Autor Wątek: witam :)  (Przeczytany 1046 razy)

pestek

• Gość
witam :)
« 4 Cze 2009, 22:25 »
witam w tym sezonie tak jakoś mnie wzięło na rower i się coraz bardziej wkręcam :) jak dotąd jedynym moim rowerem był rower z supermarketu o dziwo nieźle się trzymał dałem rade nim przejechać 400km w skutek czego tylko wycentrowały się koła jednak jazda nim to nie to co prawdziwym rowerem :D w tym sezonie po zrobieniu nim 300km stwierdziłem, że chce prawdziwy rowerek :) i jestem teraz szczęśliwym posiadaczem crossa trans alpa full alivio i od razu pytanko czy ktoś wie jak regulować te przerzutki albo ma jakiegoś linka do tego? Ogólnie działają w miarę dobrze ale przednia przerzutka jak się wrzuci na trójkę to coś trze. W sumie da się wytrzymać bo nie często jej się używa ale lepiej żeby było jak się należy. Dzisiaj przejechalem sobie nim 40km i ładnie śmiga choć myślałem, że siodełko żelowe będzie ciut wygodniejsze. No to wszystko bo się rozpisałem :P i nikt nie przeczyta :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 4 Cze 2009, 22:38 »
Witaj na forum! :)
A regulacji przerzutki czytaj tutaj: http://www.ii.uj.edu.pl/~zbooy/polish/biking.html
Zresztą prawdopodobnie wystarczy Ci pokręcić śrubą baryłkową przy lewej manetce.

Co do siodełek żelowych, to widocznie zbyt wiele oczekiwałeś. tak naprawdę cały ten "żel" (którego tam w środku zresztą prawie na pewno nie ma) to jeden wielki bajer, którego najpewniejszym efektem działania jest odparzenie tyłka :)
Ale też bywają dobre siodełka, które miewają żel w nazwie, więc życzę Ci, aby się okazało, że trafiłeś właśnie na jedno z nich. Zresztą do każdego trzeba się przyzwyczaić, a jeśli to siodło od marketowca Ci pasowało, to cóż za problem przełożyć je do nowego nabytku? Przez sam fakt, że pochodzi z marketowego roweru nie jest od razu gorsze od innych :)

Aha, te 400 km, a potem 300, to były wycieczki jednodniowe?  :shock:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

pestek

• Gość
« 4 Cze 2009, 22:52 »
nie :p te 400 to było przez dłuższy okres czasu jak mnie tak jeszcze nie wzięło na rower a te 300 to w tym sezonie dojazdy na szkolenie po 20km dziennie dzięki za link a siodełko z marketowca jest mniej wygodne bo po chwili już trzeba zmieniać pozycję :D

pestek

• Gość
« 4 Cze 2009, 23:04 »
ja nie jestem takim hardcorowcem. Dopiero zaczynam przygodę z rowerem i chciałbym się wybrać w dłuższą wyprawę narazie po Polsce aczkolwiek puki co jest to nie możliwe bo odbywam teraz staż i nie mam więcej jak 2 dni wolnego.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 5 Cze 2009, 08:58 »
W kazdym razie życzę Ci powodzenia w regulacji przerzutki i znalezienia czasu na rower :)
No i miłego forumowania :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
« 5 Cze 2009, 09:10 »
Zresztą prawdopodobnie wystarczy Ci pokręcić śrubą baryłkową przy lewej manetce.

Warto się nauczyć czasem w trakcie wyjazdu trzeba poprawić, gdy np się temp. zmieni. :wink:

witaj
Jarek

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Cze 2009, 15:43 »
Cześć!
patrząc w opisy Twojego roweru, wyczytałem że 17kg prawie waży..... serio taki ciężki?

to chyba naprawdę duże skoki temperatury były żeby wymagało to regulacji...?
ale umieć tak czy inaczej, napewno warto :]
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

pestek

• Gość
« 6 Cze 2009, 16:25 »
Czy ja wiem czy taki ciężki raczej lekki jest przynajmniej dla mnie bo nigdy nie miałem aluminiowego roweru. A umieć warto te swoje z supermarketu umiałem a tutaj muszę się nauczyć bo nie chce zupełnie rozregulować :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum