Autor Wątek: Zużyte płyny  (Przeczytany 10681 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Zużyte płyny
« 14 Wrz 2014, 13:18 »
Mam do utylizacji butelkę zużytej nafty. Gdzie się pozbywacie takich rzeczy? Stacje benzynowe to przyjmują?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Zużyte płyny
« 14 Wrz 2014, 13:42 »
Powinni przyjąć na stacji.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 14 Wrz 2014, 18:06 »
Powinni przyjąć na stacji.

Prędzej tam, gdzie utylizują (złomują) samochody.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 14 Wrz 2014, 18:27 »
W Szczecinie mamy Ekoporty - Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Odnosimy tam wszystko, czego nie powinno się wywalać na zwykły śmietnik. Sądzę, że Miasto Warszawa też takie zorganizowało.

Marek

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 14 Wrz 2014, 21:14 »
A nafta jest tak szkodliwa, że nie można jej zutylizować w kibelku?
Takie krety i inne środki do których bez rękawiczek nie podchodź leje się co dzień tonami.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 14 Wrz 2014, 22:05 »
Jeżeli samemu utylizować naftę to najlepiej ją spalić. Do ścieków nie należy jej wylewać ponieważ nie jest rozpuszczalna w wodzie. 

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 15 Wrz 2014, 07:57 »
Stacje benzynowe odpuść. Kiedyś prawo zobowiązywało sprzedawców takich materiałów do odbioru zużytych. Czy nadal muszą?  Nie wiem, ale na pewno nie chcą tego robić.
Do zbiórki są wyznaczone specjalistyczne firmy zajmujące się właściwym obrotem zużytymi materiałami eksploatacyjnymi. Możesz poszukać w internecie gdzie znajduje się w Twojej okolicy.
Ale w praktyce najprościej pozbyć nafty udając się do znajomego, kolegi który prowadzi zakład mechaniki pojazdowej, on wleje do swojej beczki. Każda taka firma, prawnie jest zobowiązana do właściwej gospodarki takimi płytami. Musi posiadać stosowne papiery, świadczące o odstawianiu odpadów niebezpiecznych do firm zajmujących się zbiórką.
Nie wiem, czym masz zanieczyszczoną naftę. Może oczyść przez sedymentację i wykorzystaj oczyszczoną część powtórnie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Wrz 2014, 08:37 »

Zużyty olej piast, płyn do ich płukania lądują w odpowiednim pojemniku/zbiorniku w warsztacie mechanika samochodowego - przy okazji serwisowania auta pan te grzecznie przyjmuje.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum