Autor Wątek: Wieże widokowe w Polsce  (Przeczytany 248095 razy)

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Wieże widokowe w Polsce
« 31 Lip 2020, 11:49 »
OMG  :o
Coraz bardziej widzę że mi się sam urlop planuje na ten rok.
Miałem jechać na Łotwę, ale obserwując ilości zakażeń lada moment zamkną wjazd dla nas.
A na Dolnym Śląsku most nad j. Pilchowickim jeszcze stoi i ten kloc (jeszcze nie stoi).
Trzeba pojechać zobaczyć jeszcze raz, póki można.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 31 Lip 2020, 12:02 »
Koło Śnieżnika stoi identyczny kloc.
A identyczny most ukradziony na Dolnym Śląsku masz w Łodzi na Maratońskiej w bazie przeładunku kruszyw.
 ;D ;D
I jeszcze zdjęcie z czasów świetności: https://polska-org.pl/4760306,foto.html?idEntity=547543 Pamiętam ten zakątek z lat 60, zanim został zdemolowany a tory zniknęły - naprawdę nie ma i nigdy nie będzie w Polsce stacji w ułamku tak pieknej, to wyglądało jak w Szwajcarii.
« Ostatnia zmiana: 31 Lip 2020, 12:10 MCsubi »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 31 Lip 2020, 12:19 »
Koło Śnieżnika stoi identyczny kloc.
A identyczny most ukradziony na Dolnym Śląsku masz w Łodzi na Maratońskiej w bazie przeładunku kruszyw.
Serio?
Bardzo ciekawa informacja.
A wiesz może skąd dokładnie to rąbnięto?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 31 Lip 2020, 13:03 »
To były jeszcze zjednoczenia, sabotaże, towarzysze wicie, rozumicie , nic pewnego wtedy nie było.
W Łodzi był wtedy Kosmin, z kopalniami Stoki, Nowosolna, Rydwan (i pewnie innymi, których nie pamiętam), ale przy budowie blokowisk wydobywały za mało kruszyw, a praktycznie w ogóle skały łamanej. Dlatego sprowadzano surowce od Wrocławskich Kopalni Surowców Mineralnych, które na początku lat 70 zabierały sie za budowę zbiornika Mietków (która trwa do dzisiaj, pogłębiarki wydobywają nadal kruszywo z dna zbiornika). Pociągi z WKSM wjeżdżały na estakadę z tych mostów na Maratońskiej i po prostu kruszywo zsypywano na hałdy.
I tu najbardziej prawdopodobna hipoteza - jest to most na Bystrzycy w miejscu dzisiejszego Zbiornika Mietkowskiego, ponieważ linia została przełożona na północny brzeg jeziora, dzisiaj idzie w głębokim wykopie nowym śladem. W czasie tegorocznej suszy część tej zlikwidowanej linii wynurzyła się z jeziora.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 31 Lip 2020, 13:12 »
Konstrukcję na Maratońskiej to ja oczywiście znam, ale cała reszta była mi zupełnie nieznana.
Dzięki za wspomnienie historii.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 31 Lip 2020, 14:22 »
I tak warto na Dolny Ślsk przyjechać, z wyłączeniem Karkonoszy jest pusto, spokojnie i zieloniutko jak nigdy. Np. Stawy Milickie czyste, woda wysoka, a pusto jak nigdy po tych bzdurach medialnych o zanieczyszczonej Baryczy. W marcu było więcej ludzi w Grabownicy i Rudach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 31 Lip 2020, 14:34 »
Mnie nie musisz przekonywać do Dolnego Śląska, ani w ogóle do Śląska.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 31 Lip 2020, 17:09 »
I tak warto na Dolny Ślsk przyjechać, z wyłączeniem Karkonoszy jest pusto, spokojnie i zieloniutko jak nigdy. Np. Stawy Milickie czyste, woda wysoka, a pusto jak nigdy po tych bzdurach medialnych o zanieczyszczonej Baryczy. W marcu było więcej ludzi w Grabownicy i Rudach.
Jesteś pewien, że jest tak jak piszesz? Pytam ze względu na zatrucie Baryczy i dlatego, że jutro właśnie jadę do Milicza na tygodniowy urlop.
Paweł.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 31 Lip 2020, 18:17 »
Dosłownie wczoraj! zrobiłem rundę Wrocław-Trzebnica-Głuchów-Grabownica-Milicz-Sułów-Wro

Barycz na pewno czystsza, niż przez ostatnie 10 lat na przełomie wakacji. Aż podszedłem do niej w Sułowie i nie mogłem się nadziwić, o czym mowa?  Wiadomo, to nie jest górski potok, tylko nizinna rzeka łacząca jak by nie patrzeć stare kopalnie żelaza, wiec trochę żelazista zawsze jest i była. Same stawy też bardzo czyste, nie oszukujmy się - w wakacje zawsze jechało tu trupem - wczoraj nie. Na grobli w Grabownicy nikogo nawet na ławkach przy przepuście, na parkingu w Sułowie może z 5 samochodów, na ścieżce "kolejkowej" może  z 10 osób. W Trzebnicy nawet pod samą bazyliką miejsca na parkingu. Fakt - był poniedziałek, ale wrażenia bardzo pozytywne, luzy jak w latach 80.
Zadziwił mnie tylko brak owoców na przydrożnych straganach, jak już coś było, to tylko ziemniaki i jaja. A i najważniejsze - nie było komarów. No i ścieżka Grabownica-Sułów już mocno jest zdemolowana przez korzenie drzew, które wypiętrzyły asfalt. Na wierze widokowe nie wchodziłem, miałem ochotę na spacer rowerowy  ;D

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 1 Sie 2020, 00:35 »

Z tym "identyczny" - to bym nie przesadzał ;) , jeśli mówimy o tej konstrukcji:

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 1 Sie 2020, 08:00 »
@MCsubi - dzięki. Uspokoiłeś mnie trochę. Po tym jak pisali, że Barycz totalnie zatruta i życia w niej nie ma myślałem, że będzie walić trupem właśnie od niej. Ale skoro nie jest tak źle to może i na jakieś kajaki się wybiorę. No nic, trzeba sprawdzić.

3...2...1... w drogę. ;D
Paweł.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 5 Sie 2020, 17:25 »
Stoi już wieża na Kłodzkiej Górze. A co z niej widać? Kotlinę Kłodzką, ale nie tylko.
Zacny widok, pewnie niedługo go zobaczę na żywo :)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 30 Sie 2020, 19:34 »
Byłem dzisiaj na wieży widokowej w Przytarni (Pomorskie, granica Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego). Ludzi było dużo, ale to niedziela, w tygodniu pewnie ruch jest mniejszy. Wstęp jest bezpłatny, ale jest osoba pilnująca, by na wieżę wchodzić w maseczkach i, co zaskakiwało wielu ludzi, w rękawiczkach. Do 30 września wieża jest czynna codziennie od 10. do 17.30. Co później, pan z obsługi nie wiedział.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 11 Wrz 2020, 10:36 »
Podczas ostatniej wycieczki brzegiem Warty trafiłem przypadkowo na wieże k Bogdańca 16 km od Gorzowa wlkp. Zdecydowałem sie na pierwszy nocleg na wiezy widokowej ale odczucia co do pomysłu mam mieszane  :D . Po zachodzie słonca wtachałem  i rozłozyłem  graty . Myslałem ze będzie spokój ale sie myliłem  :lol: Około pólnocy pojawiło sie towarzystwo piwkowe i nie robiąc sobie zbyt wiele z mojej obecnosci gadali i pili do ok godz 1 .Na wycof i szukanie innej miejscówki  bylo za pozno ale  na szczescie byli w miare kulturalni . Jakby było mało to ok 2  przyszła burza i podwiewało namiot .Bałem sie ze pierdyknie piorun a piorunochronu na wiezy nie zauwazyłem . Jakos przerwałem do rana ale noc prawie nie przespana - ja dziekuje za takie atrakcje .Ogolnie widoki fajne ale raczej nie kompensują ryzyka natkniecia sie na niechciane towarzystwo lub załamanie pogody .Noclegu na wieży raczej nie powtórze  ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2020, 10:45 Piotr St »
kolarz wybitny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum