Autor Wątek: Galerie z wypraw - dyskusje  (Przeczytany 12144 razy)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Odp: Galerie z wypraw - dyskusje
« 28 Wrz 2014, 21:50 »
Ale w tym przypadku zwracamy uwagę raczej na co innego. Nie na wrzucanie zdjęć powiedzmy "zakulisowych" każdej wyprawy (np. śmierdzący śpiwór), tylko na konieczność oglądania zdjęć niemal identycznych. Ma_rysia w jednym z postów (wczoraj 8:42) dała przykład takowych i zadała ci konkretne pytanie. Fajnie więc jakbyś konkretnie odpowiedział.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Wrz 2014, 21:53 »
To jest tylko cena, jaką trzeba zapłacić za możliwość zobaczenia czyjejś intymności. Cena niewysoka.
Jeśli to odpowiedź na mój post to nie rozumiem.
Jaka tu intymność, skoro fotografujący wybiera kiedy robi zdjęcia, a kiedy nie i po prostu pokazuje to co chciał pokazac?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Wrz 2014, 22:09 »
No bo należy robić zdjęcia na chybił trafił i gdzie popadnie. Albo przyczepić do głowy aparat i ustawić tryb "timelapse".

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 28 Wrz 2014, 22:26 »
Zacytuje forumowego guru "to jest dorabianie ideologii do zwyklego lenistwa i niechlujstwa."
Tez tak mam i z tego powodu zdjecia mam w szufladzie.
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
« 28 Wrz 2014, 23:12 »
Ale na tym polega istota fotografowania : to fotograf wybiera czas, miejsce i nastawy,
Dyskutujemy tylko na temat preferencji odbiorcy.
Oczywiście rozumiem Wasz punkt widzenia, mój jednak jest inny i uważam go nadal za spójny i logiczny.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 28 Wrz 2014, 23:16 »
Gdzie spójność i logika? Czekam na argumenty. :-)

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 28 Wrz 2014, 23:33 »
Skąd, oczywiście zaraz je pokasowałam  Zostawiłam na dysku tysiąc z hakiem, w ostatecznym albumie wylądowało 250. Miałam wtedy nowy (pożyczony) aparat i testowałam różne ustawienia, stąd takie nieprzebrane ilości. Na ostatniej, miesięcznej wyprawie zrobiłam niecałe 2000 zdjęć, z czego w albumie jest 200. Według mnie to i tak sporo.
W czasach jeszcze powszechnie analogowych a już nieśmiało cyfrowych prof. Leszek Szurkowski - w końcu zawodowy fotograf, co z tego, że artysta - powiedział, że dziennie trzaska ok. 100 zdjęć. Mnie to szokowało, bo przecież trzeba je najpierw obejrzeć ( nie tylko zobaczyć). Janus, ile czasu zajęło Ci obejrzenie 14000 zdjęć?
Czy pokazałaś na nich obozowisko, rozgardiasz, swoje klamoty, to co jesz, wnętrze jakiegoś sklepu, brudne ciuchy, śmierdzący śpiwór, sposób przewożenia wody, sposób mocowania namiotu, wnętrze sakwy ?
I to jest interesujące :D
Czy może starannie wyselekcjonowałaś najlepsze ujęcia, najpiękniejsze krajobrazy, najostrzejsze foty, po czym dodatkowo obrobiłaś je programem, żeby tylko publice oko zbielało z podziwu i zazdrości ?
A to już nieco mniej ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 29 Wrz 2014, 07:17 »
Brudne ciuchy, śmierdzący śpiwór i mokry namiot mogę sobie zorganizować w domu, krajobrazów (choćby i wymuskanych), ludzi czy architektury sobie tak nie pooglądam.

Elwood

• Gość
« 29 Wrz 2014, 09:35 »
Proszę:

« Ostatnia zmiana: 29 Wrz 2014, 09:40 Elwood »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 29 Wrz 2014, 09:47 »
Dziękuję:

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 29 Wrz 2014, 10:20 »
Wycyzelowane fotki niczego nie pokazują - zrzut całej wyprawy ( bez przebierania ) ma natomiast sporą wartość. Pierwszy przykład z brzegu - rozjechana żmija, wnętrze sklepu itp.

Któż broni wybrać właśnie rozjechana zmiję i wnętrze sklepu do galerii, zamiast 50 wypieszczonych krajobrazów?
Chodzi o to by nie pokazywać śmietnika z 1500 fotami, gdzie są np po 3, 4 ujęcia jakie podała jako przykład Marysia, a wybrać dobry zestaw fotek. Ale na to potrzeba chwili pomyślunku i trochę pracy, znacznie łatwiej sie "wypróżnić" i w sumie jest to odpowiedni czasownik.

\
Czy pokazałaś na nich obozowisko, rozgardiasz, swoje klamoty, to co jesz, wnętrze jakiegoś sklepu, brudne ciuchy, śmierdzący śpiwór, sposób przewożenia wody, sposób mocowania namiotu, wnętrze sakwy ?
Czy może starannie wyselekcjonowałaś najlepsze ujęcia, najpiękniejsze krajobrazy, najostrzejsze foty, po czym dodatkowo obrobiłaś je programem, żeby tylko publice oko zbielało z podziwu i zazdrości ?

Uwielbiam, jak ktoś kompletnie nie zauważa, albo nie chce zauważyć wszelkich stanów pośrednich.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Na forum od: 13.03.2010
« 29 Wrz 2014, 10:34 »
To nie jest forum fotograficzne tylko podróże rowerowe. Rozpiętości tonalnej nie będziemy analizować, głębokości reportażowej również. W różne miejsca jeździ wiele osób. Po obejrzeniu kilku galerii można sobie wyrobić w miarę obiektywną opinię. Przeglądanie kilkuset zdjęć bez komentarza to horror dla normalnych ludzi. Jak ktoś ma zboczenia to musi z tym żyć i nie ma co uogólniać swoich "nietuzinkowych preferencji" na zdrową tkankę społeczną.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline maciek306

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2010
« 29 Wrz 2014, 10:37 »
Prosząc o komentarze, chodziło mi aby dotyczyły one wyprawy a nie ilości zdjeć. Jestem zdziwiony na tym forum strasznym czepiania się o szczegóły, niektórzy chyba robią to z nudów. To jest moja relacja, nie przerabiałem jej specjalnie dla pedantów, taką "ją" pokazuję znajomym i jeśli kogoś nudzi to niech nie ogląda. Myślałem że to forum podróżnicze anie fotograficzne...

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Na forum od: 13.03.2010
« 29 Wrz 2014, 10:41 »
Prosząc o komentarze, chodziło mi aby dotyczyły one wyprawy a nie ilości zdjeć. Jestem zdziwiony na tym forum strasznym czepiania się o szczegóły, niektórzy chyba robią to z nudów.
Ta część została wydzielona z Twojego wątku. I te komentarze nie dotyczą już Twojej wyprawy, tylko ogólnie galerii z wypraw.

Twoja wyprawa była bardzo fajna, zdjęcia również. Lubię te tereny i bardzo była dla mnie przydatna. Było tylko kilka uwag, że można by to trochę przebrać i wtedy pojawił się głos, że wypróżnienie nie jest złe, na co trzeba było zareagować, aby powstrzymać propagowanie tak niecnych pomysłów na forum.  ;)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 29 Wrz 2014, 10:42 »
Maciek, w tej chwili ta dyskusja juz chyba nie jest o dokładnie Twojej galerii, a w ogóle o tym, jak foty z wyprawy prezentować.

Ja Twojej galerii sie nie czepiam, bo nawet nie zdążyłam zajrzeć. Ale jeśli tam jest z 500 nieopisanych zdjęć, to nawet nie obejrzę kilkunastu, bo to - tak jak pisał Pustelnik - jest męka.  :D  Ale chętnie zajrzę i na pewno skomentuje w odpowiednim wątku.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum