Autor Wątek: rama żywiczna dla tandemu  (Przeczytany 2923 razy)

Offline Mężczyzna gacek

• Miasto: kuźnia raciborska
  • Na forum od: 13.09.2014
rama żywiczna dla tandemu
« 14 Wrz 2014, 09:55 »
witam,posiadam rower tandem z ramą ``'szytą' na miarę ale ze stali,ma ona swoje zalety ale i ma swoje wady,tą największą wadą jest jej waga,dużo podróżuję ale wraz z moim kierowcą zamierzamy jeszcze dalej niż dotychczas się wypuszczać,transport pociągiem jest cholernie trudny i ze względu na wspomnianą wagę samego roweru + bagażu jak i na jego wielkość,przymierzam się do zmiany roweru na dużo lżejszy,rama aluminiowa mnie nie interesuje,za to ta mówiąc kolokwialnie 'żywiczna' tak,niestety to nie jest technologia producenta mojego tandemu stąd poszukuję innego wykonawcy który jest solidny i ma doświadczenie w wykonywaniu ram żywicznych,trudno jest mi znaleść takowego w necie stąd zwracam się z prośbą do was o wszelkie informacje co do producenta takich ram,może robił już ramy tandemowe a jeśli nie to może się będzie czuł na siłach zrobić taki prototyp/innowacyjny model,za wszelkie namiary oraz sugestie dziękuję

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: rama żywiczna dla tandemu
« 14 Wrz 2014, 10:03 »
Ile waży sama rama stalowa w tandemie?

W "normalnym" rowerze to ok 2kg. Jak to mówisz, "żywiczna" - ok 1kg.

Jaki właściwie może być zysk na samej ramie - 2kg max.?

A to nie tak, że największą przeszkodą jest rozmiar?

Bo w takim przypadku dużo łatwiej można by było zrobić dobrą, lekką stalową ramę na łączeniach S&S:

http://www.co-motion.com/index.php/information/ss_couplers

Problem z ramami węglowymi jest taki, że robi się je z matryc. Da się taką zrobić, ale tanio nie jest - 6000 USD za samą ramę tutaj: http://calfeedesign.com/product/tandem-frames-pricing/

Podczas gdy cały rower z powyższego obrazka kosztuje 7500usd.

Offline Mężczyzna gacek

« 14 Wrz 2014, 10:31 »
nigdy nie ważyłem mojego roweru na wadze ale wiele osób znających się na rzeczy jak i sam producent ramy określają że mój rower bez bagażu waży ok.30kg,oczywiście poza stalową ramą reszta podzespołów jest wykonana z stopu aluminium,rower ma koła 26cali i jego długość wynosi 2.75m,zgadza się że sama jego wielkość ma duży a wręcz kolosalny wpływ na jego wagę lecz nie zgadzam się że niewiele zyskam na zmianie stali na 'żywicę',oczywiście taka rama będzie potrzebowała prawdopodobnie troszeczkę innej konstrukcji,innych dodatkowych wzmocnień,nie poruszam kwestii stosunku ceny do zysku kg,moja rama stalowa jest ramą uniwersalną zarówno z przodu jak i z tyłu co zarówno ułatwia wsiadanie/zsiadanie jak również nadaje ramie odpowiednią wytrzymałość,ma atest,ma na tej długości zachowaną niesamowitą symetrię sprawdzoną w 'boju' (baaardzo szybkie zjazdy asfaltem z gór z zakrętami,jazda bez trzymania nas dwoje naraz),żadnego znoszenia na lewo czy prawo,ma ona wiele rurek wzmacniających i jak to sam producent określa jak i środowisko tandemowców jest ona nie do zajechania no ale strasznie ciężka,nie chce mi się jakoś wierzyć w to że różnica w wadze między stalą a 'żywicą' jest tak niewielka gdyż już w przypadku ramy ze stopu aluminiowego różnica w wadze jest wyraźnie wyczuwalna mimo dodatkowych wzmocnień,co do ceny za taką 'żywiczną' ramę to jestem na nią nastawiony i zdecydowany,wiem ile nas tj. mnie i moją partnerkę kosztuje wdrapanie się na górę takim rowerem ze stalową ramą nie mówiąc już o wniesieniu takiego roweru do pociągu,przejechałem na tym rowerze wiele tysięcy kilometrów zaliczając ostre górskie podjazdy stąd ta moja desperacja :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 14 Wrz 2014, 11:13 »
nigdy nie ważyłem mojego roweru na wadze ale wiele osób znających się na rzeczy jak i sam producent ramy określają że mój rower bez bagażu waży ok.30kg,oczywiście poza stalową ramą reszta podzespołów jest wykonana z stopu aluminium,rower ma koła 26cali i jego długość wynosi 2.75m,zgadza się że sama jego wielkość ma duży a wręcz kolosalny wpływ na jego wagę lecz nie zgadzam się że niewiele zyskam na zmianie stali na 'żywicę',oczywiście taka rama będzie potrzebowała prawdopodobnie troszeczkę innej konstrukcji,innych dodatkowych wzmocnień,nie poruszam kwestii stosunku ceny do zysku kg,moja rama stalowa jest ramą uniwersalną zarówno z przodu jak i z tyłu co zarówno ułatwia wsiadanie/zsiadanie jak również nadaje ramie odpowiednią wytrzymałość,ma atest,ma na tej długości zachowaną niesamowitą symetrię sprawdzoną w 'boju' (baaardzo szybkie zjazdy asfaltem z gór z zakrętami,jazda bez trzymania nas dwoje naraz),żadnego znoszenia na lewo czy prawo,ma ona wiele rurek wzmacniających i jak to sam producent określa jak i środowisko tandemowców jest ona nie do zajechania no ale strasznie ciężka,nie chce mi się jakoś wierzyć w to że różnica w wadze między stalą a 'żywicą' jest tak niewielka gdyż już w przypadku ramy ze stopu aluminiowego różnica w wadze jest wyraźnie wyczuwalna mimo dodatkowych wzmocnień,co do ceny za taką 'żywiczną' ramę to jestem na nią nastawiony i zdecydowany,wiem ile nas tj. mnie i moją partnerkę kosztuje wdrapanie się na górę takim rowerem ze stalową ramą nie mówiąc już o wniesieniu takiego roweru do pociągu,przejechałem na tym rowerze wiele tysięcy kilometrów zaliczając ostre górskie podjazdy stąd ta moja desperacja
Łatwiej byłoby zrozumieć ten strumień świadomości, gdybyś przeczytał go przed wysłaniem i podzielił na kilkanaście zdań.
Wskazówka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kropka

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 14 Wrz 2014, 11:43 »
ale wiele osób znających się na rzeczy jak i sam producent ramy określają że mój rower bez bagażu waży ok.30kg
Dużo Mój alu tandem z dość ciężkim amortyzatorem, tarczówkami, w którym dobór komponentów wcale nie był robiony ze wg na wagę wyszedł poniżej 20kg

Także tutaj może faktycznie nie żywica jest metodą, a po prostu "rozsądniejsza" stalowa (cr-mo, nie z rur kanalizacyjnych) rama
Pytałem swego czasu o taką w Bio Bike i powiedzieli mi ok 3tyś zł - już nie pamiętam jakie rury wchodziły w grę ale na bank markowe

W kwestii żywicy - spróbuj u Sikorskiego, może wykonania prototypu się podejmie

Offline Mężczyzna gacek

« 14 Wrz 2014, 12:12 »
co do jakości rur to mam ramę wykonaną z wysokogatunkowej stali,jej parametrów nie pamiętam,nie posiadam amortyzatora przedniego,rurki są oczywiście różnego przekroju ale nie są szczególnie grube,ta 'dolna' jest grubsza od pozostałych ale nie jakoś mocno,ja mam rower wykonany u p.leśniewskiego z firmy 'wytwórnia rowerów nietypowych',lata wstecz nie planowałem podróży pociągiem tak więc mam troszeczkę większy dystans od mojego siodełka do kolumny kierownicy,dzisiaj skróciłbym tą odległość o jakieś 10cm,możliwe że na trzech rurkach jakie są u mnie dałoby to jakieś kilka symbolicznych kg ale nie sądzę by była to różnica wyraźna,czy możesz podać mi namiary na tego p.sikorskiego? miejscowość czy nazwę firmy?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 14 Wrz 2014, 13:01 »
Problem z taką ramą jest taki, że ciężko ją zrobić w "garażowych" warunkach. Rurki są właściwie szyte na miarę. Włókna układa się tak, żeby przenosiły konkretne obciążenia. Wobec tego żeby zrobić dobrą i zarazem lekką ramę karbonową potrzeba ogromnego kunsztu inżynierskiego, symulacji komputerowych, prototypów, dobrej technologii montażu ramy(jest wiele).

Wobec tego nie sądzę, żeby rama plastic fantastic na zamówienie (tak nietypowa, bo tandemu z karbonu jeszcze nie widziałem) była możliwa do dostania. Koszt zaprojektowania i produkcji takiej ramy byłby IMO ogromny.

Offline Mężczyzna gacek

« 14 Wrz 2014, 13:20 »
rozmawiałem z kolegą 'seniorem' kolarstwa szosowego i byłym członkiem pierwszej w polsce zawodowej ekipy mroza do tego aktualnie ścigającym się w kolarstwie górskim który twierdzi że widział tandemy z ramą 'żywiczną' tyle że szosowe. prowadzi on też sklep rowerowy w którym serwisuję swój rower. obiecał mi rozeznać temat i złożyć taki rower. do tego za niedługo odbędą się w polsce targi rowerowe na których ma porozmawiać z odpowiednimi ludźmi. myślałem że na forum poznam kogoś kto taką ramę posiada i z doświadczenia powie mi co i jak. mowa oczywiście o ramie dla 'treka'

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 14 Wrz 2014, 13:32 »
Łatwiej byłoby zrozumieć ten strumień świadomości, gdybyś przeczytał go przed wysłaniem i podzielił na kilkanaście zdań.
Wskazówka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kropka
Zwrot bezpośrednio do modów - proponuję tematy i posty takich "interpunkcyjnych analfabetów" od razu kasować.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 14 Wrz 2014, 13:42 »
Tak sobie wklepałem w gógle: 'carbon tandem' i pierwszym wynikiem była strona linkowana poniżej. Nie sądzę by była pomocna (firma jest z Kalifornii, więc wysyłka byłaby ryzykowna i b. droga), jedynie pozwoli zorientować się w temacie.

http://calfeedesign.com/products/tandem/

Ceny, to 6-8 tys. $ (tylko za ramę!). Oferują też ramy bambusowe za niecałe 6 tys. $
Za to uzyskujesz gwarancję na 25lat.

Ciekaw jestem czy któryś z naszych wytwórców podejmie wyzwanie.

Grammar nazi, polecam zajrzeć do wątku powitalnego gacka.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 14 Wrz 2014, 13:55 »
Czytałam ten wątek. W dalszym ciągu uważam, że ciężko czyta się zdanie zajmujące 19 linijek. W pewnym sensie to ja jestem interpunkcyjną analfabetką :) W każdym razie w ostatnim wpisie gacka pojawiły się kropki, dziękuję!

Offline Mężczyzna gacek

« 14 Wrz 2014, 14:17 »
medwac napisał:"Zwrot bezpośrednio do modów - proponuję tematy i posty takich "interpunkcyjnych analfabetów" od razu kasować.". miałem zostawić ten wpis bez komentarza ale stwierdziłem że chamstwo trzeba tępić w zarodku. zanim się oceni kogoś warto byłoby go lepiej poznać. to nie interpunkcja lub jej brak świadczą o człowieku jakim jest ale właśnie takie jak cytowana wypowiedź. zanim następnym razem medawc będziesz chciał coś podobnego napisać to proszę zamknij sobie oczęta bądź zgaś swój monitor i napisz albo jeszcze lepiej przejżyj dany wątek i odpisz na niego co:)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 14 Wrz 2014, 16:57 »
Interpunkcja nie jest wiedzą tajemną. Nabywa się ją w szkole. Można też nauczyć się samemu.
 Pisanie w taki czy inny sposób stanowi o szacunku do czytających lub jego braku. Ludzie tu są nad wyraz uprzejmi, że podjęli się odpowiadania w tym temacie. Chcesz, żeby Cię traktowali poważnie i z szacunkiem - tak samo traktuj innych.
Tym bardziej powinieneś "pozostawić bez komentarza" uwagi medwaca, podkulić ogon, przeprosić i pisać jak człowiek. Unoszenie się honorem w tej sytuacji jest tragiczne.
zanim się oceni kogoś warto byłoby go lepiej poznać.
Wyrażaj się tak, żeby innym chciało się Ciebie poznawać. Jest ponad 7mld ludzi, więc deficytu na ciekawe osoby nie ma ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 14 Wrz 2014, 17:03 »
Hmm, niewidomy jeździ z żoną po świecie na tandemie.

Wiem, że deficytu na ciekawe osoby nie ma, ale może tą jedną pozostawmy w spokoju i niech u nas pisze, nawet jeśli ma problem z interpunkcją.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 14 Wrz 2014, 17:04 »
Zajrzałem - cofam słowa i przepraszam. W tej sytuacji faktycznie moje czepianie się jest nie na miejscu.

Edit: wikrap1 - mam podobne zdanie o niechlujnych postach i mnie też estetyka wypowiedzi mówi zazwyczaj o człowieku bardzo dużo. W tym konkretnym przypadku podejrzewam, że kolega pisze poprzez rozpoznawanie mowy lub podobne udogodnienie. Siłą rzeczy interpunkcję szlag trafił i nie ma się co czepiać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum