Podepnę się pod temat
Mam takowe zapytanie:
Czy przy wzroście 174 cm rama 18" będzie ok? (długość od osi suportu do końca opaski zacisku siodła to około 46cm)
Mowa oczywiście o ramie pod koła 26"
Obecnie jeżdżę na kołach 28" i ramie 19", ale jest to tak na styk. 1 cm wyżej i rama była by tutaj za duża.
Mam 176 cm wzrostu. Mam ramę 19,5" Kellys Oxygen z 2010 roku. Jak na mtb do użytku uniwersalnego (teren+asfalt) jest dla mnie wygodna. W sam teren wybrałbym mniejszą (ale już nie Kellysa 17,5" tylko jakiegoś innego producenta bo ten rozmiar mi nie leżał- górna rura była za krótka), a tak dodatkowo mam możliwość wygodnej jazdy z sakwami (pozycja taka że plecy i tyłek nie narzekają). Jeździłem trochę przez ostatnie 2 lata (łącznie chyba tylko 1000 km) z przymusu na trekkingu koła 28" i rama 19"- za duża jak dla mnie i nie było mowy o wygodnej jeździe (bardziej chodzi o moje preferencje ). Zacznij przymiarkę od 18" czyli od dopasowania pod wzrost, a potem już patrz który producent ma geometię "pod Ciebie". Mój brat ma ramę Meridy i jest trochę niższy ode mnie i nie narzeka, ale on preferuje teren i stąd ten rozmiar.