Autor Wątek: Wieże widokowe w Polsce  (Przeczytany 248092 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Wieże widokowe w Polsce
« 10 Mar 2021, 15:03 »
Coś jak 1000 km rowerem w trzy dni. Na pewno nie łatwizna, ale nie żeby w gazetach o tym pisać.

Nie sądzę, to jednak sporo łatwiejsze niż 1000km na rowerze. Najszybsi ludzie 1000km to robią jakieś 33h, na bardziej górzystym MPP już w 38h. A ostatnio był przecież wyczyn biegacza górskiego co everesting zrobił w 24h i to ponad 10tys w pionie. A robił to na Rysach zimą (połowę po ciemku), więc o wiele wyższa skala trudności niż na wieży. Gdyby to samo robił na wieży to pewnie zrobiłby to sporo szybciej
https://tatromaniak.pl/aktualnosci/roman-ficek-wszedl-na-rysy-9-razy-w-ciagu-24-godzin/

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 10 Mar 2021, 17:14 »
"Eversting" to jest chwalenie się, że się w nabiło 8km w pionie?
Nie wiedziałem ze istnieje taka dyscyplina. ;)

Pochwalę się.
W lutym wyszło mi ponad 7 tyś. przewyższenia (praktycznie, na drodze do pracy).
Himalaje to to nie są, ale Pamir już tak. :D

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Mar 2021, 18:33 »
Wydaje mi się, że nie możesz tego zaliczyć jako pamiresting - podjazd musi być zrobiony na raz.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2021, 18:40 »
Pochwalę się.
W lutym wyszło mi ponad 7 tyś. przewyższenia (praktycznie, na drodze do pracy).
Himalaje to to nie są, ale Pamir już tak. :D

Tak to każdy potrafi ;)
To polega na nabiciu 8848m w pionie w trakcie jednej aktywności, na tym samym podjeździe, góra-dół, tak więc jest to już wyzwanie. Aczkolwiek mnie nigdy nie pociągało, ze względu na nudę i konieczność jazdy kilkanaście razy tego samego podjazdu.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Mar 2021, 18:48 »
Podobno na Karkonoskiej się dość przyjemnie everestinguje, ale są też jakieś naprawdę poważne wyczyny typu " tysiąc razy na górkę przy domu". Na trzeźwo chyba nie da się tego dokonać.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2021, 22:12 »
Wybierz coś większego niż Agrykola :P Najwygodniej, aby podjazd miał 2212 m, ale takich szosowych o rozsądnej długości w pobliżu nie ma, jednak można wykorzystać północno-wschodnią ścianę Stelvio, tam jest do dyspozycji 1847 m różnicy wzniesień, zaczynając w odpowiednim miejscu na dole można w 5 razy się uwinąć. Nachylenie jest akurat na everesting, bo w sumie cała wycieczka wraz ze zjazdami zamknie się w 216 km, a jednocześnie maksymalne ścianki nie są jakieś upierdliwe, można dużo odpoczywać w siodle na w miarę łagodnej dolnej sekcji i na serpentynach.

Jakbym miał się do tego przymierzać to rzeczywiście wybrałbym coś z równym nachyleniem, w okolicach 7-9%, na takim czymś chyba byłoby najszybciej. Przy mniejszym nachyleniu to wyjdzie długi dystans, przy dużym z kolei nachylenia ponad 10% mocno zapieką mięśnie, co się będzie odbijać na wydajności jazdy na kolejnych podjazdach. Z polskich podjazdów to np. Krowiarki od Zawoi są jednym z lepszych miejsc na taką zabawę; jak na polskie realia duże przewyższenie podjazdu, sensowne nachylenie i dobry asfalt, zjazd też pozwalający dobrze odpocząć, bez ciągłego dociskania hamulców.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2021, 23:00 »
Nie lekceważ Przełęczy pod Ostrą z Limanowej - tam jest równy asfalt profilowany na samochodowe mistrzostwa Polski, na zjazdach tam się odpoczywa, na podjeździe też.

Zgadza się, Ostra też byłaby jednym z lepszych miejsc, zbliżone parametry do Krowiarek, sensowne nachylenie bez wielkich skoków i pod 400m w pionie, co na Polskę jest już długim podjazdem.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 23 Kwi 2021, 08:09 »
Będzie nowy punkt widokowy na Roztoczu Wschodnim:
"Pragniemy poinformować, iż projekt pod nazwą „Budowa punktu widokowego z platformą widokową i pomnikiem Chwały Kawalerii i Artylerii Konnej. Etap I–VI”, w Wolicy Śniatyckiej pod Komarowem, otrzymał dofinansowanie ze środków budżetu państwa, w kwocie 700.000,00 zł"
https://kawaleria.org/index.php/aktualnosci/15-budowa-pomnika-chwaly-kawalerii-i-artylerii-konnej-pod-komarowem-rusza-juz-wkrotce

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 29 Kwi 2021, 14:13 »
Świętokrzyski Park Narodowy nie tylko chce oddać fragment parku, by mogli go przejąć zakonnicy ze Świętego Krzyża. Chce też wybudować na Łysicy wieżę widokową, bo... drzewa zasłaniają widok, "co jest przyczyną rozczarowania części turystów"

https://oko.press/dyrektor-parku-narodowego-drzewa-zaslaniaja-turystom-widok

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
« 23 Maj 2021, 15:42 »
"To jest post bezsilno-interwencyjny.
Na najwyższym szczycie Ziemi Kłodzkiej - Śnieżniku - trwa regularna deweloperka.
W rezerwacie przyrody pracują koparki i buldożery, żeby zrobić drogę dojazdową do inwestycji pt. Wieża na Śnieżniku.
Kiedy parę ładnych lat temu organizowałem bieg dla 150 osób na tę górę musiałem prosić o zgodę Wydział Ochrony Środowiska, bo to rezerwat jest, i dostałem liczne zalecenia jak mają się zachować uczestnicy.
Śmiech pusty przy tym co jest w tej chwili.
Do tej pory była wydeptana, miejscami mocno, ale jednak ścieżka przez las.
Teraz jest rozjechane bajoro, koparki i próba zrobienia drogi z kamienia. Regularnej drogi.
Jak się już skończy ta budowa -  nie da się tej drogi, głównego szlaku na Śnieżnik przywrócić do stanu wcześniejszego. Trzeba by zamknąć na lata cały szlak. Trzeba będzie w w najlepszym wypadku wysypać tłuczniem w najgorszym - zrobić autostradę jak na Śnieżkę. Po co?
Po co w ogóle ta inwestycja - budowa wieży na Śnieżniku? Poprzedniczka, wybudowana w 1899 roku była triumfem człowieka nad przyrodą. Symbolem władzy na najwyższym szczycie.
Serio musimy dzisiaj udowadniać triumf nad przyrodą Panie Burmistrzu gminy Stronie Dariuszu Chromiec?
W czasach, kiedy każda większa góra ma swoją wieżę?
OK, są ludzie, którym u góry coś tam zawsze musi sterczeć, niechaj ostatecznie będzie, to czy nie można było wymóc transportu helikopterem? W Alpach tak budują schroniska, to tutaj wieży nie można było?
Wikipedia podaje, że wieża cieszyła się rekordowym zainteresowanie i w całym 1906 odwiedziło ją w sumie 4200 osób.
W 2024 będzie ją odwiedzać 4200 osób dziennie. Skoro stoi to czemu nie zobaczyć? I co z tym tłumem? Gdzie postawią samochody? Gdzie zrobią siku? Będzie konieczność budowy parkingu koło schroniska?
Schroniska, które będzie jedynym finansowym beneficjentem tej inwestycji, a które chyba jej nie potrzebuje. W każdym razie ja, jako operator schroniska na Szczelińcu nie potrzebuję, żeby wybudować na Szczeliniec kolejkę linową, choć takie pomysły też się pojawiają tu i ówdzie.
To nie prawda, że zarobią lokalni przedsiębiorcy, bo wieża to nie aż taka atrakcja, żeby planować pod nią cały urlop, ale skoro jest, to ok, wejdziemy. Zarobi operator parkingu, toalety i pamiątek. Warto dla tych paru osób zamieniać piękną górę w Gubałówkę?
Argument, że coś było kiedyś to może być i teraz jest słuszny, pod warunkiem, że weźmiemy wszystkie aspekty "kiedyś" - sposób transportu kiedyś (zwierzęta i tragarze), ilość zainteresowanych ludzi kiedyś.
Co do stylu projektowanej wieży się nie wypowiadam, historycyzm się mi podoba, futuryzm nie, ale nawet nie o kształt też wieży chodzi. Tylko o tak głęboką (dosłownie! dziura na szczycie ma już z 15 metrów) ingerencję w kruchą obecnie przyrodę.
Szkoda, bardzo szkoda "

https://www.facebook.com/btakompas/posts/5824549820903328
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2021, 14:00 dudi »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Maj 2021, 15:49 »
To są właśnie smutne realia tej plagi "wieżowania", która od paru lat mocno zaczyna zaśmiecać polskie góry. Na popularniejszych szczytach jak właśnie Śnieżnik to się zrobi cepelia, jak już jest np. na Czantorii.

I prowadzi to do zupełnego absurdu, rozwiązanie, które rzekomo ma pozwalać ludziom lepiej poznać i obejrzeć góry - prowadzi do ich degradacji, do niszczenia walrów przyrodniczych. Bo wieże robi się coraz większe, coraz cięższe pojazdy wykorzystuje się w budowie, to co Crust tu opisał dość dobrze to ukazuje.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 24 Maj 2021, 23:37 »
W każdym razie ja, jako operator schroniska na Szczelińcu nie potrzebuję, żeby wybudować na Szczeliniec kolejkę linową, choć takie pomysły też się pojawiają tu i ówdzie.
To nie prawda, że zarobią lokalni przedsiębiorcy, bo wieża to nie aż taka atrakcja, żeby planować pod nią cały urlop, ale skoro jest, to ok, wejdziemy. Zarobi operator parkingu, toalety i pamiątek. Warto dla tych paru osób zamieniać piękną górę w Gubałówkę?

sorry, nie wiem jaki wpływ ma "operator" schroniska na Szczelińcu na całą tamtejszą infrastrukturę - ale jak byłem tam parę lat temu w sezonie (po długiej przerwie) to byłem załamany właśnie gubałówkowatością tego miejsca (w szczególności budkami z chińskimi ciupagami, goframi itd).

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 24 Maj 2021, 23:41 »
A kolejka linowa na Szczeliniec to akurat jest od wielu lat - niby towarowa, ale za komuny wiele razy nią wjeżdżałem.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 25 Maj 2021, 21:35 »
Wieża widokowa w rezerwacie Bagna nad Stążką w Borach Tucholskich.
Kiedy przedwczoraj zacząłem na nią wchodzić po schodach, usłyszałem jakieś paniczne poruszenie u góry. Po dotarciu na górny podest zobaczyłem parę, która w pośpiechu kończyła się ubierać. Powiedziałem dzień dobry i przez kilkanaście minut wspólnie kontemplowaliśmy widoki. :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 18 Gru 2021, 23:27 »
Michał podjazdy 3 2 1... start:
http://www.osieczna.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=4&dzialy=4&artykul=4039&akcja=artykul
Może powtórka z sylwestra roku, hmm... 2000 ???

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum