Autor Wątek: Bagażnik, sakwy i fotelik czyli transportowe rozterki rodzica  (Przeczytany 2716 razy)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Już piszę w czym rzecz.

Mamy bagażnik Authora ACR 25. Mamy sakwy MSX. Mamy fotelik Hamax Siesta. Mamy problem z wygodnym połączeniem tego wszystkiego razem do kupy.

Po założeniu fotelika, sakwy wchodzą na wcisk i trzeba niezłej gimnastyki paluchów aby je wpiąć. Dodatkowo jedno zapięcie wypada praktycznie na zaokrągleniu bagażnika i mamy wrażenie jakby mu tam za dobrze nie było. Patrząc na to wszystko wygląda jakby brakowało bagażnikowi tak z 5-10 cm długości aby było ok. (Author ma 39 cm). Może niższe mocowanie sakwy by pomogło, ale takie rozwiązanie to jak na razie widziałem jedynie w bagażniku Tubus Logo. Niestety finansowo nie jesteśmy w stanie przesiąść się na ten model.
Szukamy więc jakiegoś tańszego rozwiązania. Może jakiś inny bagażnik albo sakwy. Torba Basila Glizdawki wpina się bez problemu, ale pojemność licha i drogie to to.

Może ktoś ma jakąś opatentowaną kombinację bagażnik - sakwa - fotelik.

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
przerabiałem ten temat. Miałem nawet bagażniki wydłużane o ten kawałek co mi brakowało. Parę wypraw w ten sposób zrobiłem.  Potem był Extrawheel.
Teraz bym proponował właśnie extrawheel.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Żona bierze tylne sakwy, ja przednie i fotelik - bez extrawheela lub przyczepki nie ogarniesz tego. Przetarłem sakwy i zgiąłem bagażnik jak woziłem je pod fotelikiem.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta Glizdawka

• Na forum od: 13.07.2011
Ludzie, nie będę do żłobka w extrawheelem jeździć  ;D.
Na wyprawy nie mamy problemu, bo mamy przyczepkę. Chodzi o codzienne zawiezienie dziecka do żłobka. Zawozi go Popiel i musi mieć jedną sakwę na swoje rzeczy do przebrania w pracy i drugą z rzeczami Aliena, którą zostawia. Potem ja go odbieram i mam do zabrania sakwę i swoją torebkę. Dlatego szukamy jakiegoś rozwiązania, żeby nie skończyło się to zniszczeniem sakw.

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Do przedszkola to ja niestety jechałam z plecakiem, czasem wypchanym na maksa. Czasem dziecię (jak dużo ciuchów zasikało) dostawało dodatkowo pakuneczek na kolana. Można powiesić plecak z tyłu fotelika.... Wszystko to nie jest wygodne, ale mniemam, że nie jedziecie do tego żłobka 10km?
Z rozwiązań to ja widzę jeszcze low-ridera, torbę na kierownicę?
A Popiel to tak się zmacha, że aż musi się w pracy przebierać? To może raz w tygodniu zapodać odwrotną kolejność i niechaj sobie na zapas przywiezie ciuchy to pracy. Albo pojechać tylko z ciuchami na przejażdżkę do pracy. Albo raz w tygodniu pojechać przyczepką (z ciuchami naturalnie tylko)?

Ja teraz wożę dwójkę, więc przyczepką. Problem z przewożeniem rzeczy zniknął :-) - ale fotelik i tak był dużo bardziej "poręczniejszy" i zastanawiam się kiedy mi się znudzi codzienna walka wyciąganiem i wciąganiem przyczepki...

• Użytkownik forum
Skoro żłobek, to kupcie mniejsze sakwy w jakimś decatlonie, takie co da się je bardziej formować - rzeczy w worki foliowe, do tego torby na kierownicę i wspomniany plecak w razie niemca - powinno zadziałać :D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Na jednej z kinderwyprawek widziałem u kogoś, wersję fotelika mocowaną na poziomej rurze.
Dziecko siedziało, przed kierującym rowerem.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Pająk miał taką wersję fotelika.
Teraz o wrażenia chyba Cinka trzeba pytać ;)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 15:22 PABLO »

• Użytkownik forum
Z przednim fotelikiem jest taki problem, ze dziecko nie może być zbyt duże (im większe tym łatwiej zarobić jego główką w brodę) a rodzic za to powinien być "większy" ;)

Niestety taki fotelik sprawdza sie tylko na początku, jest nawet lepszy niż tylny, ale dzieci rosną bardzo szybko i potem wesoło nie jest.
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Przyjrzałem się bagażnikowi. Jeśli:
1. Masz duży zapas regulacji na górnych prętach, by odsunąć tam bagażnik do tyłu,
2. W dolnym mocowaniu na tym płaskowniku masz od spodu wolne przynajmniej 2 otwory, tzn jeden normalnie przeznaczony do przykręcenia bagażnika do ramy i przynajmniej jeden z tych do regulacji wysokości,

To wtedy:
1. Rura do sklepu żelaznego/Praktikera/Castoramy/czegokolwiek po kawał blachy i śrubki.
2. Wycinasz z blachy kawałki wg poniższego paintjoba. 2 otwory mają pasować do płaskownika w bagażniku, długość płytki wedle uznania, by wystarczająco odsunąć bagażnik.

3. Przykręcasz blaszki i dzięki temu odsuwasz bagażnik na dolnym mocowaniu do tyłu.
4. Odsuwasz bagażnik na prętach u góry, by go wypoziomować.

Oczywiście wytrzymałość i sztywność takiego mocowania będą takie sobie, na wyprawę bym z taką rzeźbą nie jechał, ale na mieście zakładam, że nie wozicie nie wiadomo czego.

Offline Kobieta Glizdawka

• Na forum od: 13.07.2011
Dzięki za podpowiedzi. Na propozycje rozwiązań technicznych niech się Popiel wypowiada. Ja się skłaniam do kupienia dwóch małych np. przednich sakw i zakładania ich z tyłu. Ewentualnie przetestujemy jeszcze wersję z plecakiem zawieszonym na foteliku. 
Co do plecaka wilhelminaslimak, czy jak jeździłaś z plecakiem na plecach, to dziecko nim nie dostawało po głowie?
Aha wersja z dzieckiem z przodu odpada, bo my nie jesteśmy wysocy i dziecko by nam się szybko przestało z przodu mieścić, dlatego od razu kupowaliśmy fotelik, który posłuży trochę dłużej.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
    • http://www.klub-karpacki.org
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 15:21 PABLO »

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• foty na flickr.com
Co do plecaka wilhelminaslimak, czy jak jeździłaś z plecakiem na plecach, to dziecko nim nie dostawało po głowie?
Dostawało. Przywykło :-) Siniaków nie było, bo w końcu jeździł w kasku. Raczej dla mnie był pewien dyskomfort, bo mi głową w plecak uderzał. Ale ostatecznie to nie całodniowa wycieczka, tylko w naszym przypadku 10-15 minut jazdy. Po pewnym czasie i człowiek i dziecko przywyka do "niewygód".
Ja mam niecałe 170cm, żona miała podobny wzrost. Dziecko bez problemu jeździło na przednim foteliku mając ponad 4 lata.
Jeszcze bardzo wiele zależy od wymiarów dziecka :-)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
po prostu bagażnik z przodu.

:P chyba że już o tym wspomnieliście to sorry.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum