Autor Wątek: Wasze Multitoole  (Przeczytany 17597 razy)

Offline Mężczyzna mors

• 52.102km (17 lat) bez kapcia -dętka i opona Dębica
  • Miasto: południowe lubuskie
  • Na forum od: 04.04.2014
    • Mój "Głos spod lodu" (bikestats)
Odp: Wasze Multitoole
« 19 Paź 2014, 00:34 »
Przecież tłumaczenie niekoniecznie musi być wierne i precyzyjne. A "wielonarzędzie" jest cokolwiek niestrawne. ;)
Wilk: "kreujesz się niemal na Yeti, na co trochę osób się nabiera"

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 19 Paź 2014, 01:44 »
no i oczywiście dostęp do wielu śrub jest dużo gorszy niż pojedynczym kluczem,
Jakiś przykład? Bo u siebie JEDYNĄ śrubą, do której multitoolem nie da się dostać jest śruba mocująca stopkę centralną (Ty stopek nie uznajesz, więc odpada), a jedynymi upierdliwymi, ale możliwymi w kręceniu - śrubki od jarzma w sztycy (upierdliwe tylko przy jarzmie na 2 śruby, Ty chyba takiej sztycy też nie masz). Do pierwszej wożę osobny imbus, z niewygodą kręcenia śrub w jarzmie się godzę, bo siodło ustawiłem raz dobrze i nie ma co ich ruszać. Do wszystkich pozostałych dostęp jest normalny i wygodny.
Sam przymierzałem się jakiś czas temu do pozbycia się multitoola i wożenia "normalnych" narzędzi. Jak sobie to zebrałem, sprawdziłem ile waży i przede wszystkim ile miejsca zajmuje w porównaniu z multitoolem, to sobie odpuściłem - wzrost wygody niewielki, kosztem kupy żelastwa.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 19 Paź 2014, 09:04 »
Przewaga wygody osobnych kluczy jest tak oczywista
Nie jest. Ja imbusów praktycznie tylko z multitoola używam, a mam też osobne w domu. Tylko, że mój multitool nie jest UL. Jest dość spory, dzięki czemu dobrze leży w ręce i łatwiej uzyskać dźwignię.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 19 Paź 2014, 09:05 »
Oglądam pokazane Multitoole w wątku, jedno mnie zastawia.
Czy naprawdę w rowerach macie tyle różnych śrub?
W moim, nie posiadam śrub pod wkrętak płaski ani krzyżakowy, śrub sześciokątnych więc płaskie klucze niepotrzebne, torx itp. Posiadam za to śruby pod imbusy tylko w dwóch rozmiarach. 
Oczywiście, nie podważam sensu wożenia Multitoola, każdy używa co chce, lubi.
« Ostatnia zmiana: 19 Paź 2014, 09:31 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 19 Paź 2014, 09:10 »
Dzwonek, lampka tylna - śrubokręt +
Regulacja hamulców - śrubokręt -
Imbusy (tu nie wiem ile, 2-3 używam chyba)
klucze płaskie chyba 2

Może i można znaleźć odpowiednie śrubki by zmniejszyć ilość tego, ale mi to nie przeszkadza, multitoola wozić mi nie ciężko. Ba, osobno skuwacz i jakieś inne pierdoły.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 19 Paź 2014, 09:22 »
15/13i łyżki wystarczą.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 19 Paź 2014, 09:40 »
Osobne imbusy też zabieram - bodajże 4 i 5 mm trzymam w kieszonce w torbie na kierownicę, do tego 8 mm w sakwie - tylko do odkręcania pedałów. Multitool zabieram na wszelki wypadek, np. gdybym zgubiła któryś klucz lub gdyby potrzebny był śrubokręt (do czegoś jest).

blondas

• Gość
« 19 Paź 2014, 10:01 »
Bardzo sobie ceniłem topeak Hexus, ten z postu Mateusza. Mam go kilka lat i aktualnie jeździ na stałe w rowerze którym poruszam sie na codzień. Ma bardzo dobry i wygodny skuwacz i łyżki do opon. Część kluczy jest długa, co dla mnie jest bardzo ważne. Niestety nie wszystkie. Miesiąc temu złapałem gume i jedna łyżka przy sciąganiu opony pękła. Na szczęście nie ta która ma w sobie klucz do skuwacza.
Mam również crank brothers M10. Zaletą są długie klucze (poza ampulem 8mm). Wadą, jak w każdym scyzoryku słaba ergonomia, wymaga osobnego skuwacza i łyżek.
Przykład:
mam ramę w której zacisk hamulca jest wewnątrz tylnego trójkąta. Dostęp do jednej ze śrób jest zwyczajnie kiepski. Odkręcenie tego kluczem w multitoolu jest małym koszmarem. Również bardzo słabo odkręca się takim kluczem pedały. Kiepska dźwignia i brak możliwości jej przedłużenia. Podobnie w amortyzatorze śruba regulacji tłumienia jest dość głęboko i część kluczy nie dosięgnie (orginalne pokrętło "wylatało")
Dlatego gdy wybieram sie gdzieś dalej mam podobnie ja Michał osobne klucze, skuwacz i łyżki. Oszczędność na masie względem multitoola jest pomijalna, a ergonomia bez porównania. Dodatkowo w przypadku uszkodzenia któregoś z kluczy z multitoola konieczna może być wymiana całego zestawu.
Przed zakupem warto rzucić okiem na rower i ocenieć jakiego narzędzia potrzeba do jego serwisowania. IMO spora część użytkowników kupuje narzędzie bo jest ładne (mi sie kiedyś zdarzyło), a nie funkcjonane. Producenci doskonale o tym wiedzą, gdyby było inaczej część tych koszmarów nigdy by nie powstała.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Paź 2014, 10:07 »
Ja (tak z pamięci) mam co njamniej 4 rozmiary imbusów: bidon/bagażnik, korba, sztyca/pedały, chwyty. Przerzutki - śrubokręt krzyżak/płaski.
Linki hamulców - klucz płaski.

Nie twierdzę, że wszystkie muszą jechać ze mną,  to tylko tak a'propos Mariusza dwóch kluczy na cały rower. 

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 19 Paź 2014, 11:31 »
A dzwignie na normalnej wielkosci imbusie masz wieksza niz na 95% multitooli.

Niby tak ale ta ze scyzoryków jest wystarczająca. Używałem kiedyś pojedynczych kluczy, teraz używam głównie "multitooli"  i nie narzekam na ich pracę. Owszem w domu mam jeszcze normalne imbusy/ampule (ktoś wie czym się te nazwy różnią?) takie o długości >25cm ale one przydają się tylko do szybkiego serwisu kilku rowerów na raz. Jak mi się nie spieszy to scyzoryk wystarczy. Dostęp do wszystkich śrub jest. Łyżki i skuwacz wożę osobno. Akurat tych rzeczy nie wyobrażam sobie zintegrowanych w scyzoryku. A co do dźwigni - zawsze wyciągam część kluczy z drugiej strony - przedłuża to multitoola i jest wygodniej.
Największa zaleta: trudno zgubić pojedyncze narzędzie, nic nie grzechoce.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Paź 2014, 11:53 »
Czy naprawdę w rowerach macie tyle różnych śrub?
Jak się uprzesz to w rowerze możesz mieć wszystkie rozmiary imbusów. Np mogę sobie rozebrać klamkomanetkę, gdy strzeli linka wewnątrz korpusu :)
A śrubokręty, krzyżak przydaje się np do regulacji sakw, torby na kierownicę. Płaski do wygrzebywania kolców z opony :)

mam ramę w której zacisk hamulca jest wewnątrz tylnego trójkąta. Dostęp do jednej ze śrób jest zwyczajnie kiepski. Odkręcenie tego kluczem w multitoolu jest małym koszmarem.
o dziwo tym z multitoola udaje się to zrobić, dłuższym nie bardzo, bo przeszkadza jego wygięcie. Do takiego hamulca trzeba mieć albo bardzo krótki imbus, albo długi jak cholera (z rączką najlepiej).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Paź 2014, 12:03 »

Użytkuję
m-tool Park Tool IB-2,
(skuwacz Park Tool CT-5).

'Git maszyna' (pod moje dwa 'beztroskie' rowery).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum