Autor Wątek: Nad Solinę  (Przeczytany 548 razy)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Nad Solinę
« 17 Wrz 2014, 00:12 »
Krótko, bo pomysł narodził się ledwie godziny temu, a plan wyrysowałem na szybko przed kilkoma minutami. Wygląda tak:

http://www.bikemap.net/pl/route/2799887-nad-soline/

Od razu uprzedzam, że omijam Pieniny, bo kilka razy już tam byłem, dalej już tereny dla mnie niemal kompletnie nieznane, więc kreska przeciągnięta jak leci. Jutro rano wyruszam, ale wszelkie wskazówki i uwagi będę na bieżąco sprawdzał po drodze.

Z góry dzięki.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: Nad Solinę
« 17 Wrz 2014, 12:41 »
Jakbyś nie chciał przejeżdżać przez Krynicę Zdrój  :D , to polecam za miejscowością Krzyżówka skręcić w lewo na Berest - jest tam super zjazd serpentynami w lesie, tam pobiłem swój rekord prędkości - 67,5 km/h  :)
Z kolei z Uścia Gorlickiego jest fajny podjazd na Kunkową - mało brakowało a zszedłbym z roweru  :icon_redface:

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Kobieta dziabka

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 26.07.2014
« 17 Wrz 2014, 12:56 »
Wypowiem się w kwestii Beskidu Niskiego i Bieszczadów.
1. Fajniejsza droga z Grabia do Krempnej jest przez Żydowskie - prowadzi zamkniętym dla ruchu i niszczejącym asfaltem, czyli samochodu tam nie spotkasz, i przez piękne tereny.
2. Z Polan lepiej pojechać przez Olchowiec i Ropiankę, prowadzi tam gruntowa droga (od Olchowca już asfalt), a jesli masz terenowy rower, to polecam terenowy odcinek szlakiem żółtym z Olchowca do Tylawy. Ale ostrzegam, błoto jest tam zacne, za to sam szlak bardzo urokliwy. 
3. Z Komańczy ładniejsza droga jest przez Duszatyn, Mików i Smolnik, nie tak uczęszczana.
4. Jeśli masz ochotę na ładny, szutrowy odcinek to polecam w Dołżycy za Cisną pojechać dalej do Kalnicy i przejechać przez Jaworzec i Zawój - wylatujesz w Polankach.
5. Odcinek do Bukowca do Soliny jest dość mocno uczęszczany samochodowo.

Powodzenia, ładna trasa.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 23 Wrz 2014, 12:26 »
Wróciłem w niedzielę i bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki. W zasadzie z różnych powodów (głównie braku czasu) skorzystałem tylko z sugestii trasy przez Żydowskie (ciekawe jest to, że ta miejscowość w zasadzie nie istnieje) "niszczejącym asfaltem" i choć dawno mnie tak nie wytrzepało jak tam, to generalnie trasa przypadła mi do gustu.

Wbrew sugestiom pojechałem nad Solinę z Cisnej przez Dołżycę i Buk wzdłuż rzeki Solinki i bardzo mi się ta droga podobała. Widoki ładne, cicho, super asfalt i nieduży ruch.

Cała trasa wyszła w końcu tak:
http://www.bikemap.net/en/route/2804989-nad-soline/#/z8/49.4467,20.88775/terrain

Bieszczady fajne (choć tylko o kawałek zaczepiłem), ale Beskid Niski i wschodnia część Sądecczyzny mnie zachwyciły. Co krok piękne cerkwie, pozostałości łemkowskich osad i malutkie wioski schowane gdzieś pomiędzy pagórkami. No i cisza i niemal brak ruchu samochodowego. Polecam.

Za to wrócić stamtąd transportem publicznym z rowerem to koszmar.

Jeszcze raz dzięki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum