Autor Wątek: Wieże widokowe w Polsce  (Przeczytany 248066 razy)

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Odp: Wieże widokowe w Polsce
« 3 Lis 2019, 11:17 »
Wieża widokowa Kessel'a w Bukowcu z widokiem na Karkonosze.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 10 Lis 2019, 10:47 »
Odbudowywana jest także wieża widokowa na Górze Lemana
https://kurierbytowski.com.pl/artykul/nowa-wieza-na-gorze/781907

2,5 km na wschód od tego miejsca ma powstać nowa wieża widokowa na Górze Siemierzyckiej. W tym roku został ogłoszony przetarg na wybudowanie stalowej wieży, na której taras widokowy będzie umieszczony na wysokości 17 m, czyli 5 m wyżej, niż miała stojąca w tym miejscu, nieczynna od kilku lat drewniana wieża. Wg dokumentacji przetargowej wieża ma powstać na wiosnę przyszłego roku.
Góra Siemierzycka ma 256 m i jest najwyższym wzniesieniem Pojezierza Bytowskiego.

Edycja:
Po przeczytaniu informacji z otwarcia ofert już nie jestem taki pewien, czy ta wieża powstanie, bo gmina Bytów przeznaczyła na ten cel 130 tys. zł mniej, niż wynosi najniższa cena spośród złożonych w przetargu ofert. Ciekawe, czy będą skłonni tyle dołożyć. ::)
« Ostatnia zmiana: 10 Lis 2019, 11:14 maper »

Offline Mężczyzna maper

« 10 Lis 2019, 19:50 »
Tym bardziej, że Pojezierze Bytowskie jest obszarem bardzo malowniczym. Widać to nawet z głównej drogi, jaka przez ten mezoregion przebiega, czyli DK 20 między Bytowem i Miastkiem.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 15 Lis 2019, 15:30 »
Odznaka dla miłośników wież:

http://goryiwieze.pl

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 15 Lis 2019, 23:18 »
popularyzacja wież

Jakoś tak pod koniec września będąc na południu postanowiłem przejść się po Gorcach i zacząć od wschodu słońca na wieży na Gorcu - no i powiem, że się mocno przestraszyłem bo jak podjechałem o tej 3-4 w nocy na parking Lubomierz-Ryki to stało tam z 10 samochodów - pomyślałem, że wszyscy wpadli na ten sam pomysł i na górze będzie tłok i masakra. Ale nie. Na wieży ani żywej duszy na szczęście :) Ale tak czy inaczej miłośników wschodów na Radziejowej czy Mogielicy można spotkać regularnie - ale "alkowieżowcy" to chyba jednak w takich łatwiej dostępnych miejscach (żeby nie trzeba było 2 godziny pod górkę się pchać).

« 18 Lis 2019, 00:12 »
Podobno wieża na Ferdlu już otwarta (w/g komentarzy na FB wydawnictwa compass), na fotce prezentuje się imponująco

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 18 Lis 2019, 03:01 »
Otwarto  ścieżkę w koronach drzew w Krynicy Zdroju:

Kurde, to jakiś koszmar :/

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
« 18 Lis 2019, 21:21 »
[/url][/img]
Wieża widokowa w Biebrzańskim Parku Narodowym. MOR - Bagno, ławki - Green Velo

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 29 Lis 2019, 10:11 »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 2 Gru 2019, 01:13 »
Wieża na Jagodnej:

i filmik jak ktoś woli

Offline Mężczyzna maper

« 4 Gru 2019, 00:17 »
Mam nadzieję, że im się uda. W tamtym rejonie brakuje naturalnych punktów widokowych, taka wieża to jedyna szansa na ciekawe panoramy.

Wygląda, że wszystko jest na dobrej drodze. Podpisano umowę na budowę wieży na Górze Siemierzyckiej:
https://www.bytow.com.pl/Podpisano_umowe_z_Wykonawca_budowy_wiezy_widokowej_na_Gorze_Siemierzyckiej,48,7096

Ale jest jeszcze jedna dobra wiadomość dotycząca wież widokowych na Kaszubach, a dowiedziałem się o niej przypadkiem. Otóż odwiedziłem wczoraj rodzinę mieszkającą na terenie Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego. W rozmowie ze szwagrem ponarzekaliśmy trochę na stan drogi dojazdowej do ich posiadłości. Ja wspomniałem o gruszce przewożącej beton, którą spotkałem na tej drodze jakiś czas temu i o tym, jak bardzo mnie zdziwił widok takiego samochodu na drodze gruntowej w środku lasu, on wspomniał o innym ciężkim sprzęcie i tak od słowa do słowa okazało się, że te ciężarówki to jeżdżą na budowę nowej wieży widokowej. Zdziwiło mnie to, bo regularnie bywam w tej okolicy i nic o tym wcześniej nie słyszałem, ale zajrzałem do netu i faktycznie:
http://karsin.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/161290/zgodnie_z_planem_przebiega_budowa_wiezy_widokowej_w_przytarni

Wieża ta będzie zlokalizowana nieopodal południowej granicy WPK, prawdopodobnie gdzieś tutaj:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=13&lat=53.9559&lon=17.8921&layers=B000000FFFFTFF&mlat=53.94323&mlon=17.86978

Wieża w Przytarni będzie wyniesiona ponad okoliczne wzgórza, liczę więc na bardziej rozległe widoki, niż z istniejącej w tej okolicy, stojącej nad brzegiem jeziora Wdzydze, wieży widokowej we Wdzydzach. I pomimo, że będzie stała ona prawdopodobnie około 2 km od jeziora, umieszczenie górnego tarasu wieży około 100 m ponad lustrem wody powinno zapewnić malowniczy widok na rynny Jeziora Wdzydzkiego.
Nieprawdziwa natomiast jest zawarta w powyższym artykule informacja, że wieża w Przytarni będzie drugim po Wieżycy najwyższym punktem widokowym Kaszub. Wyżej bowiem będzie stała wieża na Górze Siemierzyckiej. Wyższym punktem widokowym jest także istniejąca już nowa wieża na Górze Lemana.
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2019, 08:42 maper »

Offline Mężczyzna maper

« 8 Gru 2019, 12:47 »
Jadąc z Lęborka do Wejherowa mijamy po prawej stronie serię zalesionych wzgórz. Jest to północna granica Pojezierza Kaszubskiego. Na jednym z tych wzgórz, na Jeleniej Górze (220,9 m n.p.m.), stoi konstrukcja, dla której nazwa wieża widokowa jest może trochę na wyrost, ale pozwala ona na spojrzenie na północ, na znajdującą się prawie dwieście metrów niżej Pradolinę Łeby i Redy.

Porastające zbocze Jeleniej Góry, kwitnące w czerwcu naparstnice

Jelenia Góra

Widok z Jeleniej Góry

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum