Autor Wątek: Szczepionki potrzebne i niepotrzebne  (Przeczytany 2103 razy)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
(alkomaty nie mierzą bezpośrednio stężenia alkoholu - bo i jak? -  tylko stężenie co2 w wydychanym powietrzu).
Alkomaty mierzą stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu.
http://www.spy-shop.pl/blog/jak-dziala-alkomat/

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Jeżeli mowa o komarach to ja napiszę o moim postępowaniu w wiejskich obszarach Tajlandii i Laosie.

Przez cały pobyt nosiłem długie białe spodnie i białą koszulę z długim rękawem. Odzież była nasączona permetryną i po każdym praniu odświeżałem nasączenie. Kostki, szyję, głowę i ręce pryskałem preparatem z dużą zawartością DEET. Spałem w bawełnianym śpiworze nasączonym permetryną, zawsze pod moskitierą. W pokojach, szałasach i bungalowach w których spałem zapalałem kadzidło na komary.
Nie ustrzegło mnie to przez zakażeniem Dengą od jakiegoś komara. Byłem tam niecałe 3 miesiące.

Wydaje mi się, że nie wiele więcej w zakresie profilaktyki anty-komarowej mogłem zrobić.  Po prostu jak ma się pecha to ten zarażony komar cię dziabnie. 

Profilaktyki anty-malarycznej nie stosowałem. Miałem ze sobą Lariam co mi został z pobytu w Ekwadorze.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
(alkomaty nie mierzą bezpośrednio stężenia alkoholu - bo i jak? -  tylko stężenie co2 w wydychanym powietrzu).
Alkomaty mierzą stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu.
http://www.spy-shop.pl/blog/jak-dziala-alkomat/
Ach, Elwood, w tym kontekście to wypada choć trochę być w temacie.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Elwood

• Gość
Nie jestem doskonały.
 ;D

Zamykam się w sobie.
Do zobaczenia wiosną.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jasna* odzież pochłania mniej ciepła, stąd mniej kusi komara za dnia.
Dlatego też tną nas wieczorem i nad ranem, kiedy jest chłodniej a my jesteśmy dlań chodzącymi kaloryferami.

Trochę tak jest ale nie do końca. Wystarczy przejrzeć kilka książek/przewodników żeby zobaczyć, że sami autorzy nie są tego pewni. Dobry przykład: moskitiery na głowę/kapelusz - są często czarne. Jak to się ma do zaleceń noszenia jasnej odzieży? Gdzieś kiedyś przeczytałem, że komary nie widzą czarnego... Ile w tym prawdy?
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/112592,jaki-kolor-ubrania-przyciaga-komary
wg tego tekstu komary (robactwo rozwijające się nad wodą) lgną do niebieskiego. Jak to się ma do malowania okiennic na niebiesko np na Syberii? Mało kto wie, że to forma odstraszania komarów - bo podobno one niebieskiego jednak nie lubią. Jak jest na prawdę?

Niby sposobów na walkę z nimi jest mnóstwo ale poza niektórymi to większość się wzajemnie wyklucza.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Dobry przykład: moskitiery na głowę/kapelusz - są często czarne. Jak to się ma do zaleceń noszenia jasnej odzieży?

Kapelusze i moskitiery są czarne (moim skromnym zdaniem) aby uchronić nas przed promieniowaniem UV. Pisał o tym Michał Sitarz w wątku o Namibii. Ma to sens, bo w bezpośrednim słońcu komary nie tną, a promienie UV niszczą nam skórę.
Polecam krótki filmik "Jak widzi Cię słońce":

W cieniu za to jesteśmy dla komara widoczni tak samo w każdym kolorze. Co innego muchy i inne dziady (poza Leśnymi ;) ), które lgną do jaskrawych, pomarańczowych, żółtych itd..
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
a promienie UV niszczą nam skórę.

Od UV są filtry a nie moskitiery. Nie przemawia to do mnie. Zresztą jak to się ma do moskitier-kapeluszy robionych w jasnych kolorach z impregnacją UV? FjallRaven, TNF, Lafuma mają takie w swojej ofercie - i są one jasno beżowe. Brettshneider robi głównie ciemne (te do noszenia). Każda z tych firm ma "doświadczenie" w produkcji sprzętu z naciskiem na tę ostatnią bo ona się w tym specjalizuje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum