Autor Wątek: Wyprawa wokół Polski  (Przeczytany 4886 razy)

fortipianek

• Gość
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 16:11 »
Tak, z Gostynia Wlkp. Planuję wyjazd ok. 15 lipca, i ogólnie daję sobie czas na jazdę, nic mnie nie goni. Czemu pytasz?  :D

Offline ChL3BeK

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 15.05.2011
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 16:36 »
Pytam bo mam 16 km do Gostynia ;-) a tak poza tym jeśli szukasz kompana to kto wie może bym się skusił tylko nie wiem jeszcze w jakim terminie dostane urlop. Na ile dni planujesz trasę?

fortipianek

• Gość
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 17:11 »
Szczerze, to w ogóle nie planuję  :) Chcę zrobić trasę w 30-40 dni, w razie czego mam czas do końca sierpnia. Nie nastawiam się na jak najszybsze połykanie "kaemów", chcę zwiedzić możliwie jak najwięcej.  Planuję (no akurat to) dojechać PKP do Słubic lub Rzepina i stamtąd w prawo lub lewo. Noclegów też teraz nie planuję i nie rezerwuję. Zbieram tylko info i adresy gospodarstw agro., schronisk itp. Bardziej jednak nastawiam się na remizy OSP, parafie kościelne, jakaś stodoła i łut szczęścia.
Oczywiście, że fajniej byłoby jechać w towarzystwie, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że ciężko o osoby, które mają wolne całe wakacje :roll:

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 17:29 »
a namiotu ze sobą nie bierzesz?

będziesz miał więcej swobody w planowaniu, nawet jeśli wstępnie zakładasz, że większość noclegów będzie pod dachem

- jak łutu szczęścia zabraknie to nocujesz na dziko, a jak się spodoba to przerzucasz się na tego typu noclegi, bo mają swój urok, ewnetulanie traktujesz jako margines bezpieczeństwa, żeby nie być sztywno uzalezniony od dominujących nocegów pod dachem;
- łatwiej jednak znaleźć nocleg u kogoś w ogródku niż u kogoś w łóżku;
- są rejony np. bieszczady, beskid niski, gdzie pól biwakowych masz sporo, a bazy "murowanej" brak, ewentualnie zamiast trzymać się rejonów najładniejszych, z obawy o nocleg, będziesz ciążył ku cywilizacji;
- są rejony np. wybrzeże gdzie co prawda bazy noclegowej dużo, ale znalezienie nocelgu na jedną noc będzie problematyczne, natomiast na pewno będą tam campingi.

fortipianek

• Gość
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 18:05 »
No to oczywistość, nawet tego nie pisałem. W ostatnich dwóch wypadach używałem HiMountain Biker, aczkolwiek jechaliśmy w dwie osoby i te 4kg jakoś fajnie się rozłożyło. Sam, wątpię czy go wezmę.  :roll:
Myślę o czymś takim:
http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&kat=0&prod=408
Co prawda nie widziałem na oczy ale po wymiarach sądzę, że rower też tam wcisnę.

Anu, no z noclegami jest problem, czasami nawet tłumaczenia, że śpiwór się posiada nic nie dają. Nie i już. :lol:

Offline pindol

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.06.2010
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 18:46 »
Mnie coś kusi ta Polska i chyba też zdecyduje się jechac;> jakos na poczatku lipca. Planuje zacząć od lubuskiego, pomorze itd. Połowa drogi wypada na lubelszczyźnie gdzie mam rodzine, a gdzie rodzina tam nocleg, super wyżywienie i chillout:D może ktoś się przyłączy?

fortipianek

• Gość
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 19:40 »
No ja wcześniej niż 13 go raczej nie dam rady.
pindol, Chl3Bek, można pomyśleć o wspólnym wypadzie, aczkolwiek każdy wozi swoje i jakby co jedzie jak chce, bez stresu i ganiania za sobą na siłe?   :D

Offline ChL3BeK

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 15.05.2011
Wyprawa wokół Polski
« 15 Maj 2011, 21:36 »
całości to pewnie nie zrobie bo mi czas na to nie pozwoli ale z 1000km to pewnie daloby rade ;]

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Wyprawa wokół Polski
« 16 Maj 2011, 20:54 »
Jadąc dookoła Polski, cieszyliśmy się z kolegą że wybraliśmy kierunek zgodny z ruchem wskazówek zegara.

Trasy PTTK nie polecam, ale może się przydać przy planowaniu własnej. Ale jeśli chciałoby się nią jechać, to nawet z sakwami nie jest to żadne ryzyko.

Cytat: "fortipianek"
Co prawda nie widziałem na oczy ale po wymiarach sądzę, że rower też tam wcisnę.
po co?

fortipianek

• Gość
Wyprawa wokół Polski
« 16 Maj 2011, 23:54 »
Cytat: "Robert!"
po co?

no jakoś tak lepiej mi się śpi jak mam sprzęt przy sobie ( z tego względu wybrałem HiMo Bikera, całkiem fajny).
Muszę jeszcze przetrawić myśl czy wybierając namiot iść w stronę totalnej minimalizacji - tylko awaryjnie
czy też postawić na większy komfort (przy większej wadze). No ale to w innym temacie.

Tagi: dookoła polski 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum