Autor Wątek: siodełka  (Przeczytany 24269 razy)

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
siodełka
« 25 Lut 2008, 12:12 »
Cytat: "arkadoo"
Co do siodełka to zależy jaką część ciężaru ciała opierasz na nim, a jaką na kierownicy. Jeżeli masz siodełko wyżej niż niż kierownicę (jak w rowerze crossowym, czy mtb) to możesz brać śmiało jakieś siodełko sportowe. Jeżeli siodełko i kierownica jest na zbliżonej wysokości to lepiej kupić już siodełko "mniej sportowe". Na długie trasy polecam coś skórzanego, np. Brooks B17. Ostatnio używałem siodełka selle royal z żelem, było wygodne, ale sztuczny materiał bardzo słabo oddychał.

Czt ten Brooks, ze względu na dużą szerokość będzie odpowiedni do roweru o dość sportowej geometri (siodełko mam wyżej niż kierownicę), ma któś doświadczenie z wykorzystaniem takiej kanapy w takim przypadku? Czy lepiej kupić coś węższego? Obecnie jeżdżę na dość sportowym KBIX Ultraform Titanium: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=3_169&pID=10253 i powiem, że twarde jak decha i bez pampersa ani rusz. Chcę zmienić na coś wygodniejszego. Pomocy!!! Chyba dla mnie lepsze bedzie siodło Specialized Avatar Gel Saddle? A może jakies inne?

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
siodełka
« 25 Lut 2008, 12:29 »
mi się przy okazji uwidziało dla samej satysfkacji posiadania hamulce hydrauliczne
Skoro tak to po co pytasz ?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
siodełka
« 25 Lut 2008, 12:43 »
Są też inne skórzane siodełka, lżejsze niż Brooks. Zobacz na firmę np. Fizik. Brałbym siodło o szerokości 16-17cm, ale to też zależy jak szeroką masz ...  :)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna tomeko

siodełka
« 25 Lut 2008, 14:35 »
Poczytałem dzisiaj o Specialized Avatar Gel i powiem, że coraz bardziej sie przymierzam: http://www.skiteam.pl/akcesoria-rowerowe/Specialized/AVATAR_GEL/ . Zastanawiam się tylko jaka szerokość byłaby najodpowiedniejsza? Acanay jakiej szerokości jest Twoje siodło i czy coś możesz zasugerować? Może to głupie pytanie ale czy na tym siodle  należy jeździć w pampersie?

siodełka
« 25 Lut 2008, 16:05 »
Dobra trzeba przyznać się do wymniarów :) Mam takie średnie dupsko, spodnie 33-34. Chociaż pewnie równie istotny jest rozstaw kości. Na rowerze ze sportową geometrią wystarczył mi Flite (14cm szerokości), ale jeździłem zawsze z pampersem. W trekingu na Flite nie dało się jeździć. Teraz mam jakieś przedpotopowe skórzane a`la Brooks o szerokości 17cm i jest git (bez pampersa).

Offline Mężczyzna tomeko

siodełka
« 25 Lut 2008, 22:16 »
no to ja mam ten sam rozmiar, czyli wniosek, że jednak szeroka kanapę trzeba zapodać, acanay jaki ma rozmiar Twoje siodło?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
siodełka
« 6 Mar 2008, 13:25 »
sorki ze dlugo nie odpowiadalem
mam srednie dupsko i siodelko 15 cm
z pielucha sprawuje sie wysmienicie, ale jezdzilem dlugo i bez pieluchy
bardzo polecam.
pierwsze kilka dni jezdzi sie dziwnie bo zel jest tylko na kosci ... smieszne uczucie.
ale za to wspaniala wentylacja i wytrzymalosc
przejechalem na nim jakies 17.000 i wciaz jest ok.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna tomeko

siodełka
« 7 Mar 2008, 09:43 »
Dziękuję za odpowiedź, oczywiście wszystko to kwestia indywidualna i jak piszecie pewnie trzeba ileś kosztownych błędów popełnić zanim znajdzie się to optymalne rozwiązanie. Korzystając z porad innych użytkowników przynajmniej drogą eliminacji można zmniejszyć koszt znalezienia optymalnego rozwiązania. Na trgach na stoisku "Speca" chciałem przymierzyć się do Avatar Gel, niestety akurat tego modelu nie mieli ale znam już adresy sklepów, które je powinny mieć (uzupełniająco informuję, że ponoć ski team stracił przedstawicielstwo specialized, zresztą sprawdzałem, w żadnym z ich sklepów to siodło nie jest dostepne choć u nich jest w dość atrakcyjnej cenie 269zł).

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
siodełka
« 7 Mar 2008, 13:38 »
z siodelkiem to bylo tak ze anooshka probowala trzech zanim ktores jej spasowalo (kobiety maja trudniej - zle siodelko uciska pecherz)
wiec ... jak nie wsiadziesz to sie nie dowiesz :-)

co do deszczu - tu jestmaly problem - nasiakaja zelowe wstawki bo pokryte sa zamszem...
lepiej zabezpieczone sa: Alias

i nowy Avatar :

szpara nie jest zadnym problemem
… why so serious ?

siodełka
« 7 Mar 2008, 14:46 »
Ten nowy Avatar wygląda bardzo ciekawie, znasz może jego szerokość?

Offline Mężczyzna tomeko

siodełka
« 7 Mar 2008, 19:40 »
Cytat: "Michał Wolff"
Może wiesz gdzie je można dostać w Warszawie? Czy tylko w sieci jest dostępne?

Podaję dane z ulotki jaką od nich otrzymałem na targach:
W necie: skleprowerowy.pl (choć nie widzę tam tych siodełek a jedynie zajawkę o wprowadzeniu do oferty Speca
W Warszawie (sklepy tradycyjne):
IX Żoliborz ul. Broniewskiego 7 (róg Krasińskiego) tel. 022 839 07 39
X2 Żoliborz ul. Popiełuszki 11 (róg Krasińskiego) tel. 022 839 92 26
eX Powiśle ul. Śniegockiej 2 (róg Czerniakowskiej) tel. 022 629 15 67
Biker ul. Belwederska 44 tel. 022 851 64 46
W tym na Broniewskiego 7 ponoć mają jakiś przyrząd do padania siodła lub siedzenia (znaczy d...) :D
Chyba najlepiej zacząc od Broniewskiego

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
siodełka
« 7 Mar 2008, 22:34 »
Cytat: "arkadoo"

jezeli się nie mylę: 130, 143 i 155 mm
… why so serious ?

Offline Mężczyzna tomeko

siodełka
« 7 Mar 2008, 22:42 »
Cytat: "acanay"
arkadoo napisał/a:   

jezeli się nie mylę: 130, 143 i 155 mm

potwierdzam, sprawdziłem w katalogu 2008 i rzeczywiście występuje w takich szerokościach

[ Dodano: Pią Mar 21, 2008 11:27 am ]
Ja wracam znowu do wyboru siodła dla mnie, przepraszam, że tak nudzę ale przy wyborze mogę bazować tylko na Waszej opinii. Siodełko mam wyżej niż kierownicę (przerabiam mojego górala o sportowej ramie mtb 26" na rower rurystyczny i do codziennej jazdy). Obecnie jeżdżę na dość sportowym siodle KBIX Ultraform Titanium: http://www.kellys-bicycle...3_169&pID=10253 i powiem, że twarde jak decha i bez pampersa ani rusz. Chcę zmienić na coś wygodniejszego na wyprawy i do codziennej jazdy (śmigam do pracy, dziennie około 16km). Pomocy!!! Może rzucicie jakies nowe światło na moje dylematy. Wybór zawęziłem właściwie do 2(3) modeli. Straszny mam dylemat, u mnie nie ma gdzie przymierzyć tych siodeł.
Proszę Was o opinie:
Brooks Flyer http://www.allegro.pl/item328806487_siodelko_brooks_flyer_special_od_rowerystylowe_pl.html za 269 zł (przecenione z 319zł) lub Brooks B17 http://www.secesja.pl/do/item/B17STADNDARD/SIODOB17STANDAR albo nowy Avatar Gel
http://www.specialized.cz/new/doplnek_pl.php?a=2&b=10&c=113&x=143&doplnek=137 za 299zł
Chyba dla mnie lepsze bedzie siodło Specialized Avatar Gel Saddle (dość pochylona pozycja którą wymusza rama)? A może Brooks Flyer (ewentualnie B17). Flyer jest na wyposażeniu Koga Miyata WorlTraweller 2008 co o czymś świadczy. Avatar zachwala acanay co też o czymś świadczy. Ceny podobne także ten element nie ma znaczenia.
Inna tańsza alternatywa to Author ASD-ErgoGel http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0&k=36&p=%&id=1137
Co myślicie, będę wdzięczny dozgonnie za każdą opinie i podpowiedź.

pasy

• Gość
siodełka
« 28 Mar 2008, 14:24 »
Tez zastanawiam sie nad zmiana siodelka . Podoba mi sie model Flyer Brooksa  tylko jakos dziwnie bedzie wygladal na moim Unibiku Zethosie:) Poszukalem troche w necie i  ludzie polecaja do turystyki wlasnie brooksy - tylko ta waga 800g :( ale jak ma byc wygodnie hm- ciezki wybor...
Zmieniles juz moze siodelko na Brooksa? Faktycznie da sie odczyc znaczaca poprawawe komfortu jazdy?

Offline Mężczyzna tomeko

siodełka
« 28 Mar 2008, 15:25 »
Ja raczej skłaniam się do Specialized Avatar Gel 2008. Już je zamówiłem niezobowiązująco z możliwością przymiarki i jęślni nie będzie ok to nie muszę go brać. Powinno być w połowie kwietnia (dzisiaj mi potwierdzali termin realizacji). Przekonała mnie dziura w tym siodle jak również pozytywne opinie acanay oraz innych u żytkowników w necie (głownie dużo jeżdżący szosofcy). Oczywiście miałem podobne przemyślenia i obawy o Brooksa Flyer jak przedstawił to Michal powyżej. Fajny jest ten Brooks ale to kanapa ze swoimi ograniczeniami choć sporo ma plusów. W moim przypadku istotne jest także to, że mam siodełko wyżej niż kierownica (dość sportowa pozycja) i Brooks jest chyba zbyt kanapowaty do tej pozycji. Duży dylemat bo Koga Miyata World traweller ma 26 cali i też ma Brooksa na wyposażeniu a to w końcu zacny rower do turystyki. Jak kupię sobie dodatkowo rower miejski do jazdy do pracy :D to napewno zapodam Brooksa. Jak już będę miał Avatar dam znać jak w użytkowaniu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum