Autor Wątek: Accent Shannon - konkurencja dla Nordkappa.  (Przeczytany 6561 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Wiele z forumowiczów budowała w tym dziale forum swoje rowery a glówną bazą zawsze była rama accent nordkapp. Mi przypadła do gustu czerń matowa accenta shannona. To na tej podstawie zbudowałem kolejny rower.

Kolejny? Hmm, w sumie to jest niejako metamorfoza. Bo franca z 26 calowymi kołami zmieniła postać na Trekingowo-Przełajową piękność Shannon.

Poglądowe zdjęcie, jeszcze z przymiarek...

Efekt końcowy

Dziś rower stanął na koła (jeszcze są to pożyczone od szosy). Jego waga ze stalowym (tymczasowym) widelcem to 10kg200g. Jutro dojdą opony przełajowe i aluminiowy widelec.

Rama: Accent Shannon
Korba: Shimano Deore
Prz T: deore
Prz P: brak
Kaseta: hg 50
Łańcuch hg 50
« Ostatnia zmiana: 27 Wrz 2014, 16:25 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Quo vadis?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Prześwit z przodu serio jest taki mały, czy tylko tak wygląda? Wejdzie tam błotnik w ogóle?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
I tarcza hamulca ze złej strony  :P 10kg to już skończony projekt?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jakie kapcie mieszczą się w ramie?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Prześwit z przodu serio jest taki mały, czy tylko tak wygląda? Wejdzie tam błotnik w ogóle?
Widelec z tego, co widzę, to 26", a wsadzone koło to 28" :P. I Księgowy pisał, że to tymczasowy.
Ja na Shannonie roweru drugi raz bym nie złożył. Zresztą co jakiś czas i tak nachodzi mnie, by zmienić ramę, tylko szkoda mi trochę kasy i czasu na przekładkę.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Medwac, czemu shannon nie?

Offline Mężczyzna Medawc

Moje osobiste zarzuty, część z nich oczywiście dla innych będzie kompletnie nieistotna:
1. Geometria nie do końca moja wymarzona: za niska główka, mufa supportu za wysoko, zalecana długość widelca (440mm) to takie ni w pięć ni w dziewięć - ani to klasyczny wideł sztywny (ok 400mm) ni to typowy amortyzator (460-480mm). Szkoda, też, że nie ma rozmiaru 23-24", bo wtedy możliwe, że bym taki brał.
2. Konieczność poprowadzenia jednej z linek w pełnym pancerzu lub stosowania adapterów (u siebie mam teraz adaptery).
3. Fajnie byłoby mieć uchwyt hamulca tarczowego wewnątrz trójkąta, by nie kolidował z bagażnikiem. U siebie rozwiązałem ten problem "ostatecznie" - odpiłowując uchwyt.
4. Brak płytki pod stopkę centralną, ani mocowania pod boczną.
5. Rura podsiodłowa średnio spasowana ze sztycą, średnica ewidentnie większa, niż podawane 27,2mm.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
10,2 to jest masa ze stalowym widelcem (tymczasowym) i oponami szosowymi. Dziś dojdzie widelec aluminiowy i opony przełajowe. Więc masa podskoczy, albo się wyrówna. Widelec Odejmie opony dodadzą.

W planie wymiana kół. Obecnie są te od szosy, a pewnie jak sprzedam graty z Francy - kupie jakieś trekkingowe. Waham się jednak, bo nie chce aby kółka były ciężkie. A te trekkingowe są troszkę masywne.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
To bardzo ladna waga na trekking :) Mysle ze bez problemu zlozysz kola na solidnych obreczach i jakichs lekkich novatec'ach ponizej 1900g.

• Wyprawy młodej pary
4. Brak płytki pod stopkę centralną, ani mocowania pod boczną.
Stopki centralne są też z mocowaniem bez płytki. Jest blacha od góry, blacha od dołu. Ściąga się śrubą i do widzenia. Nie potrzeba żadnej specjalnie wspawanej płytki ;)
5. Rura podsiodłowa średnio spasowana ze sztycą, średnica ewidentnie większa, niż podawane 27,2mm.
Prawda. Ja mam sztycę 27,4mm i ona pasuje idealnie. Pochodzi z roweru MaGnum evo x i absolutnie nigdzie nie mogłem znaleźć sztycy w takim rozmiarze ;) Do evo x dla brata wziąłem więc 27,2 i jeździ z lekkim luzem.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Ściąga się śrubą i do widzenia. Nie potrzeba żadnej specjalnie wspawanej płytki

Lepiej zalatw sobie podkladki, bo mozesz zgniesc rurki, tak jak tu, albo i gorzej (rower Surly):

Podkladki sa np. takie, ja swoje zrobilem z Poxiliny:

http://www.ecovelo.info/2009/10/19/stuff-we-like-pletscher-deluxe-top-plate/

• Wyprawy młodej pary
W shannonie akurat mam nóżkę na tylne widełki, z podłożoną dętką. Ta nóżka centralna jest u dziewczyny i raczej tam małym ubytkiem lakieru nikt się przejmował nie będzie, rower już swoje przejechał ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Tu nie chodzi o ubytek lakieru - po prostu nie moglem znalezc lepszego zdjecia.

Jak masz ciezka reke, mozesz po prostu zmiazdzyc te rurki dociskajac stopke, a nawet opierajac sie o zaladowany rower jesli stopka jest mocna i silnie przykrecona.

O prosze:

Naprawde, podkladki z poxiliny to 12minut roboty, a rozkladaja sile scisniecia na cala powierzchnie rurki.

1. Wyrob poxiline
2. Naloz z obu stron na rurke, tak zeby w najcienszym miejscu miala z 5mm
3. Zaloz stopke i przykrec wystarczajaco mocno, zeby wypchnac poxiline po bokach, ale nie na tyle zeby miala kontakt z rurka
4. Poczekaj pare minut i odetnij nadmiar poxiliny
5. Po godzinie, jak juz porzadnie sie utwardzi, dokrec stopke porzadnie.

Offline Mężczyzna Medawc

Na pomysł z poxiliną nie wpadłbym. Na razie mam stopkę bez niczego i w sumie chyba tak zostawię bo w aluminiowej ramie ścianki są dużo grubsze i nie tak łatwo je zgnieść. Ale w razie w dzięki za pomysł.
Co nie zmienia faktu, że płytka i tak jest rozwiązaniem elegantszym i pewniejszym.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum