Autor Wątek: Galerie z wypraw - dyskusje  (Przeczytany 12142 razy)

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
Galerie z wypraw - dyskusje
« 26 Wrz 2014, 13:17 »
<---- dopisane przez olo: wątek został wydzielony na bazie wątku z tej wyprawy: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13028.0 ---->

Takie nieprzebrane fotki mają właśnie największy urok ( dla kolegów "po fachu" )  ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2014, 10:09 olo »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Odp: Katalonia, Barcelona 2014
« 26 Wrz 2014, 15:43 »
Cóż, w każdej sprawie da się znaleźć choć jedną osobę, która ma odmienną opinię od reszty  ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Wrz 2014, 20:10 »
Wycyzelowane fotki niczego nie pokazują
?
Pokaż swoje nieprzebrane zdjęcia na jakimś slajdowisku czy spotkaniach podróżników. Nagroda główna i nagroda publiczności są Twoje ;)

zrzut całej wyprawy ( bez przebierania ) ma natomiast sporą wartość
Ciekawe, czy to samo powiedziałbyś po przejrzeniu moich nieprzebranych zdjęć z pewnej trzytygodniowej wycieczki. Zdjęć jest 14 tysięcy.
Co takiego wartościowego wnosi kilka prawie identycznych ujęć zamiast jednego, najlepszego?

Maciek - zazdroszczę wyjazdu, chętnie pojeździłabym po Pirenejach i reszcie Półwyspu Iberyjskiego, choć na pewno nie latem ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Wrz 2014, 21:16 Janus »

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 26 Wrz 2014, 20:52 »
dla kolegów "po fachu"

Zdradzisz co to oznacza?

Akurat w tej sprawie jest to jedynie słuszna opinia  8)

A czymże się ta twoja/wasza "sprawa" różni od innych, że aż wymyka się ogólnie przyjętym wzorcom przedstawiania relacji?

Wycyzelowane fotki niczego nie pokazują

A to już teoria niemal rewolucyjna. Przejrzyj galerię janus z Nowej Zelandii albo Islandii i wróć to powtórzyć ;)

Już nie mówiąc o tym, że pisząc coś takiego stwierdzasz w zasadzie, że pojedyncze zdjęcia (jak mniemam) twojego kumpla nie mają żadnej wartości. A to nieprawda, bo niektóre są całkiem ciekawe.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 26 Wrz 2014, 22:40 »
Spoko,  kolega po prostu trolluje

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 27 Wrz 2014, 08:42 »

Co do fotografii, to podzielam zdanie
Takie nieprzebrane fotki mają właśnie największy urok ( dla kolegów "po fachu" )
Są normalne. Fotograficzne. Co zgadza sie z moją teorią fotograficzności... kiedy robiłem jeszcze za artystę, ale to dawne czasy.
Mogę też - tym razem nieskromnie - uznać się za "kolegę po fachu".
Gdyby pokazał tylko foty, które sam uważa za dobre - niewiele by z nich wynikało ( poza możliwością wnioskowania o jego fotograficznych umiejętnościach, które akurat mnie nie interesują ).Zrzut całości daje jakieś pojęcie o jego wyprawie. Dla mnie to pojęcie jest cenne - w odróżnieniu od kilkudziesięciu wycyzelowanych ujęć pod publiczkę.
Popieram. Foty robi aparat.

Nie rozumiem, jakie pojęcie o wyprawie dają dwa takie zdjęcia zamiast jednego?

« Ostatnia zmiana: 27 Wrz 2014, 09:43 Ma_rysia »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 27 Wrz 2014, 09:21 »
Takie, że ktoś stał w jednym miejscu dłużej, niż tylko dla zrobienia jednego zdjęcia? albo że nacisnął za długo spust migawki i zrobił niechcący dwa ujęcia?  ;D

Ładne tereny.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 27 Wrz 2014, 13:25 »
Albo że spojrzał, pomyślał "Wyszło całkiem nieźle, to pieprznę jeszcze jedno, nie wyszło? Ch.., zostawię, będę miał klin na kaca" ;)
Janus, mogłabyś gdzieś wrzucić te 14 000* fotek? Zobaczyłbym, czy zdzierżę :P

*Od grudnia 2012 roku nabiłem 13 697 klatek na liczniku migawki. Amatorszczyzna :P
« Ostatnia zmiana: 27 Wrz 2014, 17:20 wilcze_stado »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 27 Wrz 2014, 14:04 »
Janus, mogłabyś gdzieś wrzucić te 14 000* fotek? Zobaczyłbym, czy zdzierżę
Skąd, oczywiście zaraz je pokasowałam ;) Zostawiłam na dysku tysiąc z hakiem, w ostatecznym albumie wylądowało 250. Miałam wtedy nowy (pożyczony) aparat i testowałam różne ustawienia, stąd takie nieprzebrane ilości. Na ostatniej, miesięcznej wyprawie zrobiłam niecałe 2000 zdjęć, z czego w albumie jest 200. Według mnie to i tak sporo.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 28 Wrz 2014, 08:56 »
...śmierdzący śpiwór...

Hmm...Ciekawa jestem jak to przekazać na foto?

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 28 Wrz 2014, 09:19 »
Aftercrying, masz zadatki na dyktatora. Proponuje przeprowadzic sie do jakiejs republiki bananowej, tam bedziesz mial wieksze szanse :-P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 28 Wrz 2014, 09:32 »
Czy pokazałaś na nich obozowisko, rozgardiasz, swoje klamoty, to co jesz, wnętrze jakiegoś sklepu, brudne ciuchy, śmierdzący śpiwór, sposób przewożenia wody, sposób mocowania namiotu, wnętrze sakwy ?
Z tymi tematami, krajobrazami, spotkanymi osobami i autochtonami można się zmieścić na jednej, 36 klatkowej rolce filmu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Odp: Galerie z wypraw - dyskusje
« 28 Wrz 2014, 10:19 »
Zaraz to znaczy kiedy ? Po wyprawie - czy w trakcie ?
Większość w trakcie, resztę po. Co za różnica?

Czy pokazałaś na nich obozowisko, rozgardiasz, swoje klamoty, to co jesz, wnętrze jakiegoś sklepu, brudne ciuchy, śmierdzący śpiwór, sposób przewożenia wody, sposób mocowania namiotu, wnętrze sakwy ?
Nigdzie nie napisałam, że był to wyjazd rowerowy. Pokazałam to, co uważałam za ciekawe, a tak się składa, że tamtejsze krajobrazy uważam za coś ciekawszego niż sposób przewożenia wody w samochodzie. Było za to kilka zdjęć jedzenia i sklepów. Nie rozumiem, co to ma do selekcji zdjęć. Według mnie selekcja polega na wyborze najciekawszych zdjęć, z których każde dodaje coś do obrazu miejsca, po którym podróżowaliśmy czy samej podróży, a nie na kasowaniu zdjęć jedzenia czy obozowiska, żeby zmieścił się jeszcze jeden widoczek, czy też kasowaniu widoczków, żeby zmieściło się zdjęcie wnętrza sakwy. Powtarzające się prawie identyczne kadry, czy to krajobrazu, czy sposobu mocowania namiotu (fascynujące), nie wnoszą moim zdaniem niczego nowego i często odbierają mi ochotę na oglądanie reszty albumu.

Proponuję skończyć ten OT albo wydzielić osobny wątek ("Nie masz w galerii zdjęć brudnego śpiwora? Nie oglądam").

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 28 Wrz 2014, 11:58 »
Niestety, nawet w przypadku galerii rowerowej takie "wypróżnienie karty", bez przebierania zdjęć niewiele zmienia, bo:
- to fotografujący decyduje co i kiedy fotografuje, zatem i tak zobaczysz to co on w czasie wyjazdu uznał za warte pokazania.
- bardzo często robi się wiele ujęć, nie dlatego że chcemy zachować wiele zdjęć, ale dlatego, że nie jesteśmy pewni które będzie najlepiej pokazywać to to chcemy pokazać. Po cóż wtedy dawać oglądającemu 3 zdjęcia, różniące się naświetleniem?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 28 Wrz 2014, 21:01 »
Ja jako odbiorca czuje się wtedy jakby to autor się na mnie "wypróżnił".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum