Autor Wątek: Soczewki kontaktowe  (Przeczytany 5441 razy)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Soczewki kontaktowe
« 12 Wrz 2014, 14:32 »
Czy są tu jacyś posiadacze soczewek?  :P

Mam wrażliwe oczy, często siedzę przy kompie, a w dodatku chciałabym, aby soczewki służyły mi dobrze również na rowerze, wycieczkach jak i wyprawach.

Wzrok mi się ponownie popsuł, ale już nie chcę okularów, i chciałabym chociaż wypróbować soczewki.

No i teraz mam kłopot, bo nie mam pojęcia jaki rodzaj wybrać.

Ciekawi mnie, jaki rodzaj jest dla Was najlepszy z autopsji ?

Czy soczewki szybko się brudzą na rowerze?
Czy lepiej mieć zestaw jednodniowych na wyprawę, a może typu night and day, żeby sobie czasem nie zbrudzić oka przy wyjmowaniu?
Jakie rozwiązanie będzie najbardziej optymalne? Również kosztowo?

Pozdrawiam:P

Offline Kobieta dziabka

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 26.07.2014
Odp: Soczewki kontaktowe
« 12 Wrz 2014, 14:53 »
Są.
Soczewki to znakomite rozwiązanie i na codzień i na wszelakich wycieczkach.
Podzielę się z tobą refleksjami na temat ich używania ale i tak, trzeba się wybrać najpierw do okulisty (!!!), który dobierze ci właściwą dla twoich oczu wersję. Reszta jest doświadczeniem.

W tym momencie najpopularniejsze są chyba soczewki miesięczne, które nosi się (zdejmując co wieczór) przez miesiąc (jak sama nazwa wskazuje).

Ja osobiście noszę tylko jednodniowe, ale to z powodów takich, ze są to najmiększe i najbardziej uwodnione, a mam tak zwany zespół suchego oka i nie rozstaję się z kroplami do oczu.
Noszę je, co prawda, po dwa dni a dopiero potem wyrzucam.

Na wyjazdach noszenie soczewek jest o tyle kłopotliwe, że dzień zaczynasz od ich włożenia a kończysz wyjęciem, co w warunkach namiotowych stwarza ciut kłopotów. Także w podróży może to generować pewne niedogodności. Dlaczego - soczewkę trzeba się nauczyć wkładać i zdejmować. Na początku, w gabinecie, robisz to pod okiem okulisty, ale jeszcze przez jakiś czas będziesz potrzebować do tego lusterka, co oczywiście wygeneruje pewne kłopoty w namiocie. Ja (pochwalę się skromnie) potrafię już to robić bez pomocy lusterka, co znacznie mi ułatwia sprawę. Z doświadczenia poradzę, abyś zestaw - zapasowe soczewki, płyn, pojemnik i lusterko miała razem, np w małej kosmetyczce. Na wyjazd warto także zabrać zapasowy pojemnik.
Druga sprawa - czystość rąk. Wiadomo, że w warunkach miejskich to nie kłopot, ale na wycieczkach nie zawsze łapki mamy czyste. Powiem, że mnie to nie robi jakiegoś problemu, często zdarza mi się pchać brudne paluchy do oczu, ale do tej pory nie skutkowało to jakimiś podrażnieniami (może ten typ tak ma). Ale ogólnie nie zaleca się robić tego brudną łapą.
Trzecia sprawa - już w trakcie jazdy na rowerze oczy trzeba chronić. Miotnięcie piaskiem w oczy albo jakimkolwiek pyłem czy owadem skutkuje bólem i niemożnością otwarcia oczu, co może być powodem niekontrolowanej wywrotki (miałam kiedyś taką sytuację i efektem był rozwalony łokieć i mnóstwo siniaków). Wiatr wiejący w oczy także potrafi skutecznie zmniejszyć komfort. Dlatego warto nosić okulary chroniące oczy, nawet z białymi szybkami. No i na ostrym słońcu jednak okulary przeciwsłoneczne są niezbędne. No i warto mieć krople do oczu, które w razie ciała obcego pozwolą wypłukać oko i soczewkę.

Który rodzaj wybrać - to zależy tylko od ciebie. Twoje oczy ci powiedzą, który typ, model czy firma będą dla nich najodpowiedniejsze. Okulista dobierze ci na początek takie, które będą najlepsze a użytkowanie odpowie ci na pytanie, które są dla ciebie idealne.
Takie night&day to znakomite rozwiązanie, można w nich spać i bez problemu funkcjonować, ale nie wiem, tak naprawdę, jakie są, bo moje oczy wykluczają stanowczo ich użytkowanie.
Przy tym rodzaju soczewek krople do oczu raczej są niezbędne.
Aha - najlepsze krople to takie "pstrykane", nie wyciskane po kropli. Nie będę szafować firmami, bo nie lokuję produktu :)

Aha, no i oczywiście trzeba mieć ze sobą okulary, na tak zwany wsiaki słuczaj (mam koleżankę, która uważa posiadanie pary okularów za przesąd i nigdy ich nie nosi ze sobą, no ale.. ten teges)

No i powodzenia!
I witaj w gronie osób noszacych soczewki.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 12 Wrz 2014, 15:07 »
Najlepiej iść do jakiegoś sklepu nastawionego głównie na soczewki i posiadającego własnego okulistę.
Na wizycie dobierzesz sobie soczewki i najpewniej dostaniesz do potestowania kilka różnych rodzajów. Płacisz wtedy co prawda za wizytę ale masz sporo próbek. Ja ostatnio byłem pół roku temu i jeszcze wszystkich póbek nie wykorzystałem (acz nie noszę soczewek na co dzień, jedynie do uprawiania sportu)

Nie miałem większych problemów z wymianą soczewek w warunkach biwakowych ale mój okulista osiwiał by chyba jak by zobaczył jak to robię ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 12 Wrz 2014, 15:15 »
Na rower namawiałbym jednak na okulary. Na rowerze tak czy siak dużo osób jeździ w okularach. Chronią od wiatru, slońca, UV itd.
http://allegro.pl/okulary-gogle-okley-polaryzacja-wymienne-szkla-i4588307982.html
Używam ja, dziewczyna i kolega. Jak za taką cenę (100zł) :o to są fantastyczne. Wymienne szkła bardzo sobie chwalę. Soczewki korekcyjne dorobiłem za 120zł z powłokami AR.
Jedynie w przypadku bardzo dużych wad może być problem z dopasowaniem szkieł do ramki, także warto zapytać okulisty przed zakupem czy się podejmie.
Nie będzie problemu zakładania/zdejmowania niekoniecznie czystymi na wyprawie rękami. A przecież okulary przeciwsłoneczne (chyba) i tak używasz? ;)

• Na rowerowej ścieżce
« 12 Wrz 2014, 15:16 »
Chronią od wiatru, slońca, UV itd.
owadów

Offline Kobieta dziabka

« 12 Wrz 2014, 15:27 »
Na rower namawiałbym jednak na okulary. Na rowerze tak czy siak dużo osób jeździ w okularach. Chronią od wiatru, slońca, UV itd.

Wywrotka w okularach może być mocno niebezpieczna dla oczu. Odłamki szkła w rogówce.. Auć..
Poza tym, to chyba kwestia wyboru - jak komu wygodnie.
Ja osobiście chodzę w okularach na codzień ale na wycieczki wolę soczewki.

• Na rowerowej ścieżce
« 12 Wrz 2014, 15:32 »
Wywrotka w okularach może być mocno niebezpieczna dla oczu. Odłamki szkła w rogówce..
Jeżeli rypne o ziemie na tyle mocno bo potłuc szkła, to ich okruchy w mojej rogówce będą moim najmniejszym zmartwieniem

Offline Kobieta dziabka

« 12 Wrz 2014, 15:43 »
Wywrotka w okularach może być mocno niebezpieczna dla oczu. Odłamki szkła w rogówce..
Jeżeli rypne o ziemie na tyle mocno bo potłuc szkła, to ich okruchy w mojej rogówce będą moim najmniejszym zmartwieniem

No nie. Możesz np dostać w twarz gałęzią albo czymś takim, na tyle mocno, żeby potłuc okulary, ale przeżyć.

Ja osobiście także, zawsze się boję, ze okulary zgubię w trakcie jazdy (no wiem, te wszystkie sznureczki zaciskane z tyłu głowy).

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 12 Wrz 2014, 15:47 »
Mam okulary ze szkłami plastikowymi od 4 lat - są całkowicie nietłukliwe, nie rysują się i przede wszystkim, jak zauważono powyżej, chronią przed owadami. Raz tak dostałem trzmielem czy innym latającym beczkowozem, że je mi niemal zdjęło z twarzy...

Dlatego nawet jeśli używam soczewek (tylko jedniodniowe, ze zwiększoną przepuszczalnością), nakładam do tego rowerowe bryle z czystymi szkłami. W zimie też można dostać, np. kamykiem spod koła.

Offline Kobieta dziabka

« 12 Wrz 2014, 15:55 »
Mam okulary ze szkłami plastikowymi od 4 lat - są całkowicie nietłukliwe, nie rysują się i przede wszystkim, jak zauważono powyżej, chronią przed owadami. Raz tak dostałem trzmielem czy innym latającym beczkowozem, że je mi niemal zdjęło z twarzy...

Dlatego nawet jeśli używam soczewek (tylko jedniodniowe, ze zwiększoną przepuszczalnością), nakładam do tego rowerowe bryle z czystymi szkłami. W zimie też można dostać, np. kamykiem spod koła.

No właśnie. Dlatego wolę dostać beczkowozem, gałęzią czy kamykiem w ochronne okulary, niż we właściwe. Nie wiem, czy standardowe okulary są tak robione, żeby przeżyć takie uderzenie.

Oczywiście, każdy ma swój pogląd na używanie soczewek, ale to chyba jest niezła opcja.
No dobra, wiem.. przed wojną się ludzie wspinali w okularach i żyli :) po wojnie też, ale było parę przypadków zgubienia okularów, potłuczenia a także zabłądzenia w wyniku zaszronienia (chyba każdy okularnik wie, jak głupie jest uczucie, jak okulary zamarzają).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Wrz 2014, 16:00 »
Moje okulary przetrwały kilka OTB i ok 5 uderzeń piłką nożną prosto w nos. W zamian zatrzymały masę kamyków i innych śmieci.
Największa wada dla mnie to jazda podczas deszczu ale w takich warunkach jak leje to wystarczy palcem zgarnąć wodę ze "szkła". :D

No ale nie gadamy tutaj o wyższości jednego nad drugi. W niedalekiej przyszłości planuję zakup interwencyjnych zestawów soczewek na mecze, bo po prostu jak jeszcze kilka razy oberwę w głowę to rozpadną się.

Offline Kobieta dziabka

« 12 Wrz 2014, 16:05 »
Moje okulary przetrwały kilka OTB i ok 5 uderzeń piłką nożną prosto w nos. W zamian zatrzymały masę kamyków i innych śmieci.
Największa wada dla mnie to jazda podczas deszczu ale w takich warunkach jak leje to wystarczy palcem zgarnąć wodę ze "szkła". :D

To gratulacje dla okularów!
uch, tego też nie lubię, jak mi deszcz zalewa okulary. W ogóle, moim skromnym zdaniem okulary w trakcie jakiejkolwiek aktywności, czy to rower, czy to żeglarstwo, czy to narty czy łażenie (zimą czy kiedykolwiek indziej) to jakieś nieporozumienie. Ostatnio łapałam okulary zsuwające się z nosa w trakcie biegania i biegłam kompletnie po omacku.
Okulary spadają, ma się ograniczone pole widzenia, można je zgubić, utopić, potłuc i w ogóle, same nieszczęścia :)
No ale to jest moja opinia i jestem przeszczęśliwa, jak mogę je zdjąć i mieć pełną widoczność w soczewkach.
Co nie zmienia faktu, ze na codzień i do pracy noszę normalnie okulary.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 12 Wrz 2014, 16:24 »
Mam wadę wzroku -4, -4.5 i nie wyobrażam sobie nie noszenia soczewek. Pełne pole widzenia, niewrażliwość na deszcz, nie zaparują itd.
ALE:
- Od 2 lat muszę nosić soczewki jednodniowe, oczy zaczęły odrzucać te zdejmowane codziennie.
- Zdarzają się problemy - wysuszone oczy, zmętnienie soczewki
- Koniecznie muszę jeździć w okularach ochronnych, aby nie wysuszyć oczu, dodatkowo jeżdżę w buffie jako bandamie, żeby chronić oczy przed spływającym do nich potem.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta dziabka

« 12 Wrz 2014, 16:26 »
Mam wadę wzroku -4, -4.5 i nie wyobrażam sobie nie noszenia soczewek. Pełne pole widzenia, niewrażliwość na deszcz, nie zaparują itd.
ALE:
- Od 2 lat muszę nosić soczewki jednodniowe, oczy zaczęły odrzucać te zdejmowane codziennie.
- Zdarzają się problemy - wysuszone oczy, zmętnienie soczewki
- Koniecznie muszę jeździć w okularach ochronnych, aby nie wysuszyć oczu, dodatkowo jeżdżę w buffie jako bandamie, żeby chronić oczy przed spływającym do nich potem.

Ano własnie, uboczny efekt - zespół suchego oka.. tylko krople nawilżające.. niestety

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: