Autor Wątek: Maraton szosowy w Rewalu  (Przeczytany 1010 razy)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Maraton szosowy w Rewalu
« 22 Wrz 2014, 21:53 »
Trochę sportu po mojemu ;) - zapraszam do poczytania relacji z maratonu szosowego w Rewalu:
http://kot.bikestats.pl/1227555,Rewal.html

i do pooglądania fotek: https://picasaweb.google.com/102656043294773462009/REWAL?feat=directlink

Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Maraton szosowy w Rewalu
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Wrz 2014, 19:16 »
Gratulacje ;)
Tak mnie zastanawia czemu się nie łapiesz kogoś jadącego szybciej. W parze w końcu jest sporo łatwiej, można spokojnie te kilka km/h więcej jechać przy podobnym wysiłku, hm?

Nagradza się między innymi za ukończenie V Maratonu Rowerowego Dookoła Polski. Zrobił to w 22 dni
Ci goście to w ogóle są dla mnie żartem. Jeżdżą sobie z na spokojnie sakwami wokół Polski i nazywają to maratonem...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Wrz 2014, 19:44 »
No właśnie, tez już kiedyś widziałem na jakiejś stronie ten Maraton. Oczywiście, inicjatywa jest fajna, nawet jeżeli jedzie się 22 dni. Tylko żeby to od razu nazywać maratonem? No i skoro to już było po raz piąty przejechane to nie uwierzę, że nigdy nie słyszeli o MRDP. Mi by było głupio, że używam tej samej nazwy w sytuacji gdy jednak, mój maraton jest mniej maratonowy ;-)

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 23 Wrz 2014, 20:48 »
Ładnie powalczyłaś  ;)

Dziękuję!

Tak mnie zastanawia czemu się nie łapiesz kogoś jadącego szybciej. W parze w końcu jest sporo łatwiej, można spokojnie te kilka km/h więcej jechać przy podobnym wysiłku, hm?

Żeby to było takie proste. Startowałam w pierwszej grupie. Kolejne były puszczane co 5 minut. To dość duży odstęp czasu. Ci co mnie doganiali na pierwszej rundzie to byli ludzie z czubków kolejnych grup - zdecydowanie za mocni dla mnie. Osoby, które jechały z prędkością mogącą mi pasować zaczęły mnie doganiać dopiero na drugim kółku (gdzieś w jego połowie), a więc koło setnego kilometra, gdy miałam za sobą pokonaną połowę maratonu, zrobioną samotnie i na dość wysokim tętnie. W takiej sytuacji szarpnięcie i utrzymanie koła kosztowało mnie dużo wysiłku, a nikt raczej specjalnie na mnie nie czekał ;). Taką fajną grupą (szkoda, że nie zjechaliśmy się znacznie wcześniej, gdy jeszcze byłam świeża) była grupa Sławki Glapiak, gdzie wiozła się też Ula Hałupka (startowały razem). No ale tej grupie to raczej zdecydowanie nie zależało, abym się utrzymała ;).

No właśnie, tez już kiedyś widziałem na jakiejś stronie ten Maraton. Oczywiście, inicjatywa jest fajna, nawet jeżeli jedzie się 22 dni. Tylko żeby to od razu nazywać maratonem? No i skoro to już było po raz piąty przejechane to nie uwierzę, że nigdy nie słyszeli o MRDP. Mi by było głupio, że używam tej samej nazwy w sytuacji gdy jednak, mój maraton jest mniej maratonowy ;-)

Ano właśnie - inicjatywa fajna, ale gdy się wie o MRDP, to wygląda to wszystko zupełnie inaczej :).
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 23 Wrz 2014, 20:50 »
Nagradza się między innymi za ukończenie V Maratonu Rowerowego Dookoła Polski. Zrobił to w 22 dni
Ci goście to w ogóle są dla mnie żartem. Jeżdżą sobie z na spokojnie sakwami wokół Polski i nazywają to maratonem...

Żeby nie było że to zupełne leszcze (właściwie spiritus movens jest jeden):
zaczęło się w 2010 powiedzmy od zwykłego MRDP w 18 dni,
potem dystanse się wydłużały a czas skracał
2011 - 3777 km/17dni
2012 - 4000 km/16dni
2013 - 4000 km/15dni
2014 - 4734 km/22 dni (ale wszelkie dodatkowe kilometry to odbicia lub pętle - szukanie największych podjazdów po drodze, z Karkonoską na czele)
więc to nie do końca tak, że zrobili MRDP w 22 dni :)
Może nie jest to spanie po przystankach, ale też spokojną jazdą bym tego nie nazwał (dwóch zawodników rzuciło ręcznik na ring).

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Wrz 2014, 21:20 »
Nie uważam żeby to był spacerek, nawet gdyby przejechali tylko te 3000 km z trasy MRDP w 22 dni. Nie ma to jakby dla mnie znaczenia, jedni są mocniejsi, drudzy słabsi, każdy ma inne cele i marzenia, grunt że je realizuje.

Mnie po prostu gdzieś nie pasuje nazywanie tego maratonem, a dokładniej Maratonem Rowerowym Dookoła Polski, bo to powielanie nazw, wprowadzanie w błąd. Poza tym, ma niewiele wspólnego z samą formą maratonu.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum