Autor Wątek: Ognisko a kuchenka. Plusy, minusy, doświadczenia  (Przeczytany 113804 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Faktem jest, że legalnie działające Lasy Państwowe dewastują przyrodę w największym stopniu (jeśli o lasy chodzi) i nic ich nie doścignie w tej materii
Raczej piramidalną bzdurą.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
To, że to sztucznie nasadzony las nie oznacza, że należy go mniej szanować - przecież dla całego życia w nim to ostoja taka sama jak najdziksza puszcza...
Trafnie napisane, ale chyba chodziło o niewielką bioróżnorodność gleby. To fakt - jak "u siebie" (czyli na Jurze) grzebnę dwa razy patykiem, to mam żółty piasek, w którym istnieją pewnie tylko najmniejsze formy życie. Z drugiej strony, te najmniejsze stanowią chyba największą masę i mają wielkie znaczenie w ekosystemie.
Biwakowałem w Dłubniańskim Parku Krajobrazowym, który mnie onieśmielił swoim majestatem :)
Świerki i jodły do samego nieba, dość wilgotno i bardzo malowniczo. Jak ktoś jeszcze nie widział, to polecam.

Offline Mężczyzna RS

Jeśli weźmiesz pod uwagę wszystkie "koszty" związane z np. pozyskaniem drewna, to może zmienisz zdanie.
Nie chodzi mi tylko o tereny wycinki, ale żeby się ona odbywała sprawnie, to musi powstać całkiem spora infrastruktura, która mocno zmienia krajobraz.
W mojej okolicy mam wiele przykładów nadmiernego eksploatowania lasów - np. wycinkę się prowadzi kilka metrów od granicy rezerwatów przyrody, bez zachowania strefy buforowej.

ed.
Mam na myśli bezpośredni i namacalny wpływ na las. Nie chodzi o skutki emisji spalin przez silniki Diesla.

Offline Mężczyzna menel

Zaproponuj alternatywne sposoby pozyskiwania drewna niż wycinanie lasu albo przestań narzekać.

Offline Mężczyzna RS

Prowokujesz, by odpowiedzieć ci niegrzecznie, ale zupełnie nieskutecznie, bo nie jestem w nastroju do zacietrzewiania się  ;D
Uderz do kogoś innego.

Offline Mężczyzna menel

Prowokujesz,
Nie. Po prostu nie podoba mi się że korzystasz z lasu i to w sposób nielegalny a potem plujesz na gospodarza.

Offline Mężczyzna RS

... nie podoba mi się...
To już nie moja sprawa. Powinieneś pewnie jakoś zareagować i zawiadomić odpowiednie służby.

A ja uważam, że mam prawo do korzystania z lasu, bo to też mój las. Definicja biwakowania jest niesprecyzowana, a na mandat za ognisko jestem przygotowany.
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2019, 23:16 RS »

Offline Mężczyzna menel

a na mandat za ognisko jestem przygotowany.
A zapłacić parę baniek za spalony las też jesteś przygotowany?

Offline Mężczyzna RS

Offline Mężczyzna menel

No to pal na zdrowie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Pytanie czy jest sens martwić się dewastacją ściółki w przeważających u nas lasach sosnowych, gdzie na głębokości 10cm już zwykle piasek zalega ;P
Brawo za empiryzm. Proces bielicowania. Lasy pozostały jedynie na najuboższych skałach macierzystych. Spytaj się dlaczego dopuszczono do tej monokultury.
Ja najchętniej do małego ogniska wybieram świeżo zaorane tereny po wykarczowanych fragmentach lasów, których jakoś ostatnio przybywa
Zdumiewające, ale i ja zauważyłem to 500+ w lasach.
Faktem jest, że legalnie działające Lasy Państwowe dewastują przyrodę w największym stopniu (jeśli o lasy chodzi) i nic ich nie doścignie w tej materii,
Lasy Państowe to rzeźnicy. Hodują aby uzyskać przyrost a jak osiągną pożądana masę to zarzynają. Nie oczekuj od rzeźnika empatii dla ofiary.
Jak bym miał jednym słowem opisać co widziałem, to powiedziałbym ŚMIECI.
:icon_cry: :( :icon_twisted:
To, że to sztucznie nasadzony las nie oznacza, że należy go mniej szanować - przecież dla całego życia w nim to ostoja taka sama jak najdziksza puszcza
Trochę popłynąłeś, ale tylko trochę zasadniczo
Każdy przejaw życia trzeba szanować jak się da, nawet jeśli to drągowina sosnowa.
Teraz bliżej prawdy
Lubię Twoje wypowiedzi. Dla oceny sytuacji ważne jest określenie wartości brzegowych. Ty definiujesz je czasami bardzo namacalnie. Przeważnie, choć nie zawsze, diametralnie nie zgadzam się z Twoimi osądami.
To fakt - jak "u siebie" (czyli na Jurze) grzebnę dwa razy patykiem, to mam żółty piasek, w którym istnieją pewnie tylko najmniejsze formy życie. Z drugiej strony, te najmniejsze stanowią chyba największą masę i mają wielkie znaczenie w ekosystemie.
Na bezrybiu i rak ryba. Gdzie są ekosystemy rozwinięte na mniej jałowych środowiskach? Nie ma ich.wszystkie zniszczyliśmy całkowicie lub przekształciliśmy w monokultury nazywane dumnie "krajobrazem kulturowym".

Człowiek to wirus. Powoli jednak zaczyna brakować mu nosiciela.

Ps. W czasie pisania tego postu dodano 7 odpowiedzi. Wszystkich pominiętych proszę o wyrozumiałość, ale wynika to z przeludnienia.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Można na lasy użytkowe spojrzeć inaczej, jako na formę eksploatacji terenu.
To, co powinno być karane chłostą publiczną, wycinanie lasów naturalnych (także tych nieco zmodyfikowanych) w celu pozyskania drewna, zwłaszcza w latach obecnych, gdy lasy sadzone dostarczają tego drewna w nadmiarze.
Nawet ludziem jesteś

Offline Mężczyzna RS

A ja chciałem tylko napisać, że temu "zającu" ognisko nie przeszkadzało  ;D

Offline Mężczyzna RS

Na pewno czegoś nie zrozumiałem. Nie rozumiem mowy zajęcy tak dobrze jak np. kotów.
Zając wyglądał na dorosłego, ale nie starego. Oczy i sierść miał w dobrym stanie, więc duża szansa, że nie był chory.
Rozglądał się i sprawiał wrażenie ciekawskiego, ale nie wystraszonego.
Pewnie, że mógł to być osobnik, który z ogniskami miał już wielokrotnie do czynienia i np. znajdował po biwakowiczach jakieś smakołyki.
Dużo biwakuję na dziko i wydaje mi się, że zwierzęta dostosowały się do nas. Nawet lecący dość nisko samolot nie zniechęca ptaków do śpiewu.
Natura się w końcu uwolni od Homo sapiens i może wtedy pojawi się równowaga.

Raczej nie zrezygnuję z opalania drewnem. Być może pójdę drogą Tima Tinkera i zastosuję nadmuch w kuchence na drewno. Na razie eksperymentuję. Nie chcę być nadmiernym obciążeniem dla natury, ale też nie chcę słuchać hałasujących palników gazowych. Wożę trochę spirytusu i trochę rozpałki do drewna.

Ogień był ok, kiedy było nas 100 mln. Teraz kiedy jest nas ponad 7mld, wszystko co pozostawia ślad po nas jest złe. To Homo Sapiens, jeżeli jest Sapiens powinien zrozumieć, że jest częścią natury. Jeżeli nie zrozumie to natura wystai rachunek. Ona przetrwa Homo tzw. Sapiens pewnie nie. Ponieważ mam dzieci nie jset mi wszystko jedno.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum