Autor Wątek: Ból Kręgosłupa - dyskusje i porady  (Przeczytany 1794 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Odp: Ból Kręgosłupa - dyskusje i porady
« 21 Paź 2014, 09:56 »
Niby ortopedę mam na przeciwko w bloku, sąsiad...;D Właśnie sobie to uświadomiłem. Tylko RTG muszę jakieś wykonać;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 21 Paź 2014, 10:01 »
Mnie ból tak przygniótł, że nie bawiłam się w całą tę procedurę z lekarzem rodzinnym, skierowaniem do RTG, tylko poszłam na RTG prywatnie (nie wiedząc, czy w ogóle bez skierowania mi zrobią). Zrobili. Kosztowało to około 30 zł.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 21 Paź 2014, 10:11 »
A propos gimnastyki i wytrwałości. Ja mam w komputerze "przypominacz", który każe mi w pracy co godzinę wstać od komputera i się porozciągać. Inaczej nie pamiętam o tym. I tak od roku. U mnie działa.
W poprzednich latach czasami bolał mnie odcinek lędźwiowy. Po 2-3 miesiącach przypominacza problem zniknął. Ten cały sezon nic nie bolało.
Po Maratonie Podróżnika bardzo mocno bolał mnie odcinek szyjny. Zaraz po MP zrobiłem rzecz najprostszą na świecie: co godzinę robię kilka kółek głową. Efekt? Na BBT szyja bez żadnych problemów.
Znaczy: żadne wyrafinowane ćwiczenia i siłownie. Tylko trochę ruchu, ale regularnie, co godzinę.

Marek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Paź 2014, 11:28 »
Niby ortopedę mam na przeciwko w bloku, sąsiad...;D Właśnie sobie to uświadomiłem. Tylko RTG muszę jakieś wykonać;)
RTG to albo coś pokaże albo nie, a i tak potrzebne skierowanie.
Daj człowiekowi szansę i idź do niego po prostu, niech on Cię skieruje na to co uzna za stosowne.

No, chyba że jesteś na tyle zdesperowany, że zrobisz sobie od razu rezonans.
Lekarz będzie zadowolony. Widać wszystko, skierowania nie potrzeba jeśli na swój koszt.
Tylko ten koszt jest dość dokuczliwy, bo to niestety wydatek rzędu 400-500 zł :(

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 21 Paź 2014, 23:43 »
Ja dostałem takie zalecenia:

Ogólnie rozciąganie i wzmacnianie mięśni stabilizujących kręgosłup. Nie wiem czy rower w czymś tu pomaga, czy wręcz przeciwnie.
A propos gimnastyki i wytrwałości. Ja mam w komputerze "przypominacz", który każe mi w pracy co godzinę wstać od komputera i się porozciągać.
Dobry pomysł. Wykorzystam na smartfonie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum