Autor Wątek: W budowie - trekking na kołach 26"  (Przeczytany 7804 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: W budowie - trekking na kołach 26"
« 31 Paź 2014, 13:31 »
To jest zdecydowanie mój ulubiony wątek ;) Czemu on nie jest prowadzony w wątku 'Humor', ew 'Hyde Park'? Przecież i tak nikt z rad w nim wypisanych nie skorzysta :P

Wrażenia są takie, że mocno rozgięty dolny chwyt jest jednak wyraźnie mniej wygodny niż ten w tradycyjnym baranku.
To po jaką cholerę...

Plus jest taki, że Ci nikt go nie ukradnie...
Może o to chodziło przy budowaniu tego roweru? W końcu Worek dopiero co opisywał swoją przygodę gdy go napadli...

Dolny chwyt nie jest tak wygodny jak w szosie, ale w niej kierownicę ustawiałem przez wiele godzin!  Przed odpowiednim dla mnie jej ustawieniem było bardzo niewygodnie.
Wziąłeś pod uwagę, że Twoje teorie doboru kierownic są po prostu błędne? Zapomnij o nich
 i przymierz się do kilku baranków i znajdziesz ten właściwy.

Zjazdy na klamkach, w dolnym obawiałbym się OTB.
Rzeczywiście, świetną pozycję masz na tym rowerze ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
na drugiej poległem ja (Nebelhorn, sporo żwiru na drodze, który to właśnie powodował buksowanie; po kilkudziesięciu minutach walki o każdy metr zrezygnowałem - wrócę tam na terenowych oponach, ale przełożenie wezmę to samo).

Szukałem czegoś innego, ale trafiłem na ten post, więc wypada się pochwalić: wróciłem, zrobiłem :)
http://aard.bikestats.pl/1237607,Big-Bang-dz-9-porachunkowy.html
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
W temacie dolnego chwytu w baranku i używania go w terenie, czyli w stricte technicznej jeździe.
Myślałem, że prosto kierownica pozwala na lepszą kontrolę, a dolny chwyt służy generalnie nadania sylwetce aero.

Spójrzcie co tutaj goście wyczyniają na dolnym chwycie.

A ja mam problem, żeby czasem szosą kawałek po szutrze przejechać.
#Steel is Real

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Dolny chwyt ma różne właściwości w zależności pod jakim jest kątem. Przy równoległym (do ziemi) ustawieniu rower mniej chętnie skręca niż gdy jest on pod kątem.

A w temacie, rower zaliczył już sporo terenu. Początkowo bolały mnie nadgarstki z powodu nieprawidłowego ustawienia. Kierownica jest wyraźnie wyżej niż w szosie, więc poprawiłem i teraz dolny chwyt jest już chyba prawie pod kątem 45 st. Rower prowadzi się bardzo fajnie zwłaszcza po płaskim, na stromych zjazdach sprowadzam, bo nie mam zaufania swojej do techniki. Pozycja jest fajna, aerodynamiczna, ale jednocześnie bardzo rzadko zdarza się żeby ograniczało umieszczenie środka ciężkości.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Zresztą gdzieś czytałem o realiach kręcenia tych filmików na szosach w terenie - to tak ładnie wygląda zmontowane na filmie, bo w realu to jest mnóstwo dubli, zdaje się koła skasowane też były itd.
Też się na to natknąłem
o ile jednak duble, powtórki, odgrywanie po naście razy tch samych scen to norma przy robocie filmowej, o tyle fakt faktem że zniszczony sprzęt tutaj wyraźnie podnosi koszty produkcji  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Wszedłeś Michał na inny pułap ;) ja mialem na myśli większe sprzętowe obciązenie budżetu w stosunku do produkcji podobnych, tylko na sprzęcie bardziej dedykowanym

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Tylko to już są umiejętności stricte cyrkowe, a my rozmawiamy o normalnej jeździe. Zresztą gdzieś czytałem o realiach kręcenia tych filmików na szosach w terenie - to tak ładnie wygląda zmontowane na filmie, bo w realu to jest mnóstwo dubli, zdaje się koła skasowane też były itd.

Trafiłem jeszcze "making of"

po 20:00 minucie opowiadają jak sprawował się sprzęt. Mieli jeden zapasowy komplet kół i jak się okazało nawet nie musieli go użyć.
Faktycznie dubli sporo i kręcili takie coś parę miesięcy, co zostało poskładane w kilku minutowy film. Martyn Ashton przypłacił produkcję tego poważnym urazem kręgosłupa.

Powinienem raczej dodać w kategorii filmy rowerowe, ale jak zobaczyłem te wyczyny na dolnym chwycie zaraz skojarzyłem ten wątek.
Patrząc po całości to faktycznie goście są doświadczonymi wyczynowcami i całe to doświadczenie wypracowane mają na sprzęcie z prostą/giętą kierownicą, ale nie na baranku. Szosowy rower jak widać to po prostu pomysł na tą konkretną produkcję, czyli wyjątek od reguły.

Jeszcze w kwestii innego wątku, to widać wyraźnie, że jeżdżą na platformach i bynajmniej nie z powodu problemu z "powrotem na pedał" tylko konieczności podparcia czy nawet zeskoczenia.

#Steel is Real

Offline Mężczyzna 7milowebuty

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.01.2013
[...] Rower prowadzi się bardzo fajnie [...]. Pozycja jest fajna, aerodynamiczna [...].
Sam rower jaki jest – widać –  trochę dziwnie wygląda. Ciekawsze natomiast byłoby zobaczyć jak to jest kiedy na nim siedzisz i jedziesz, jak się na nim układasz. Być może to nawet jakoś sensownie wygląda.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kierownica jest wyraźnie wyżej niż w szosie [...] Pozycja jest fajna, aerodynamiczna,

Aha.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Lis 2014, 19:58 »
Odnośnie cantileverów, założone są takie:

W przeciwieństwie do większości nie ma regulowanego kąta klocków, więc trochę zabawy odpada. Byłyby idealne, gdyby nie sześciokątna nakrętka przytrzymująca linkę hamulcową :icon_twisted: Coś z tym koniecznie musiałbym zrobić.
Po długich poszukiwaniach znalazłem :) Pozostaje tylko się upewnić wymiarów, ale raczej są właściwe.

Na allegro po 2,65/10 szt. Teraz wysyłka darmowa, więc nic tylko brać. Gdyby ktoś był zainteresowany, to mogę się podzielić.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
« 14 Lis 2014, 21:34 »
Nie prościej byłoby założyć V-brake np. Avid Single Digit 5 czy jakieś Shimano skoro klamki na to pozwalają?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: