Autor Wątek: Komu płacą za jazdę rowerem?  (Przeczytany 2604 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Komu płacą za jazdę rowerem?
« 15 Paź 2014, 17:53 »
Oprócz tego, to jakoś nie oczekuję dopłaty za dojeżdżanie rowerem, nie czuję się pokrzywdzony przez los.

To nie jałmużna na biedaków jeżdżących rowerami, tylko forma zachęty do przesiadki na rower, ew. nagrodzenia tych co już jeździli. Jeśli dopłaca państwo czy miasto - to jest to w interesie przepustowości systemu. Więcej rowerów to mniej korków, krótszy czas dojazdu karetek, szybsze dostawy, poczta, mniej spalin etc.
Jeżeli płaci firma, to w jej interesie może być np. nieutrzymywanie miejsc parkingowych(choćby sam podatek gruntowy). Ale w Polsce pracownik zaparkuje sobie na trawniku i nie ma problemu, stąd mała popularność takich dopłat.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 15 Paź 2014, 19:31 »
Mojej koleżance w Krakowie podobno płacą 50gr za kilometr, ale szczerze mówiąc nie wiem w jakiej firmie pracuje ;-)

Mi w Holandii nic nie płacą ;(

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 15 Paź 2014, 21:20 »
czy Ja nie musiałbym zwracać za wodę zużywaną w ilościach znacznie większych niż robią to inni pracownicy.

Spoko, zapłacisz co najwyżej ZUS i podatek :)

Ja dojeżdżam codziennie rowerem, dystans minimalny, ale jestem 3-4 razy szybciej niż na piechotę :)
Z ciekawostek, to przy wypisywaniu delegacji widziałem opcję roweru jako środka transportu :) Nie słyszałem by ktoś z tej opcji skorzystał... jeszcze.

suchyy - was tam za dużo jest :) Firmy by z torbami poszły. Co najwyżej Shell będzie dopłacać za dojazdy, ale samochodem ;)

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
« 18 Paź 2014, 11:47 »
Nie znam nikogo osobiście, ale jak ktoś już wspominał - w Trójmieście są takie firmy, znam sprawę z internetu i kiedyś czytałem wykaz takich firm. Więc to funkcjonuje.

W Holandii pracodawca nie płacił mi za dojazd rowerem, ale zwrócił pieniądze za kupiony rower.

Swoją drogą mam jakieś mieszane uczucia związane z tą akcją, nie jest to nawet jakiś sensowny i konkretny argument, ale po prostu jakaś dziwna jest ta akcja dla kogoś kto by i tak dojeżdżał rowerem bez względu na to czy ktoś mu płaci czy nie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Paź 2014, 11:56 »
To na razie wielu słyszało ale jeszcze nikomu z tych tutaj zebranych nie płacą?! :)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 14 Kwi 2015, 11:00 »
Nie znam takich przypadków, ale jest i druga strona medalu, z którą warto się liczyć zanim wymsknie się przy pracodawcy pomysł na dopłacanie za rower.

Ja dojeżdżam niemal codziennie do pracy rowerem. Dystans niewielki 10-11km, czasem na około będzie nawet 20km. W pracy zawsze biorę prysznic - bo mamy taki luksus, a i chcę być świeży pod koszulą - więc codziennie zużywam kilka-kilkanaśnie litrów wody (szczerze - nawet nie wiem ile). Wody, za którą płaci pracodawca.Gdybym teraz oczekiwał od niego dopłacania za rower to kto wie, czy Ja nie musiałbym zwracać za wodę zużywaną w ilościach znacznie większych niż robią to inni pracownicy.

W samochodzie bez klimatyzacji kierowca z nadwagą i słabą kondycją też się spoci..

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna mxdanish

• Kręcę bo lubiĘ
  • Miasto: Rumia
  • Na forum od: 10.03.2015
« 14 Kwi 2015, 12:01 »
W firmie (polski oddział norweskiej firmy), w której pracuję nie płacą nam bezpośrednio za dojazdy do pracy ale nasz szef (mega gość) wynegocjował u Norwegów pewną pulę pieniędzy np. na ciuchy rowerowe, zabezpieczenia rowerowe aby bezpiecznie trzymać sprzęt na parkingu, pokrowce na rowery (w razie deszczu) oraz refunduje niektóre eventy rowerowe (w tym roku Kaszebe Rundę).

4 lata temu jeździłem sam, potem dołączyło 2 kolegów w dojazdach do pracy. A jak ludzie zobaczyli, że można co nie co dostać w zamian za dojazdy rowerem, to teraz już na parkingu potrafi stać 12 rowerów :) A parking samochodowy jest niemalże pusty :)
Pierwsze zamówienie 3 lata temu na ciuchy rowerowe to były 3 komplety, a w tym roku już 11.

W tej kwestii jest całkiem fajnie pracować w firmie norweskiej :)
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 14 Kwi 2015, 19:44 »
Ja dojeżdżam do pracy 26 km, podarły mi się portki i będę musiał sobie kupić. Swoją drogą pracuję tam od pierwszego kwietnia i wzbudzam małą sensację swoimi dojazdami. Oczywiście pierwsze pytanie - czy nie za zimno? A ja dojeżdżam na miejsce mokry od potu i suszę ciuchy. Prysznica brak, ale startuję rano o godz. 5.50 i gdyby ten prysznic był, to wątpię czy bym się zdecydował wstawać jeszcze 15 minut wcześniej, aby był czas na ten prysznic. Wieczorny musi wystarczyć.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2015, 19:55 transatlantyk »

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Kwi 2015, 20:03 »
Ja dojeżdżam do pracy 26 km, podarły mi się portki i będę musiał sobie kupić. Swoją drogą pracuję tam od pierwszego kwietnia i wzbudzam małą sensację swoimi dojazdami. Oczywiście pierwsze pytanie - czy nie za zimno? A ja dojeżdżam na miejsce mokry od potu i suszę ciuchy. Prysznica brak.

(26 km x 2) x 5 = ...     czy tak?

Od kiedy z mediów dowiedziałem się o wysokości stawek rozliczeniowych za przejechane km, do jakich prawo mają posłanki/-owie, zweryfikowałem swe rozliczenia dot. zwrotu nakładów zakupu bicykli. Obecnie obowiązuje odpowiednio: 0,83 zł/km - kraj, +5o% - zagranica.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 14 Kwi 2015, 20:16 »
Tak, dziennie 52, tygodniowo 260. Dziś dopompuję koła, to licznik pokaże ze 200 m mniej. :)
83 grosze za kilometr???  Ponad 40 zł dziennie. Jaka szkoda, że nikt mi nie chce tego płacić.  :(

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Kwi 2015, 20:41 »
Tak, dziennie 52, tygodniowo 260.

Gratuluję!

Dziś dopompuję koła, to licznik pokaże ze 200 m mniej. :)

:D

83 grosze za kilometr???  Ponad 40 zł dziennie. Jaka szkoda, że nikt mi nie chce tego płacić.  :(

A pewnie! - przecież obowiązuje właśnie taka stawka. Samym sobie 'płacąc', uzasadniamy ponoszone nakłady, motywujemy się do przemierzania odległości.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• Wyprawy młodej pary
« 14 Kwi 2015, 21:08 »
transatlantyk - ładny dystans jak do pracy - nie powiem, szczególnie zimą szacun. Co do pieniędzy, oblicz sobie ile by Cię wyniosło utrzymanie jakiejś Astry 2 w gazie, odejmij nawet całe rowerowe wydatki i wychodzi Ci ile dostajesz do kieszeni  ;)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 14 Kwi 2015, 21:16 »
transatlantyk - ładny dystans jak do pracy - nie powiem, szczególnie zimą szacun

Pomału, pomału - pracuję tam od 01.04 :) Do zimy jeszcze troszeczkę.

• Wyprawy młodej pary
« 14 Kwi 2015, 21:18 »
Te pytania o zimno mnie zmyliły. Ludzie to jednak mają dziwne wyobrażenie o rowerze. Stanie na przystanku jest bardziej ekstremalne termicznie, a jak ludzie widzą rower, to "nie za zimno?"  :P

Offline Mężczyzna corsarz

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.03.2015
« 15 Kwi 2015, 11:21 »
A ja dojeżdżam na miejsce mokry od potu i suszę ciuchy. Prysznica brak

I to jest często przeszkoda nie do przeskoczenia dla większości pracowników, którzy potencjalnie mogliby dojeżdżać do pracy rowerem. Szczególnie tych co pracują w biurach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum