Autor Wątek: Komu płacą za jazdę rowerem?  (Przeczytany 2599 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Komu płacą za jazdę rowerem?
« 14 Paź 2014, 19:52 »
Spotkałam się wcześniej z tym tematem, ale dzisiejsza gazeta przypomniała mi go artykułem, w którym miedzy innymi czytam:  W Europie to działa
Ten utopijny zdałoby się pomysł został wprowadzony w życie w kilku europejskich krajach. Większej wypłaty pod koniec miesiąca (w pieniądzach, nie w bonach zakupowych) dzięki przyjeżdżaniu do pracy rowerem spodziewać się można m.in. w Holandii, Danii, Niemczech, Belgii a od niedawna też we Francji. W tej ostatniej ministerstwo transportu w czerwcu tego roku wprowadziło półroczny Plan velo. 20 francuskich firm i instytucji zgodziło się na płacenie swoim pracownikom za to, że w dojazdach do pracy używają rowerów. Jakie to pieniądze? Otóż ustalono, że każdy kilometr przejechany do i z pracy na rowerze, premiowany będzie 25 eurocentami. Kwota ta trafi w całości do kieszeni rowerzysty, gdyż jest wolna od podatku.
W Belgii program dopłat do rowerowych dojazdów do pracy działa już z powodzeniem od 1997 roku. Belgowie mogą liczyć na 20 eurocentów za przejechany kilometr (do wypłaty liczy się nie więcej jednak niż 15 kilometrów dziennie). W Holandii stawka wynosi 15 eurocentów za kilometr, natomiast w Wielkiej Brytanii rowerzysta może dostać 20 pensów za przejechaną milę (jedna mila to 1,6 km), jeżeli jeździ własnym rowerem. W Wielkiej Brytanii bowiem (tak samo z resztą jak np. w Holandii) pracownicy mają możliwość użytkowania rowerów służbowych. Od 1999 roku firmy mogą kupować rowery, wrzucać je w koszty prowadzenia działalności i odliczać podatek VAT. Taki pojazd wraz z wyposażeniem (kamizelka, kask etc.) zostaje wypożyczony pracownikowi na określony w umowie czas w celu użytkowania go do dojazdów do pracy. Po wygaśnięciu umowy pracownik może wykupić użytkowany przez siebie pojazd za równowartość jego aktualnej ceny rynkowej.

Czy jest wśród was ktoś komu pracodawca płaci za dojeżdżanie do pracy rowerem albo chociaż czy znacie kogoś, kto zna kogoś...? Ciekawa jestem jak to działa w praktyce, ile pieniędzy - i w jaki sposób rozliczanych oraz udowadnianych - dostaje rowerzysta. W Irlandii niestety nigdy się z tym nie spotkałam, ale byc moze pracuje w złej branży ...:)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Komu płacą za jazdę rowerem?
« 14 Paź 2014, 22:47 »
Nie spotkałem się z czymś takim. W Polsce chyba nie ma takich dopłat, rower traktowany jest raczej z niejaką pogardą, bo przecież auta są takie wspaniałe :) Oprócz tego, to jakoś nie oczekuję dopłaty za dojeżdżanie rowerem, nie czuję się pokrzywdzony przez los.
« Ostatnia zmiana: 14 Paź 2014, 22:53 transatlantyk »

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 15 Paź 2014, 05:33 »
A czy można na odliczyć zakup roweru na własną działalność?  Samochód ciężarowy tak, a rower np. towarowy?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 15 Paź 2014, 07:59 »
ja w praktyce też tego nie spotkałem, ale widzę na tej stronie jakieś informacje o odliczaniu podatku VAT jak ma się działalność.

http://www.rowerystylowe.pl/c-291/rowery-miejskie
jest w aktualnościach poniżej.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Paź 2014, 08:32 »
Na pewno można, o ile w danej działalności ma to sens. Prawo (z niewielkimi wyjątkami) nie określa co mozesz, a czego nie mozesz uznać za koszt uzyskania przychodu. To samo z odliczeniem VAT.
Prowadząc np wypożyczalnię rowerów spokojnie,  a prowadząc np szkołę językową trzeba by znaleźć jakieś sensowne uzasadnienie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Paź 2014, 08:35 »
A czy można na odliczyć zakup roweru na własną działalność?  Samochód ciężarowy tak, a rower np. towarowy?

Możesz 'wpisać w koszta', 'odlicza się' (chyba) jednorazowo. Kosztem są również części, ew. niektóre artykuły odzieżowe.

'W kosztach' mam niby-kolarkę.  8)

/.../
Czy jest wśród was ktoś komu pracodawca płaci za dojeżdżanie do pracy rowerem/.../

Sam sobie płacę (na niby): najpierw 'płaciłem' 1,5 zł/km, od czasu, kiedy na forum pojawiło się dumpingowe 0,60 zł/km - z żalem 'zeszłem z ceny'.

Zabawa polega na tym, aby rower/y (nakłady) się 'zwrócił/y'.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 15 Paź 2014, 09:15 »
niezłe łatoś. Sam sobie płacisz... 
 ;D

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 15 Paź 2014, 09:30 »
Można też liczyć kasę zaoszczędzoną na paliwie i potraktować to jako "zysk z roweru". Ja mam dom-praca-dom 24 km i jeśli zamiast samochodu jadę rowerem to licząc średnie spalanie w mieście 9L/100km zostaje mi w kieszeni 11 zł za samo paliwo.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 15 Paź 2014, 09:59 »
W Trójmieście są już pierwsze przypadki prywatnych firm płacących za dojazdy.
Z tego co mi się zdaje, to niezbyt precyzyjnie opisano głośny ostatnio przypadek francuski. W firmach objętych pilotażem nie płaci się za dojazdy, tylko można uzyskać odliczenie podatkowe.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 15 Paź 2014, 10:02 »
Ale wtedy chyba byłoby tak, że na tym rowerze nie mógłbyś jeździć prywatnie. Całkiem niedawno pisali coś o kontrolowaniu samochodów na firmę i sprawdzaniu, czy ktoś np. w niedzielę rodziny do Tesco nie wiezie.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 15 Paź 2014, 10:03 »
Liczę podobnie jak Ricardo, ale biorę pod uwagę wyłącznie podatki zawarte w cenie paliwa. Satysfakcja przynajmniej 2x większa, chociaż kwoty o połowę mniejsze.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 15 Paź 2014, 10:42 »
Jest firma w Krakowie która taki bonus wprowadziła, ale sprawę znam tylko z internetu:

http://ibikekrakow.com/2012/11/19/premie-rowerowe-w-krakowskiej-firmie/

Ja jeździłem w godzinach pracy, ale to jednorazowo:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=12966.0

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Na forum od: 16.03.2014
« 15 Paź 2014, 12:05 »
Nie znam takich przypadków, ale jest i druga strona medalu, z którą warto się liczyć zanim wymsknie się przy pracodawcy pomysł na dopłacanie za rower.

Ja dojeżdżam niemal codziennie do pracy rowerem. Dystans niewielki 10-11km, czasem na około będzie nawet 20km. W pracy zawsze biorę prysznic - bo mamy taki luksus, a i chcę być świeży pod koszulą - więc codziennie zużywam kilka-kilkanaśnie litrów wody (szczerze - nawet nie wiem ile). Wody, za którą płaci pracodawca.Gdybym teraz oczekiwał od niego dopłacania za rower to kto wie, czy Ja nie musiałbym zwracać za wodę zużywaną w ilościach znacznie większych niż robią to inni pracownicy.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 15 Paź 2014, 14:09 »
Nie do końca w temacie, ale zdarzyło mi się kilka razy wybrać w podróż służbową rowerem. Przy rozliczaniu kosztów otrzymywałem zryczałtowany zwrot w wysokości ceny biletów komunikacji publicznej. Przyjemne z pożytecznym :wink:
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

blondas

• Gość
« 15 Paź 2014, 14:45 »
Ale wtedy chyba byłoby tak, że na tym rowerze nie mógłbyś jeździć prywatnie. Całkiem niedawno pisali coś o kontrolowaniu samochodów na firmę i sprawdzaniu, czy ktoś np. w niedzielę rodziny do Tesco nie wiezie.
Ale kontrolować samochód jest prościej niż rower. Dla samochodu powinno się prowadzić coś na kształt rejestru podróży. W przypadku auta można to próbować sprawdzać, ale przy rowerze to już zupełna bzdura.
Ja prowadzę działalność i mam rower "wciągnięty" jako środek transportu. Zresztą zgodnie z prawdą używam roweru w pracy. Kupując części rowerowe biorę faktury i księgowa to rozlicza.
Trochę się tego uzbierało i żałuje, że tak późno wpadłem na ten pomysł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum