Autor Wątek: Szczyty gór polskich z sakwami  (Przeczytany 903 razy)

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
Szczyty gór polskich z sakwami
« 9 Paź 2014, 19:04 »
Jako ze temat jazdy z sakwami po pasmach gór i szczytów w Polsce przewija się dosyć często w różnych wątkach postanowiłem założyć nowy temat. Od siebie dodaję na początek

1. Przehyba (Beskid Sądecki) - 1175 m npm
  • wjazd asfaltową drogą aż na sam szczyt od strony Gabonia (możliwość podjazdu z sakwami całej trasy)
  • możliwy wjazd od Szczawnicy niebieskim szlakiem ale po odbiciu od asfaltu droga pnie się bardzo ostro pod górę (tutaj trzeba prowadzić) a następnie po dotarciu w okolice Przehyby wypłaszcza się

2.Turbacz (Gorce) - 1310 m npm
  • od Koniny drogą asfaltową, później podjazd szlakiem czerwonym (w zależności od ładunku w sakwach - podjazd możliwy) do Przełęczy Borek (1009 m npm) i następnie żółtym (czasami trzeba podprowadzić rower ze względu na korzenie, kamienie) aż pod sam Turbacz. Zjazd np czerwonym szlakiem do Przełęczy Knurowskiej lub przez Stare Wierchy do Rabki

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Szczyty gór polskich z sakwami
« 9 Paź 2014, 20:59 »
A może lepiej by to na jakąś mapę nanosić? Gdyby więcej osób podjęło temat, to mogłaby całkiem fajna baza powstać.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 9 Paź 2014, 21:36 »
Fajnie że założyłeś taki temat . Mnie on bardzo zainteresował .
Przehybę już mam w połowie zrobioną, w połowie bo wjechałem i zjechałem asfaltem ale w następnym sezonie chce zjechać do Szczawnicy .

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Paź 2014, 22:41 »
Od siebie polecę:

Czupel, najwyższy szczyt Beskidu Małego, od przeł. Przegibek (nie jestem pewien czy da sie tam podjechać, ja musiałem pchać przez śnieg :)), lub od zachodu asfaltem do schroniska na Magurce.

Otryt od Lutowisk, ale nie cały czas szlakiem tylko od granicy lasu stokówką na grzbiet, wyjeżdża się ok 4km od schroniska i dalej grzbietem. Trasa przejezdna bez problemu.

Grzbietem Gór Sowich, Bardzkich i Złotych - piękne trasy na rower.

Masyw Śnieżnika - jest tam dużo stokówek, nawet asfaltowych, grubo powyżej 1000m n.p.m.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 9 Paź 2014, 23:19 »
Od siebie polecę:

Czupel, najwyższy szczyt Beskidu Małego, od przeł. Przegibek (nie jestem pewien czy da sie tam podjechać, ja musiałem pchać przez śnieg :)), lub od zachodu asfaltem do schroniska na Magurce.

Również polecam Czupel. Na szczycie ładny widok na Górę Żar i Jezioro Międzybrodzkie. Od przełęczy Przegibek do niedawna znacznej części nie dało się podjechać. Natomiast niedawno wybudowano w sąsiedztwie szlaku szeroką trasę do narciarstwa biegowego, która chyba (całej nie przebyłem) prowadzi na samą Magurkę i dalej właśnie na Czupel. Podejrzewam więc, że da się już i od tej strony wjechać. Z Czupla z kolei fajny zjazd szlakiem do Czernichowa.

Po drugiej stronie jeziora jest jeszcze oczywiście kultowy Żar, na którym rowerzystów bez liku.

Ale chyba najlepsze w okolicy jest moje tegoroczne rowerowe odkrycie czyli Skrzyczne, na które bez problemu można podjechać od Ostrego. Najpierw długo asfaltem, a potem świetnym szutrem. Z tego co pamiętam około 800m przewyższenia, a na szczycie widok rewelacyjny.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 10 Paź 2014, 14:59 »
no i najłatwiejszy niegdyś wariant drogą szutrową przez Jaworzynę Kamienicką, teraz mocno zniszczony przez ciągniki z drewnem

Jakby ktoś był zaskoczony tabliczką, oficjalnie szlak jest zamknięty dla ruchu turystycznego ze względu na bardzo dużą liczbę martwych drzew. Szedłem, widziałem :p Taka sama sytuacja na zielonym szlaku z doliny Kamienicy na Kudłoń. Też byłem :)

http://www.gorczanskipark.pl/page,art,id,109,kategoria,Wykaz_szlakow_i_sciezek_udostepnionych_dla_turystyki_.html

http://www.gorczanskipark.pl/page,news,news,222.html

Ogólnie w Gorcach i nie tylko można, szczególnie po większych wichurach, natrafić na niespodzianki w postaci wiatrołomów, warto sprawdzić jak ktoś nie lubi ;) Np. w tym sezonie mnóstwo zwalonych drzew zastawiało czerwony szlak na Lubań, choć obecnie już są praktycznie w całości uprzątnięte.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Paź 2014, 15:02 »
szlakiem z Walimia - ubawisz się stukrotnie  .

ktorym? tam chyba jest niejeden, o ile pamiętam.

Edit: ten o którym pomyslałam jest rzeczywiście zabawny:D
« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2014, 15:38 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

mariobiker

• Gość
« 28 Paź 2014, 22:20 »
Przehybę już mam w połowie zrobioną, w połowie bo wjechałem i zjechałem asfaltem ale w następnym sezonie chce zjechać do Szczawnicy .
  Jeśli jest sucho to zjazd do Szczawnicy jest bardzo przyjemny https://picasaweb.google.com/116105494439608775503/2009Gory?noredirect=1#5951602455084284194

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 29 Paź 2014, 00:38 »
Z Żaru można na Kiczorę, kocierz, potrójną, i Groń Jana Pawła II.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum