej 15000km.

Offline Mężczyzna hongi

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 26.01.2014
« 2 Cze 2015, 19:06 »
Sprawa zakończyła się happy end'em  :D

Tak jak pisałem oddałem koło do dobrego serwisu w Tychach,diagnoza była trafna.Bębenek pracował na sucho,pełno było w nim piasku.Niestety łożyska padły i serwis wyszedł więcej niż miało być, ale od razu zostałem przed naprawą poinformowany o takiej ewentualności. Śmiem twierdzić że pracuje lepiej niż jak była nowa.

Serwisant potwierdził to,co Wy pisaliście że uszczelnienia w tych Novatec'ach są lipne, i żebym się nie zdziwił jak za jakoś czas znowu go odwiedzę  :lol:. Sprzedawcy kół wysłałem rachunek i czekam na kasę ;D uuuffffff długi weekend w siodle jednak będzie  :lol: .To nie był dobry wybór kół na zimę.
« Ostatnia zmiana: 2 Cze 2015, 19:14 hongi »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum