Autor Wątek: Do Kosowa na dowód osobisty?  (Przeczytany 2509 razy)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Do Kosowa na dowód osobisty?
« 26 Paź 2014, 19:54 »
Pytanie jak w temacie.
Uściślę, że mam zamiar wjechać do Kosowa od strony Serbii, a wyjeżdżał będę na granicy macedońskiej.
Na stronie MSZ jest informacja, że do Kosowa potrzebny jest paszport, ale może komuś udało się wjechać na dowód? Jakie macie doświadczenia na ww. granicach?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Do Kosowa na dowód osobisty?
« 26 Paź 2014, 21:05 »
A do innych krajów bałkańskich wpuszczają bez paszportu (oczywiście chodzi mi o te spoza UE)? Zawsze okazywałem paszport i nawet przez myśl mi nie przyszło, że można inaczej, bo gdzieś muszą wklepać wizę/stempelek.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
« 26 Paź 2014, 21:19 »
Do wszystkich krajów bałkańskich wpuszczają z dowodem. W Europie paszport potrzebny jest przy wjeździe do Rosji, Mołdawii, na Ukrainę i Białoruś. No i nie wiem, jak z tym Kosowem.
Ostatni raz potrzebny był mi paszport w 2011 w Izraelu i Jordanii. Od tamtego czasu stracił ważność, a nowego nie chcę wyrabiać tylko dla przejechania 150 km przez Kosowo.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Paź 2014, 21:30 »
do większości krajów taka możliwość jest od bardzo niedawna.

Zależy jakie masz ciśnienie na Kosowo, możesz próbować na oficjalnym przejściu za Raszką w stronę Kosowskiej Mitrowicy, droga ładna i pusta. Jak się nie uda to masz odwrót na drogę przez Kapaonik.

Możesz próbować dostać się na nielegalu, bardzo wiele dróg nie ma żadnej kontroli granicznej (a są w użyciu przez miejscowych). Nie chcę teraz wymieniać na których konkretnie, bo to mogło się zmienić znacząco przez ostatnie dwa lata.

O ile serbskie gminy Kosowa są całkiem fajne na rower, to już samo Kosowo to taka Albania. Albo się to lubi, albo nie. Ja nie lubię.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
« 26 Paź 2014, 21:38 »
Zależy jakie masz ciśnienie na Kosowo, możesz próbować na oficjalnym przejściu za Raszką w stronę Kosowskiej Mitrowicy, droga ładna i pusta. Jak się nie uda to masz odwrót na drogę przez Kapaonik.
Ciśnienie jest takie, że planuję trasę z zachodniej Serbii do Skopje. I przez Kosowo jest najprościej i najkrócej.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 27 Paź 2014, 00:22 »
musisz mieć paszport bo pieczątkę wbijają, pytałem na granicy za Qukes. Albańsko - Kosowskie przejście.
No jeżeli będziesz chciał się dostać z Kosowa do Serbii to mogą Cię zawrócić.

Offline Kobieta agasob

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 24.07.2013
« 27 Paź 2014, 10:45 »
Miesiąc temu jechałam przez Bałkany i w Kosowie przekraczałam granicę w Jazhintze (Kosowo-Serbia) i paszport jest niezbędny, bo wbijają pieczątkę. Do Serbii bez paszportu też nie wpuszczą.
Generalnie we wszystkich Bałkańskich krajach,które nie są w UE pokazywałam paszport.

• blog podróżniczy
« 27 Paź 2014, 10:54 »
Do Serbii bez paszportu też nie wpuszczą.
Wpuszczą.

paszportu nikt mi nie stemplował na granicy, poza Czarnogórcami.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta agasob

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 24.07.2013
« 27 Paź 2014, 11:21 »
Zależy na granicy z jakim państwem przechodzimy do Serbii.
U nas, w przypadku gdy jechałyśmy z Kosowa do Serbii, paszport był niezbędny.
Nie puściliby nas i kazali wracać przez Macedonię do Serbii.
Np na granicy z Rumunią, oczywiście bez problemu na dowód osobisty.

Paszport dużo nie waży,więc myślę że nie warto ryzykować nadrabiania potem kilometrów ;)

• blog podróżniczy
« 27 Paź 2014, 11:41 »
U nas, w przypadku gdy jechałyśmy z Kosowa do Serbii, paszport był niezbędny.
Jeśli chodzi o ten kierunek wpuszczania to kiedyś w ogóle nie było kontroli granicznej Serbów, bo oni uważali to za swoje terytorium. Problem robił się dopiero przy wyjeździe z Serbii inną drogą niż przez Kosowo, nie było w systemie twojego wjazdu - równoważne z nielegalnym przekroczeniem granicy. Nie wiem czy tak dalej jest, ale raczej "przejście graniczne" obstawiają służby powołane przez Unię, stąd potencjalne problemy "w drugą stronę". Także nawet mając paszport można się trochę poużerać z biurokracją.

Paszport dużo nie waży,więc myślę że nie warto ryzykować nadrabiania potem kilometrów
Raczej kasa i potrzebny czas na wyrobienie są to problemem.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 27 Paź 2014, 16:29 »
Kraje bałkańskie, zwłaszcza te o nieuregulowanej kwestii granic jak Serbia czy Kosowo, to nie Niemcy. Przepisy przepisami a życie swoje. To, że gdzieś na stronie polskiego MSZ jest napisane, że wystarczy dowód i że nawet dziesięć osób ci potwierdzi możliwość wjazdu i wyjazdu, to jeszcze nic nie oznacza. Zawsze możesz po prostu trafić na "miłego" celnika, który będzie miał to gdzieś i co wtedy zrobisz? Pomachasz mu wydrukiem ze strony naszego MSZ, czy powiesz "ale przecież znajomego z forum trzy lata temu wpuściliście..."? A może pojedziesz się skarżyć do Belgradu czy Prisztiny? ;)

Ja na twoim miejscu bym nie ryzykował, tylko wysupłał te 140zł, trochę czasu i załatwił sprawę. Zwłaszcza, że kiedyś może wyskoczyć ci możliwość nagłego super wyjazdu gdzieś dalej i będziesz się wku..., że nie masz paszportu. No chyba, że blokuje cię coś jeszcze, o czym nie wiemy. Z resztą sorry, ale w ogóle rozważania typu "wjadę czy nie wjadę" są jak dla mnie jakimś nieporozumieniem.
« Ostatnia zmiana: 27 Paź 2014, 16:40 laxigen »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Paź 2014, 19:39 »
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak oficjalne przejście graniczne Serbsko-Kosowskie, przynajmniej według Serbów;) W związku z tym można wyjechać tym wejściem granicznym, którym się wjechało. Można to obejść jeżdżąc dowodem - nie ma w nim miejsca na pieczątki.

Na pytanie z tytułu wątku trudno mi odpowiedzieć. Jeździłem tylko z paszportem, miałem też kserówkę dowodu. Udało mi się przejechać na sam paszport (UWAGA! - ich niedopatrzenie, niektórzy ludzie byli zawracani z innych przejść na to, którym wjechali), ale potem gdy bezskutecznie czekałem na ciężarówkę szef przejścia chciał jeszcze zobaczyć moje dokumenty. Mówił, że nie każe mi wracać tylko dlatego, że mam ksero dowodu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta juanita_hawaii

• Miasto: Radom/ Kraków
  • Na forum od: 22.01.2012
« 2 Lis 2014, 21:38 »
Żeby nie martwić się przejściami granicznymi i konfliktami serbsko-kosowskimi należy mieć przy sobie oba, paszport i dowód; Serbom pokazujemy dowód (do podróżowania po Serbii w zupełności wystarczy), Kosowarom paszport i nie ma sprawy. Inne granice niż serbsko-kosowska nie są problematyczne i przejścia wyglądają normalnie. W wypadku gdy mamy tylko paszport – nie wjedziemy do Serbii z Kosowa, jeśli wjechaliśmy do Kosowa przez inną granicę niż Serbia i nie mamy serbskiej pieczątki. Jeśli wjechaliśmy wcześniej z Serbii do Kosowa i mamy ważną serbską pieczątkę problemu być nie powinno.

Generalnie na wjazd do Kosowa potrzebujesz paszportu, ale zdarza się dość często, że pogranicznicy to olewają, szczególnie w Mitrowicy z większością serbską (stąd nieuznających K. jako państwa). Na granicy albańskiej istnieje duże prawdopodobieństwo, że was w ogóle nie skontrolują, bo Kosowarzy i Albańczycy to podobno też to samo :) Podsumowując: kombinowanie ma spore racje bytu ale można się przeliczyć.
Ja wjechałam do Serbii z paszportem, wbiłam pieczątkę i wjeżdżałam do Kosowa koło Mitrowicy na dowód. Wyjeżdżałam do Czarnogóry z paszportem.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 2 Lis 2014, 21:58 »
nie ma takich ludzi jak Kosowarzy, są Kosynierzy Kościuszki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....