Autor Wątek: Jak dokumentować wyprawy??  (Przeczytany 12440 razy)

Offline Mężczyzna Bartek_Innovation

• Miasto: Knurów
  • Na forum od: 20.09.2014
Jak dokumentować wyprawy??
« 21 Wrz 2014, 11:18 »
Witam was serdecznie
Bardzo proszę o porady, co waszym zdaniem najlepiej sprawdza się do dokumentowania wypraw.
Blog, picassa, vimeo,???
ja aktualnie korzystam z bloga ale nie jestem zadowolony, wszystko za długo trwa, grafika też nie jest przychylna.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Jak dokumentować wyprawy??
« 21 Wrz 2014, 13:06 »
A z jakiego bloga korzystasz? Wpis do bloga na silniku Wordpressa długo nie trwa.

Ja wrzucam na bloga wpisy+ wybrane zdjęcia, które chcę opisać. Zdjęcia z danego dnia/dni wybieram, wszytskie z automatu zmniejszam i wysyłam na serwer. Na koniec wycieczki wrzucam galerię wszystkich zdjęć, które są w miarę sensowne + montujemy filmik :P

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 21 Wrz 2014, 13:11 »
zależy czy wolisz na przykład pisać, czy montować filmy. Ja wolę pisać. Filmy podróżnicze są bardziej 'dosłowne' niż teksty, a nie zawsze na dosłowności mi zależy.
Z drugiej strony filmem można przekazać to czego czasem zdjęciem i tekstem się nie da.
Ogólnie rób to co robisz najlepiej, moim zdaniem, a nie to co jest najpopularniejsze.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Bartek_Innovation

• Miasto: Knurów
  • Na forum od: 20.09.2014
« 21 Wrz 2014, 15:13 »
widzę, że sporo osób używa picasa w połaczeniu z google +, a nie np. facebook.
Czy ktoś używający picassa w połaczeniu z google + może przedstawić swoją opinie czemu akurat takie rozwiązanie w dokumentowaniu wypraw rowerowych??

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 21 Wrz 2014, 15:15 »
Podaj adres swojego bloga wyprawowego to coś doradzimy :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Wrz 2014, 16:04 »
widzę, że sporo osób używa picasa w połaczeniu z google +, a nie np. facebook.
Nikt nie jest na tyle szalony, by wgrywać paręset zdjęć przez webowy interfejs facebooka, który w dodatku często nie działa jak powinien. Picasa ma jednak swoją aplikację do porządkowania i opisywania zdjęć, a wypchnięcie tego w internet to jeden klik.
No i picasa (nie google+) praktycznie nie ma największej bolączki facebooka itp stron, brak wspomagania javascriptem. Po prostu działa, a nie zamula całą przeglądarkę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Wrz 2014, 16:30 »
Przypominam, że nie wszyscy maja konto na faceboku, a jest ono konieczne do przeglądania zdjęć.

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

RDK

• Gość
« 21 Wrz 2014, 16:35 »
Czy ktoś używający picassa w połaczeniu z google + może przedstawić swoją opinie czemu akurat takie rozwiązanie w dokumentowaniu wypraw rowerowych??

W takim połączeniu, gdyż g+ niejako wymusił posiadanie tam konta :P

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Wrz 2014, 16:45 »
Przypominam, że nie wszyscy maja konto na faceboku, a jest ono konieczne do przeglądania zdjęć.
Nie jest konieczne, o ile ktoś poprawnie ustawi widoczność galerii (tak samo jak w picasa). Nie mniej wrzucanie tam zdjęć to w dalszym ciągu dobry ból dupy.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 21 Wrz 2014, 17:35 »
Ani posiadanie konta na fejsbuku, ani ustawienia prywatności/widoczności albumu nie mają żadnego znaczenia. Nawet jeśli album jest prywatny, można podać komuś bezpośredni link, dzięki któremu album będzie widoczny nawet dla kogoś bez konta na fb.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 21 Wrz 2014, 23:57 »
co waszym zdaniem najlepiej sprawdza się do dokumentowania wypraw
Wydrukuj zdjęcia, wklej je do albumu, dodaj opisy, zaproś znajomych i opowiadaj ludziom o tym co widziałeś.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

• Wyprawy młodej pary
« 22 Wrz 2014, 13:35 »
Jakieś 2 laski z Łodzi pojechały na Bałkany a potem w jakimś MOKu czy czymś innym w tym stylu zrobiły spotkanie otwarte. Tam pokazywały zdjęcia i opowiadały co gdzie się przytrafiło. To było bardzo miłe i inspirujące spotkanie ;)

Niektórzy wrzucają zdjęcia i każde opisują. Ja wolę opisać wrażenia z danego dnia całościowo i wybrać do tego najciekawsze zdjęcia jako dodatek.

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 22 Wrz 2014, 18:46 »
Nie wiem jak to jest w Wordpressie, ale od lat korzystam z bloggera od googla. Plus to łatwe poruszanie się po panelu konfiguracyjnym, możliwość tworzenia prostych podstron i przede wszystkim ta usługa jest bezpłatna. Ponadto można zamieścić post'a z drogi przy pomocy MMS'a. Przydaje się, jak znajomi śledzą przebieg naszej podróży, a my nie mamy dostępu do internetu.
Co do google+, to chyba najłatwiejszy sposób - można sprawnie opowiedzieć historię w fotorelacji, oczywiście pod warunkiem że posiadamy zdjęcia.
Co do vimeo, to moim zdaniem sposób najbardziej ambitny. Dobry film ogląda się niezwykle przyjemnie. Człowiek zadaje pytanie, dlaczego taki krótki ??. Niestety, aby stworzyć przyjemny dla oka film to trzeba się napracować. Potrzebny jest przyzwoity materiał filmowy, umiejętność montażu i wizja. Jak ktoś ma te trzy składowe to film/klip powstanie sprawnie. Najlepiej przed podróżą obmyślić ogólną koncepcję i pod tym kątem kręcić ujęcia - później będzie znacznie łatwiej :)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 22 Wrz 2014, 18:55 »
Niestety, aby stworzyć przyjemny dla oka film to trzeba się napracować. Potrzebny jest przyzwoity materiał filmowy, umiejętność montażu i wizja. Jak ktoś ma te trzy składowe to film/klip powstanie sprawnie. Najlepiej przed podróżą obmyślić ogólną koncepcję i pod tym kątem kręcić ujęcia - później będzie znacznie łatwiej :)

Podpisuję się pod powyższym.
Łatwiej jest stworzyć teledysk, jeśli wcześniej mamy muzykę.
Polecam więc wybrać muzykę zanim zaczniemy nagrywać. Wtedy każde ujęcie będzie bardziej przemyślane i montaż pójdzie szybciej.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

• Wyprawy młodej pary
« 22 Wrz 2014, 19:18 »
My najpierw zbieramy ujęcia z trasy, a potem dobieramy muzykę. Efekty są zadowalające ;) Ale na pewno w tym roku zabrakło nam jakichś ujęć "gadanych" i scen biwakowych. Byłyby to dobre przerywniki i lepszy przekaz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum